Ministerul Sănătăţii a aprobat criteriile de externare ale pacienţilor cu COVID-19

A.D.
Miscellanea / 23 iunie 2020

Ministerul Sănătăţii a aprobat criteriile de externare ale pacienţilor cu COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat marţi un ordin de ministru privind modificarea condiţiilor de internare/externare în spital pentru pacienţii cu COVID 19, scrie Radio Europa Liberă.

Astfel, pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza 2 sau suport. Aceştia vor putea fi externaţi după minim 10 zile de internare în lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puţin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare, potrivit ordinului semnat de ministru.

Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu, conform sursei.

În cazul pacienţilor cu afecţiune renală care necesită dializă, aceştia vor fi mentinuţi internaţi până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).

Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe, vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puţin 72 ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toţi pacienţii care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcţie de riscul manoperelor efectuate la pacient.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană şi a municipiului Bucureşti.

Noile criterii de externate au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS şi ECDC care nu mai condiţionează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a explicat luni seară de ce pacienţii asimptomaticii de Covid-19 trebuie trataţi în spital cel puţin zece zile şi a anunţat că va semna un ordin care va reglementa acest aspect.

El a spus că simptomele pot apărea şi în a cincea zi de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să se afle sub supraveghere medicală.

"La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv, totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicului de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, fiindcă nu ştim cum va avea evoluţia acel asimptomatic. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu", a afirmat ministrul Sănătăţii luni seară, la Realitatea Plus.

El a dat exemplul ambulanţierului de la Suceava care a refuzat internarea pentru că era asimptomatic şi care a murit acasă.

Tătaru a făcut un apel la responsabilitate şi a spus că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o responsabilitate care-i revine, în egală măsură, şi pacientului, nu doar ministerului Sănătăţii şi a atras atenţia că în acest moment România se află într-o perioadă de transmitere comunitară accentuată.

Discuţia despre posibila externare a asimptomaticilor are loc şi în condiţiile supraaglomerării spitalelor, care au ajuns la limita superioară privind numărul de locuri pentru pacienţi cu coronavirus, dar şi a presiunilor făcute de Avocatul Poporului privind deţinerea asimptomaticilor în spital, fără tratament, împotriva voinţei lor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Asimptomaticii ținuți în SPITALELE GROAZEI (EXCEPTIILE=PUTINE)! Să moară de foame și să fie tratați cu medicamente dure de tipul anti-HIV!!! MAI TRAIAU UN AN-DOI DUPA UN ASTFEL DE TRATAMENT GEN AUSCHWITZ!!! DE CANCERE, DE LEUCEMIE ETC!!! MOLAII ROMANI NU LE CEREAU SLUGILOR GLOBAL ESTABLISHMENTULUI SA-SI BAGE VIRUSUL UNDE VOIAU EI!!! NU AVEAU COHONES! TURISMUL MUREA DIN CAUZA ACESTOR DEFICIENTE DE GANDIRE, MULTI FIIND TREPANATI SAU PLATITI LA NIVEL DE MASA! ROOKIES SE INFOIAU IN PENE DE PARCA STAPANEAU PAMANTUL!!! MILIOANELE DE PATRIOTI NU SE STIE CAT MAI SUPORTAU BATAIA DE JOC!!! IN FOND, POTI AVEA INCREDERE IN UNII CARE AU CONSTRUIT O TARA DE LUMEA A TREIA???? (NU TREBUIAU CHEMATI LA JUDECATA???) FARA LEGATURA CU VIITORUL BENEFIC IN CARE BOLILE DE TOT FELUL DISPAR! SANATATE, TREPANATILOR!!! SE ANUNTA RAZBOI CIVIL!!!!

    1. Vor fi vânați precum criminalii de război naziști! După război!

      Vor fi vânați precum criminalii de război naziști! După războiul de câștigare a drepturilor civile și a vieții de viitor!

      pai daca au destui idioti si prosti care aplauda si fac osanale

      atunci tu vei fi prima victima a acestui razboi

      Între a aresta pe cineva care te baga la spitalul-inchisoare sa mori de infectii si tratament cu substante otravitoare si cel care vaneaza pe acesti criminali genocidari pentru a-i aduce in fata justitiei! Uneori sub un fals pretext! Si israelienii dupa WWII au procedat la fel!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb