Ministerul Energiei şi-a propus să realizeze strategia naţională de hidrogen într-un interval de un an, a afirmat, luni, Tudor Toncea, reprezentantul direcţiei Politici Energetice, Green Deal, Energii Regenerabile şi Hidrogen din cadrul Ministerului Energiei, informează Agerpres.
El a participat la conferinţa Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia de Petrol şi Gaze din România şi Energy Policy Group.
"Obiectivul nostru este să finalizăm această strategie într-un an. Realizarea strategiei va fi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ne gândim la primul trimestru din 2023 ca punct final. Vom colecta date din piaţa din România care să ne ajute la realizarea acestei strategii", a spus Toncea.
Luna trecută, Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul ministerului, a declarat că instituţia a început să lucreze la strategia naţională pentru hidrogen şi şi-a planificat elaborarea unei legislaţii pentru utilizarea acestui combustibil până în anul 2023.
"Ţinta noastră de regenerabile este în prezent 30,7% şi urmează să fie revizuită, odată cu Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, care în 2022 va intra într-un proces de revizuire aprofundată. Odată cu revizuirea planului, hidrogenul va căpăta un rol important, prioritar, un rol-cheie care ne va conduce pe noi, ca ţară, să atingem ţintele din Green Deal", a spus Drăgan.
Accentul va fi pus şi pe digitalizarea reţelelor, dar şi pe capacităţi de stocare.
"Această actualizare va face posibilă integrarea pe scară largă a resurselor regenerabile de energie, prin oferirea unor facilităţi de stocare, iar o soluţie pentru variaţiile generate de aceste surse intermitente vor fi capacităţile de producţie a hidrogenului verde, având la bază sursele regenerabile, precum şi conectarea cu centrele de consum mai îndepărtate, în special industriale", a susţinut oficialul ministerial.
România susţine gazul ca element de tranziţie, pentru a permite integrarea unor capacităţi noi din surse regenerabile, care să fie folosite la rândul lor pentru producţia de hidrogen.
"În PNRR avem o investiţie care se referă la realizarea a aproape 2.000 de kilometri de reţea nouă de distribuţie a gazelor care să fie pregătită pentru injecţia cu hidrogen, într-o proporţie de 20% la nivelul anului 2026, urmând să fie folosită 100% cu hidrogen în perspectiva anului 2030", a completat secretarul de stat.