MINISTERUL JUSTIŢIEI: Proiect privind stabilirea liberă a onorariilor

V.D.
Miscellanea / 27 mai 2018

Proiect privind stabilirea liberă a onorariilor

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind stabilirea liberă a onorariilor între notarul public şi solicitant, în cazul mai multor tipuri de acte şi proceduri notariale.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MJ, stabilirea liberă a onorariilor ar viza procedura autentificării unor contracte şi declaraţii, procedura succesorală, procedura divorţului, actele de dare de dată certă înscrisurilor şi consultaţiile juridice în materie notarială, altele decât cele care sunt urmate de încheierea unui act la notarul public respectiv.

"Temeiul legal al emiterii Ordinului ministrului justiţiei pentru modificarea şi completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 46/C/2011 îl reprezintă prevederile art. 67 alin. (2) din Legea nr. 36/1995, republicată, precum şi cele ale art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în expunerea de motive.

Conform aceleiaşi surse, Uniunea Naţională a Notarilor Publici a transmis către MJ două adrese, prin care se propun actele şi procedurile notariale pentru care onorariul notarial să se stabilească liber între notarul public şi solicitant, precum şi amendarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.

"Potrivit art. 67 alin. (2) din Legea nr. 36/1995, republicată, 'prin excepţie de la dispoziţiile art. 57 alin. (1) lit. d), la propunerea Consiliului Uniunii, ministrul justiţiei poate stabili acte şi proceduri notariale pentru care onorariul se stabileşte liber, între notarul public şi solicitant'. Ţinând seama de textul legal mai sus-menţionat şi de propunerile formulate (...), a fost întocmit proiectul de ordin al ministrului justiţiei pentru modificarea şi completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici", se precizează în expunerea de motive.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adica sa urce preturile la cer, nu? Foarte tare

    1. Notarii cer sa se stabileasca liber onorariul pentru ca si ei ocupa pozitiile prin concurs si oricine poate deceni notar. Piata libera functioneaza, raportul cerere-oferta este acolo, statul te obliga, iar onorariul se plateste liber.

      Socialism cu fundul in sus. 

      Cum glumiti cu lucruri serioase.

      Notariatul este inca o casta a "celor alesi". Nu este nicio libertate asa cum sugerati. Exista o norma de notari la numarul persoanelor din UAT. Asa cum nici exectori judecatoresti nu se pot face pe banda.

      Dar este bine sa induci in eroare, poate ca prinde la needucatii juridici. 

    Stabilirea libera a onorarilor va insemna ajungerea clientilor la mana/liberul arbitru a clicii notarilor; va fi ca la pepeni in piata: vine nenea din Dabuleni cu marfa buna si vrea sa vanda mai ieftin(omeneste) dar nu-l lasa mafia pietii, trebuie sa vanda cu cat ii dicteaza ei. Daca se grbeste sa se intoarca acasa ii propun sa le lase lor marfa, la jumatate pret. 

    Traiasca libera concurenta!.

    Notarii stiu de ce. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb