Ministerul Mediului, îngrijorat de efectele porumbului modificat genetic

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 martie 2008

Ministerul Mediului, îngrijorat de efectele porumbului modificat genetic

Culturile eco au adus, anul trecut, fermierilor un profit total de 25 milioane de euro

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a participat, ieri, la Clubul Ţăranului Român, la evenimentul de promovare a alimentelor ecologice româneşti de calitate, fără organisme modificate genetic, acţiune organizată de Greenpeace şi Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică. Cu această ocazie, domnia sa a declarat: "Potrivit unui studiu al specialiştilor britanici, elaborat pe o perioadă de patru ani, s-a cons­tatat că fructele şi legumele ecologice conţin până la 40% mai mulţi antioxidanţi şi un nivel mai ridicat de minerale esenţiale, precum fierul sau zincul. Laptele provenit de la animale hrănite cu furaje ecologice conţine cu până la 90% mai multi antioxidanţi decât laptele provenit de la cele hrănite cu produse convenţionale. Am dat aceste exemple deoa­rece, în momentul de faţă, ne aflăm în prag de start la însămânţările cu porumb şi consider că este esenţial ca din ce în ce mai mulţi agricultori să se orienteze către o producţie ecologică".

Ministrul Mediului a mai spus că, la nivelul anului 2007, s-au înregistrat 200.000 hectare de culturi eco şi un profit adus fermierilor de aproximativ 20 milioane de euro. Producţia de culturi eco va fi în creştere, în acest an, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Ministrul Korodi a cerut noii Comisii de Securitate Biologică, ce va deveni operaţională după 15 aprilie 2008, să verifice impactul pe care cultivarea porumbului MON810 (modificat genetic) l-ar avea asupra sănătaţii populaţiei şi asupra mediului. Domnia sa a adăugat: "Noi avem mari semne de întrebare cu privire la cultivarea acestui soi. Cer fermierilor să nu achiziţioneze seminţe de MON810 şi să nu le însă­mânţeze începând cu acest an. Cu toate că, anul trecut, s-au cultivat doar 332 de hectare cu MON810, deci nu poate fi vorba de intenţii spectaculoase în acest an, avem datoria să fim precauţi".

Ţara noastră este lider european la capitolul suprafeţe cu porumb nemodificat genetic, această plantă fiind de bază în alimentaţia românilor, care, conform sondajelor de opinie, nu îşi doresc porumb modificat genetic. În cazul în care evaluarea realizată de Comisia pentru Securitate Biologică conduce la evidenţierea riscurilor reale asupra mediului şi sănătăţii umane, Ministerul Mediului va iniţia un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să fie interzisă cultivarea porumbului MON810. Pentru elaborarea actului normativ, ministerul va colabora atât cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cât şi cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb