Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea au ajuns în instanţă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 septembrie 2017

Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea au ajuns în instanţă

Fondul Proprietatea, indignat de eliminarea Oanei Truţă din conducerea Hidroelectrica

Ministerul Energiei a votat începerea acţiunii în răspundere împotriva Oanei Truţă

Între cei doi acţionari ai Hidroelectrica (Ministerul Enegiei -80% şi FP - 20%) se derulează un adevărat război, ajuns în faza proceselor în instanţă.

Fondul Proprietatea reacţionează, după o săptămână, faţă de eliminarea Oanei Truţă din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017, lansând o serie de acuzaţii grave la adresa Ministerului Energiei.

FP consideră că acţiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate şi abuzive.

Pe 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentând statul român ca acţionar majoritar al Hidroelectrica, şi-a aprobat propria propunere de atragere a răspunderii doamnei Oana Truţă, membră a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica, situaţie care a declanşat automat revocarea acesteia din funcţia de membru al Consiliului, reiese din comunicatul FP de ieri.

Reprezentanţii FP arată: "Propunerea Ministerului Energiei nu include motivaţia pentru iniţierea procedurii judiciare împotriva doamnei Truţă.

De asemenea, Ministerul şi Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentaţia AGA. Fondul Proprietatea consideră că aceste acţiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuţiilor sale legale, de administrare, s-a opus acţiunilor anumitor membri ai organelor societare care au ameninţat implementarea principiilor de guvernanţă corporativă în Hidroelectrica".

Ministerul Energiei completase convocatorul AGA Hidroelectrica din 31 august cu solicitarea acţiunii în răspundere împotriva Oanei Truţă, după ce reprezentanţii FP au cerut ca Hidroelectrica să iniţieze acţiuni în răspundere împotriva reprezentanţilor statului în CS, care au numit noi membri provizorii ai Directoratului.

FP precizează că demiterea Oanei Truţă a venit după ce aceasta a fost confirmată în CS chiar de Ministerul Energiei, la AGA din 3 august: "Trebuie remarcat faptul că doamna Truţa este în fapt cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei începând cu martie 2011 şi până în prezent şi s-a ocupat de companie chiar şi în perioada procesului de reorganizare a companiei. Acţiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanţă corporativă.

De fapt, Ministerul Energiei, a votat favorabil numirii doamnei Oana Truţă ca membru al Consiliului Hidroelectrica atât în data de 3 iulie 2017, cât şi în data de 3 august 2017".

Recent, Fondul a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă împotriva deciziilor luate în cadrul AGA şi de către Consiliul de Supraveghere pentru înălcarea normelor de guvernanţă corporativă, iar această acuzaţie nefondată la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi văzută drept o formă de represalii, precizează FP.

Fondul Proprietatea anunţă că a declanşat deja acţiuni legale împotriva hotărârii acţionarilor care au aprobat acţiunea în justiţie împotriva doamnei Truţă: "Fondul va continua să ia toate măsurile necesare, pentru a se asigura că principiile de guvernanţă corporativă sunt respectate la Hidroelectrica şi că directorii care îşi îndeplinesc atribuţiile legale, de administrare, nu sunt destituiţi fără motiv".

Recent, FP şi-a exprimat indignarea şi surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Potrivit FP, contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potenţiale practici corupte şi abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanţial câteva dintre obligaţiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior.

În replică, Ministerul Energiei a declarat: "Referitor la reacţia din 26 iulie 2017, a Fondului Proprietatea (FP) cu privire la proiectul de contract de mandat al membrilor CS al Hidroelectrica propus de Ministerul Energiei, aceasta se înscrie în politica utilizată tot mai frecvent în ultima perioadă de FP pentru decredibilizarea acţiunilor ME prin publicarea unor concluzii şi «îngrijorări» fără fundament legal şi real".

În opinia FP, Ministerul Energiei ar trebui să se concentreze asupra creării unui climat în care toate părţile implicate să poată contribui la îndeplinirea priorităţilor Hidroelectrica, în loc să adopte astfel de decizii în mod clar abuzive.

Reprezentanţii Fondului precizează: "Din nefericire, pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, am observat că: - Nu au fost adoptaţi paşi concreţi în direcţia listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri şi motive de confuzie; -Nu există paşi concreţi şi decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica; - Au existat încercări inadecvate din partea Ministerului de a interveni în activitatea de zi cu zi a companiei; -Persoane lipsite de experienţă au fost numite în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în mod evident fără un proces de selecţie competitiv şi transparent. Ulterior, această situaţie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la criteriile profesionale şi procesul de selecţie".

La începutul lunii august, acţionarii producătorului de energie "Hidroelectrica" au reales în Consiliul de Supraveghere (CS) aceiaşi membri provizorii, pentru încă patru luni.

Membrii provizorii realeşi în cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 3 august sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu, Andreea Negru-Ciobanu şi Oana Truţă, aceasta din urmă la propunerea "Fondului Proprietatea".

Acţionarii Hidroelectrica sunt convocaţi şi pe 18 septembrie, să decidă demararea selecţiei unui nou Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani, pe baza ordonanţei 109, a managementului profesionist în companiile de stat.

"Hidroelectrica" a anunţat, în iulie, că a plătit integral dividendele aferente exerciţiului financiar 2016, în valoare de 1,03 miliarde lei, celor doi acţionari, Ministerul Energiei şi "Fondul Proprietatea"

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stai sa vedeti cand aporteaza detinerea ME la Fondul Suveran... din lac in put! Adio listare, adio transparenta... doar trebuie sa serveasca interesele partidului unic si al lui Pablito!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb