MINISTERUL ENERGIEI VREA SĂ ACTUALIZEZE STRATEGIA ENERGETICĂ, PÂNĂ LA JUMĂTATEA LUI OCTOMBRIE Cutişteanu: "Modificarea Strategiei energetice într-o lună - o glumă proastă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 septembrie 2017

Cutişteanu: "Modificarea Strategiei energetice într-o lună - o glumă proastă"

Secretarul de stat Andrei Maioreanu: "Actualizarea Strategiei era necesară, întrucât proiectul existent a ţinut cont cu preponderenţă de obiectivele exprimate de UE şi mai puţin de obiectivele sistemului energetic românesc"

Ion Lungu: "Fiecare guvernare face o nouă Strategie"

Modificarea Strategiei energetice în timp de o lună este o glumă proastă, consideră Jack Cutişteanu, director general Petprod, reacţionând la anunţul făcut de reprezentanţii Ministerului Energiei, potrivit cărora autorităţile intenţionează să actualizeze, până la jumătatea lunii octombrie, proiectul Strategiei Energetice a ţării noastre pentru perioada 2017-2030.

În context, Jack Cutişteanu ne-a declarat: "Adevărul este că ceea ce au făcut cei din echipa precedentă nu a fost dus la capăt, iar ceea ce doresc să facă actualii guvernanţi este, deocamdată, o necunoscută.

Actualul proiect de strategie este foarte bine scris, însă nu tratează problema investiţiilor şi de unde vom lua bani pentru acestea. De asemenea, nu ştim ce vom face peste câţiva ani, când centralele pe cărbune vor ajunge la finalul vieţii.

De aceea, Strategia trebuie completată, însă nu ştiu dacă cei din Guvern sunt capabili să facă acest lucru. La noi, întotdeauna, când se schimbă ministrul energiei, primul lucru pe care noul şef de la Energie îl face este să spună că strategia veche nu este bună şi că trebuie schimbată. Mai mult decât atât, reprezentanţii ministerului au spus că intenţionează ca noua strategie să fie gata într-o lună. Dar într-o lună abia pot să facă o copie actualului document şi să scrie un cuvânt înainte. Rescrierea Strategiei energetice într-o lună este o glumă proastă".

În opinia lui Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în principiu, orice decizie luată pe marginea unei strategii este politică. Şeful AFEER ne-a mai spus: "Sunt convins că Strategia energetică nu va fi schimbată fundamental, dar actuala guvernare trebuie să schimbe ceva la ea, ca să-şi pună amprenta şi să o coreleze cu actualul program de guvernare. Fiecare Guvern face o nouă strategie". Domnul Lungu se aşteaptă ca, în continuare, să aibă loc consultări doar pe marginea modificărilor aduse Strategiei, astfel încât aceasta să fie aprobată cât mai curând.

Ministerul Energiei a înfiinţat un grup de lucru care urmează să actualizeze proiectul Strategiei Energetice, urmând ca documentul să conţină şi o listă cu investiţiile prioritare din sector, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi un grup nou la Complexul Energetic Oltenia, după cum a declarat Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, din grupul de lucru fac parte cei trei secretari de stat din minister, precum şi reprezentanţi ai ANRE, ANRM, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, cele două complexuri energetice, Transelectrica, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, precum şi Academia Română. Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc joi, 31 august.

"Aprobarea prin procedură parlamentară înseamnă un plus valoare. Vor fi consultate partidele politice, companiile, sindicatele, mediul academic", a arătat Maioreanu.

Conform domniei sale, actualizarea Strategiei era necesară, întrucât proiectul existent a ţinut cont cu preponderenţă de obiectivele exprimate la nivelul Uniunii Europene şi mai puţin de obiectivele sistemului energetic românesc: "Proiectul existent nu reflectă o dorinţă de dezvoltare a domeniului, ci se axează mai mult pe conservarea şi restrângerea domeniului de activitate. De asemenea, nu oferă o listă de investiţii noi la nivel naţional. Proiectul prezintă inexact, incomplet şi incoerent unele situaţii actuale, precum starea rezervelor primare de energie, de exemplu cele de lignit sau huilă. Mai exact, au fost trecute situaţii fără să fi fost făcută o analiză foarte clară. Totodată, proiectul nu arată starea tehnică a sistemului de producţie şi transport al tuturor formelor de energie. Lipsesc două obiective foarte importante pe care noi le propunem: creşterea aportului energetic al României pe pieţele regionale şi europene prin valorificarea resurselor primare naţionale şi asigurarea accesului la energie electrică şi termică pentru toţi consumatorii. În acest scop, urmează să continuăm programul de electrificare şi dezvoltarea şi rentabilizarea sistemelor de termoficare".

Potrivit sursei citate, noul proiect de strategie se va baza pe următoarele obiective: securitate energetică, îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii, protecţia mediului. Trebuie să prioritizăm ce ne propunem ca investiţii şi va exista o listă de obiective de investiţii foarte importante. Totodată, strategia va ţine cont de programele de investiţii ale fiecărei companii în parte.

Strategia Energetică a României lansată în consultare la finele anului trecut avea cinci obiective fundamentale: securitate energetică, pieţe de energie competitive, baza unei economii competitive, energie curată şi sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice.

Reprezentantul Ministerului Energiei a mai spus că ţara noastră poate să ducă la îndeplinire condiţiile asumate în faţa Uniunii Europene prin mixul energetic propriu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Repercutează zoom cu PREȚUL !!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb