Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, au transmis, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, că violenţa domestică rămâne o problemă şi că au cerut instituţiilor pe care le conduc să vină cu planuri de prevenire a incidentelor de genul celui petrecut joi, când o vânzătoare din Capitală a fost ucisă de fostul iubit.
"A murit încă o femeie din cauza violenţei domestice. Niciun comunicat de presă oricât de bine intenţionat şi oficial ar fi el nu va putea să schimbe asta. De mult prea multe ori, comunicatele de presă ale instituţiilor statului sunt defensive şi scrise într-un limbaj care să prevină orice fel de posibilă interpretare maliţioasă din partea mass-mediei şi nu rareori orice fel de responsabilizare a acestor instituţii", se arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.
Ministrul Prună mai transmite că violenţa, în special cea domestică, rămâne o problemă pe care mulţi nu vor să o vadă.
"Prea mulţi îşi ascund lipsa de reacţie în spatele unor justificări mai mult sau mai puţin penibile. Sistemul este încă disfuncţional pentru că nu reuşeşte să prevină sau să sancţioneze aşa cum ar trebui abuzurile împotriva victimelor, în special femei şi copii. Încercăm să îl facem mai bun. Ar fi trebuit să fi încercat mai mult şi în mod indirect ne simţim personal responsabili pentru tragedia de ieri (joi, n.r.). Am cerut instituţiilor pe care le conducem sau coordonăm să vină cu planuri pentru a preveni mai bine în viitor astfel de incidente", spun miniştrii.
Aceştia precizează că lucrurile nu se schimbă numai prin legi şi politici publice, ci şi printr-o atitudine diferită a societăţii faţă de violenţă.
"Vom căuta soluţii pentru a responsabiliza mult mai bine în viitor oamenii din instituţiile care ar trebui să prevină şi să intervină mult mai bine şi rapid în cazul violenţei domestice. O să facem publice planurile pe care le-am cerut instituţiilor abilitate şi apoi măsurile pe care dorim să le luăm. Însă orice am face, nu vom putea să reuşim mare lucru fără ajutorul celor din jurul nostru. Semnez acest mesaj alături de colegii mei de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale, Dragoş Pîslaru şi Valeriu Nicolae", precizează ministrul Justiţiei.
Joi dimineaţă, o vânzătoare de la un magazin de lux situat pe Calea Victoriei a fost înjunghiată de un fost iubit. Proprietara magazinului, Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, a afirmat la Antena 3 că vânzătoarea făcuse mai multe sesizări de poliţie, dar că "autorităţile nu au luat nicio măsură".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2016, 07:21)
Legile sunt inexistente sau blande cu agresori.
26 de ani ce ati lucrat? Cine are mainile patate de sange incepand cu Parlamentari si terminand cu ?
Luati o lege din vest Germania, traducet-o si votati-o, cat este de greu?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Cezar în data de 30.04.2016, 08:36)
Nu societatea trebuie sa-si schimbe atitudinea fata de violență, ci magistrații, ei ar trebui să aplice legea astfel încât să cenzureze apetitul spre violența al unora. Dar dacă văd că nu li se întâmplă mai nimic, prind curaj.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Mara în data de 30.04.2016, 11:05)
Magistratii trebuie sa apere cetatenii de violenta unor semeni. Nu este admisibil sa fie batut un copil , o femeie si sa se accepte retragerea plangerii si inchiderea cazului. Este crima acest lucru. O infractiune cu violenta ramane infractiune, iar cel sarac sau fara aparare ramane victima oricui vrea sa-l chinuie. Trebuie sa se interzica prin lege inchiderea cazului, trebuie sa se sesizeze din oficiu orice act de violenta asupra copilului, femeilor sau oricarui cetatean agresat. In tara noastra copii sunt ai nimanui, daca sunt mici , rezolva adultii dupa propriile patanii, si asa devine societatea mai agresiva. Protejarea copiilor trebuie sa devina problema de siguranta nationala. II crestem agresati si fara aparare, asa vor fi mai tarziu si totul se va degrada continuu. Aici copiii nu au drepturi, iarcopiii de ieri au devenit adulti foarte agresivi.