Actualizare 15:03
Ţara noastră nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producţia internă, iar importurile de astăzi au fost realizate în interesul consumatorului final, a dat asigurări Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.
Ministerul precizează: "România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producţia internă: există suficiente unităţi de producţie şi stocuri de combustibili pentru acoperirea întregului necesar de consum al ţării, România înregistrând inclusiv disponibilităţi pentru export (de exemplu azi-noapte România a exportat în intervalul 3 circa 483 de Mwh/H). Importul de energie electrică din data de 13 februarie 2017, înregistrat în intervalul 9, s-a realizat prin intermediul pieţei pentru ziua următoare, cuplată cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Mecanismul care stă la baza funcţionării pieţei cuplate este bunăstarea socială a consumatorilor finali: aceştia trebuie să aibă acces la cea mai ieftină energie disponibilă".
În intervalul amintit, energia vândută în ţară se situa la un preţ mai mare decât energia provenită din cuplare (circa 74 euro MW preţ România faţă de circa 71 de euro MW preţul pieţei pentru ziua următoare cuplată), se mai arată în comunicat.
Instituţia mai susţine: "Ca atare importul realizat în acest interval orar a fost unul în interesul consumatorului final din România. Reamintim cu această ocazie că, inclusiv în momentele de vârf de iarnă în care România a înregistrat consumuri istorice de energie, ţara noastră a produs circa 10.000-11.000 MW/h, asigurând nu doar necesarul intern, ci şi cantităţi pentru export (circa 1.000 - 1.500 MW/h), România fiind un factor de echilibru în regiune".
Astăzi, producţia autohtonă de energie nu a mai putut acoperi consumul ţării, astfel că statul român este nevoit să importe mai multă energie.
------------
Producţia autohtonă de energie electrică nu a mai putut acoperi consumul ţării astăzi, la orele prânzului, astfel că România este nevoită să importe mai multă energie, arată datele oferite de site-ul companiei "Transelectrica".
Astfel, la ora 13:30, consumul era de 8.926 de MW, iar producţia însuma 8.712 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferenţa fiind de 214 de MW.
Producţia naţională era asigurată de cărbune - 2.610 de MW, hidrocentrale - 2.094 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă - 1.366 de MW, turbine eoliene - 273 de MW, panouri fotovoltaice - 338 de MW, biomasă - 53 de MW.
1. Unde sta legea producatorului casnic?
(mesaj trimis de Gogu în data de 13.02.2017, 16:29)
Din cate stiu exista un proiect de lege care zace prin sertare prin cine stie care minister
privind consumatorii care au instalate panouri fotovoltaice sau eoliene pentru contorizarea in dublu sens a energiei electrice.Astfel, cei care produc mai mult decat au nevoie transfera in reteaua nationala surplusul. Dar interesele ciocoiesti pentru controlul spagilor privind acest sistem care functioneaza in vestul Europei de mult ,sunt prea mari. Șmecherii de la reteaua nationala de transport au inventat un sistem de facturare atât de stufos ca nici ageamiii de la ANRE nu il mai descurca. Multumim, stat frumos si intelept!a car sa ne anuntati inainte cu o zi cand veti scoate si ultimele resurse ale tarii la mezat sa putem sa fug unde vom vedea