MINISTERUL SĂNĂTĂŢII: Vaccinurile​ Pfizer, Moderna şi AstraZeneca pot fi administrate persoanelor cu boli autoimune

G.U.
Miscellanea / 6 februarie 2021

Vaccinurile​ Pfizer, Moderna şi AstraZeneca pot fi administrate persoanelor cu boli autoimune

Vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune, scrie Ministerul Sănătăţii într-o postare pe Facebook, informează HotNews.ro. Conform strategiei naţionale de vaccinare, aceşti pacienţi se pot vaccina în etapa a II-a.

Înainte de vaccinare, se recomandă ca pacienţii cu boli autoimune să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate şi a tratamentului urmat. Acest lucru este important în special pentru pacienţii care se află într-un puseu de activitate al bolii.

Pentru a asigura o eficienţă bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.

Eficienţa şi siguranţa vaccinului anti-COVID:

Chiar dacă nivelul de eficienţă al vaccinului ar putea fi diminuat la pacienţii cu boli autoimune comparativ cu media populaţiei, este indicat ca aceştia să se vaccineze întrucât vaccinul oferă un grad de protecţie împotriva formelor severe de COVID-19. Acest lucru este cu atât mai important pentru pacienţii care prezintă şi alte boli asociate, potrivit HotNews.ro.

Până acum nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranţa şi eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienţii cu boli autoimune, deşi această categorie de pacienţi a fost eligibilă să participe în studiile clinice.

La acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranţă pentru pacienţii cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca deoarece cele trei vaccinuri au un mecanism de acţiune bazat pe ARN mesager sau vector viral nereplicativ şi nu cauzează infecţia COVID-19.

Înainte de vaccinare:

Pe cât posibil, se recomandă ca pacienţii care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să îl amâne pentru cel puţin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Acest lucru trebuie, însă, discutat cu medicul specialist, notează sursa citată.

În general, pacienţii care iau deja tratament imunosupresor / imunomodulator se pot vaccina fără întreruperea tratamentului. Medicul specialist va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului. Recomandările pot să difere în funcţie de tipul de boală autoimună şi de tratamentul urmat (o atenţie specială trebuie acordată pacienţilor trataţi cu Rituximab).

Pacienţii cu boli autoimune care au avut COVID-19 pot fi vaccinaţi, de regulă, nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecţiei.

Informaţii validate de către Societatea Română de Reumatologie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb