Ministerul Mediului solicită anchetarea condiţiilor în care a fost omorât ursul

Laura Boico
Miscellanea / 13 octombrie 2016

Ministerul Mediului solicită anchetarea condiţiilor în care a fost omorât ursul

Actualizare 18:00 Iohannis: "Am privit stupefiat imaginile cu ursul împuşcat; trebuie proceduri şi oameni instruiţi"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că incidentul cu împuşcarea ursului în Sibiu l-a întristat şi a criticat faptul că nu există proceduri simple şi clare pentru intervenţii.

"Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraş şi pur şi simplu este împuşcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliţia Locală, să se adune 50 de oameni la urs să strige toţi acolo şi în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu puşca cu tranchilizant, cineva zice împuşcaţi-l. (...) Nu am fost acolo, dar din film mi s-a părut că acel animal a fost speriat şi a fugit. (...) Nu era mai simplu (...) să avem doi-trei oameni pregătiţi pentru aşa ceva, care ar fi intervenit fără panică? Emoţia face parte din ecuaţie şi la dezastre şi în cazul unor acţiuni teroriste apare teroarea şi pentru a preveni emoţii inutile este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să se intervină", a afirmat preşedintele Iohannis.

Preşedintele a adăugat că la nivelul Guvernului ar trebui să se stabilească cine intervine în astfel de cazuri.

"Cum avem oameni instruiţi să stingă un foc, pe cei instruiţi care descarcerează, să avem şi oameni instruiţi să prindă un animal", a precizat şeful statului.

"Nu este un dezastru naţional dacă un urs intră în oraş, dar emoţia care se creează este comparabilă cu emoţia în cazul unui dezastru natural şi de astfel de emoţii negative nu avem nevoie", a mai declarat astăzi preşedintele.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:07

Ministerul Mediului va sesiza Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu şi solicită o anchetă care sa stabilească cât mai precis condiţiile în care ursul ucis miercuri la Sibiu a apărut în oraş, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

"Precizăm că zona judeţului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fişelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul şi posibilitatea ca apariţia ursului în zona locuită a oraşului să fie rezultatul unei activităţi ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ţinut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. În completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împuşcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraş", transmite comunicatul.

Cât priveşte intervenţia autorităţilor locale în acest caz, Ministerul Mediului precizează că nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare.

"Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenţie, în situaţia dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate. Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înfiinţarii cât mai rapide a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice - SUAS, demers deja iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesastă structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenţia în astfel de situaţii, în funcţie de nivelul de pericol", se mai arată în comunicat.

(L.B.)

---------

Autorităţile din Sibiu sunt criticate, după ce au omorât un urs care s-a plimbat prin centrul oraşului, timp de trei ore. În tot acest timp, animalul nu a putut fi tranchilizat, iar în cele din urmă, a fost împuşcat, în momentul în care încerca să se urce pe un acoperiş, transmite Digi24.ro.

Această decizie a stârnit furia asociaţiilor pentru protecţia animalelor, iar în semn de protest, Teatrul pentru Copii şi Tineret din Sibiu va fi luminat în roşu, în fiecare seară, până duminică.

Ursul traversase aproape întreg centrul oraşului până să fie încolţit şi împuşcat. Moartea animalului a stârnit un val de reacţii. World Wide Fund for Nature România, cea mai mare organizaţie care protejează viaţa în mediul sălbatic, a subliniat pe facebook necesitatea înfiinţării unui Serviciu de Urgenţă pentru Animale Sălbatice.

Reacţia World Wide Fund for Nature România:

"Este clar că în astfel de situaţii este nevoie de un regulament privind modul de intervenţie şi oameni instruiţi să poată interveni calm şi eficient. (...) În lipsa unui sistem de intervenţii şi a unei proceduri clare, astfel de cazuri vor tot apărea, iar reacţia autorităţilor va lăsa loc interpretărilor", conform aceleiaşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb