Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi-a propus, în anul 2015, să susţină extinderea fondului forestier naţional cu peste 7.000 ha, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a semnat un protocol de colaborare, împreună cu Asociaţia Comunelor din România (ACOR) şi organizaţiile neguvernamentale "Let's Do It, Romania" şi "Plantăm fapte bune în România".
"Una dintre cele mai mari probleme de mediu din ţara noastră continuă să rămână scăderea suprafeţelor împădurite. Dacă, în situaţia tăierilor controlate, legislaţia în vigoare stabileşte clar obligaţii de refacere a acestora, în cazul tăierilor ilegale efectele s-au acumulat, de la an la an, şi se văd cu ochiul liber. Aşa cum am promis, odată cu declanşarea campaniei de primăvară, în Luna Pădurii, am dat startul unei ofensive care să ne readucă într-o situaţie normală: aceea în care suprafeţele împădurite sau cele regenerate să depăşească suprafeţele exploatate forestier. Am canalizat eforturi bugetare şi umane din sistem pentru descurajarea până la stopare a defrişărilor ilegale. Suntem în punctul în care prin funcţionarea Radarului Pădurii am depistat, în mai mult de 25% dintre cazurile semnalate, transporturi ilegale de lemn. Pe de altă parte, suntem în punctul în care ne-am propus să triplăm media anuală de creştere a suprafeţelor pădurilor din România, situată până acum la sub 2.000 ha pe an", a precizat ministrul Graţiela Gavrilescu, la semnarea documentului.
Protocolul prevede că MMAP, prin Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, pune la dispoziţie 2 milioane de puieţi forestieri, care urmează să fie plantaţi pe terenuri situate în afara fondului forestier naţional, în cele două campanii de plantare din primăvară şi toamnă. La rândul său, Asociaţia Comunelor din România va solicita primăriilor membre să identifice şi să pună la dispoziţie terenurile care urmează să fie împădurite cu sprijinul voluntarilor ONG-urilor semnatare, mai arată sursa citată.
Preşedintele ACOR, Emil Drăghici, este citat în comunicat: "Un vechi proverb chinezesc spune: «Dacă te gândeşti la anul următor, însămânţează pământul; dacă te gândeşti la următorii zece ani, plantează copaci». Fie şi numai plecând de la acest proverb, noi, primarii comunelor, avem obligaţia de a depune tot efortul pentru ca acest izvor de sănătate şi bogăţie să crească de la an la an. Fără a putea arăta unde sunt plantaţi arborii din timpul mandatului primarului, înseamnă că degeaba a fost ales".
Liana Andreea Buzea, fondator "Plantăm fapte bune în România", a declarat: "Noi suntem o iniţiativă naţională de împădurire pe bază de voluntariat, intrată în al 5-lea an de acţiuni. Anul acesta, vom planta 500.000 arbori la nivel naţional. Ne bucură că planurile noastre se împletesc atât de bine cu cele ale Ministerului Mediului şi considerăm că parteneriatul are loc la momentul potrivit".
La rândul său, Directorul Executiv "Let's Do It, Romania" Andrei Coşuleanu, a precizat: "Ne bucurăm să fim parte dintr-un proiect ambiţios, organizat de Ministerului Mediului. Vom invita cei peste 1.000.000 de voluntari care au participat în proiectele Let's Do it Romania să se implice în acest proiect. Voluntariatul trebuie să devină un stil de viaţă pentru ţara noastră".
Ţinta asumată de MMAP de extindere a fondului naţional forestier este susţinută şi de Fondul de Mediu, prin lansarea unui Program în valoare de 150 milioane lei, sumă din care se poate asigura finanţarea împăduririi pentru circa 4.000 ha.
"Trebuie să împădurim acolo unde pădurea nu este un plus pentru comunităţi ci un minus care se resimte în viaţa acestora. În consecinţă, prin Programul pe care îl vom lansa prin AFM, prioritate vor avea zonele care înregistrează deficit de pădure. Totodată, Programul este conceput de aşa manieră încât vom deconta şi cheltuieli de întreţinere şi pază a suprafeţelor împădurite, pentru a avea garanţia atingerii maturităţii acestora", a mai spus ministrul Graţiela Gavrilescu.
Comunicatul mai notează că, în România, aproximativ 10 judeţe înregistrează suprafeţe de pădure sub 10% din suprafaţă. Mai mult decât atât, în Călăraşi, Teleorman, Brăila, Constanţa şi Ialomiţa suprafeţele împădurite abia ating 5% din suprafaţa totală.
Administraţia Fondului pentru Mediu va asigura finanţarea în continuare a proiectelor de împăduriri încheiate în anii anteriori, respectiv 385 ha împăduriri, 226 ha completări curente şi 48 ha refacerea plantaţiilor afectate de calamităţi.
De asemenea, MMAP finanţează lucrări de împădurire pe terenuri degradate devenite inapte pentru agricultură, dar care pot fi puse în valoare prin împădurire. În acest scop, pentru anul 2015 s-au alocat 2 milioane lei de la bugetul de stat şi 25,5 milioane lei din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.
Tot pentru anul 2015, MMAP finanţează, cu suma de 36,3 milioane de lei, realizarea a 1111 ha de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale stabilite de CNADNR.
"Conservarea pădurilor din România trebuie abordată prin planuri pe termen lung, nu de la un an la altul. De aceea, în perioada 2015-2016 vom realiza un studiu pentru identificarea la nivel naţional a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi împădurite, studiu care va sta la baza unui Program multianual de împăduriri", a conchis Graţiela Gavrilescu.