Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Ministerului Finanţelor Publice solicitări cu privire eliminarea unor contravenţii din Legea Prevenţiei, aceste având la bază sesizări venite din partea societăţii civile.
Într-un comunicat de presă al instituţiei, citat de Agerpres, se arată: "Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este un integrator al propunerilor de contravenţii, linia de demarcaţie a contravenţiilor care intră sub incidenţa legii şi acele fapte care nu pot beneficia de prevenţie din cauza gradului de pericol ridicat pe care îl prezintă, fiind stabilită şi asumată de fiecare minister în parte. Astfel, în urma sesizărilor venite din partea societăţii civile privind scoaterea din Anexa 1 a contravenţiilor prevăzute de art.20, alin. a şi b din H.G nr. 415/2004, respectiv, cea prevăzută la art.1 lit. d din Legea nr.12/1990, am transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Ministerului Finanţelor Publice, care au propus introducerea acestor fapte pe listă, solicitarea de eliminare a respectivelor contravenţii din Legea prevenţiei, solicitarea fiind agreată".
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat menţionează faptul că apreciază interesul mare manifestat pentru proiectul Legii Prevenţiei, după lansarea lui în dezbatere publică, interes care ajută Grupul de lucru în centralizarea şi adaptarea propunerilor primite din partea societăţii civile.
Comunicatul precizează: "Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este iniţiatorul acestui proiect de lege, extrem de importantă pentru mediul de afaceri, construind mecanismul de funcţionare a prevenţiei. Lista contravenţiilor care vor intra sub incidenţa acestei legi este construită exclusiv la propunerea ministerelor care au în subordine organisme cu atribuţii de control, fiind asumată sub semnătură. Având în vedere multitudinea de contravenţii şi specificitatea domeniilor în care se aplică acestea, orice modificare a listei (eliminarea sau adăugarea) se face în urma consultării cu ministerul de resort care are în competenţa domeniile în care se aplica respectivele contravenţii".
De asemenea, ministerul reaminteşte faptul că propunerile, observaţiile şi opiniile celor interesaţi să participe la procesul elaborării proiectului Legii Prevenţiei sunt aşteptate pe adresa de e-mail a instituţiei până pe data de 1 mai 2017. În urma procesului de consultare publică extinsă, atât textul proiectului, cât şi lista contravenţiilor pot suferi modificări.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a publicat joi pe site-ul propriu proiectul Legii prevenţiei şi anexa care cuprinde toate contravenţiile.