Ţara noastră riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza prevederii care obligă magazinele ca 51% din produsele de pe rafturi să fie româneşti, a declarat, pentru News.ro, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care spune că viitorul parlament ar putea să introducă unele modificări la Legea 321.
În 18 iulie a intrat în vigoare Legea nr. 150/2016, care modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Ministrul Agriculturii a declarat: "Legea s-a aplicat, mai puţin două aspecte. Ministerul Agriculturii are obligaţia ca, în şase luni, să adopte aplicarea a două prevederi din lege: lanţul scurt şi 51% din produsele proaspete din raft să provină din România. Se definitivează în perioada următoare textul hotărârii de guvern. Sunt trecute în lege, dar prevederea concretă privind aplicării lor se face prin Hotărâre de Guvern, în 6 luni de la aplicarea legii. (...) A venit o atenţionare de la Comisia Europeană şi se intenţionează să se introducă infringement împotriva României pe această speţă. Explicaţia noastră este că deocamdată nu se aplică această prevedere pe anotimpul rece, pe perioada în care România nu poate să asigure fructe şi legume la procentul respectiv. Ar trebui să se aplice din ianuarie".
Potrivit acestuia, sunt discuţii ca viitorul parlament să introducă unele modificări la Legea 321: "Am înţeles că au fost unele dificultăţi,(n.r- în ceea ce priveşte aplicarea legii), să sperăm că se va gasi o soluţie legislativă. E posibil şi sunt discuţii ca viitorul parlament să mai introducă unele modificări la Legea 321".
Ministrul a mai spus că în primă instanţă producătorii au fost mulţumiţi de aplicarea legii, dar ulterior au apărut nemulţumiri deoarece s-a interzis introducerea de taxe pentru servicii prestate de către hipermarketuri.
Achim Irimescu a spus: "Am fost sesizat de către producători că au produse foarte bune care nu sunt cumpărate de hipermarketuri, care preferă să ia produse mai ieftine aduse Turcia. Este un lucru destul de complicat pentru că, pe de-o parte, orice hipermarket vrea să ofere consumatorului un produs cât mai ieftin şi cât mai bun, dar, pe de altă parte, sunt asociaţiile de producători din sectorul fructe şi legume care pot asigura produse la calitate bună şi la un preţ rezonabil. Este o piaţă liberă, este adevărat, iar Turcia este un mare producător care beneficiază de condiţii naturale foarte bune pentru produce şi în sezonul rece. Dar ar trebui sa introducem un echilibru între ce se importă şi ce se produce în România. (...) De aceea, lucrurile sunt mai complexe. Nu este doar vina hipermarketurilor sau doar a producătorului sau doar a consumatorului. Si trebuie găsit un echilibru între toţi cei trei actori pe lanţul alimentar".
Prin Linia Verde, iniţiativă prin care furnizorii pot sesiza conducerii Federaţiei Naţionale Pro Agro toate abuzurile supermarketurilor, fermierii au reclamat în luna octombrie neaplicarea facturării la şapte zile şi menţinerea în relaţiile producător-retailer a unor taxe şi comisioane ascunse.
Pro Agro a decis să îl sesiseze pe premierul Dacian Cioloş şi pe ministrul Finanţelor, Anca Paliu Dragu, pentru a lua măsuri şi a pune în aplicare legea votată de Parlament şi promulgată de Preşedintele României, Klaus Iohannis.
Situaţia de faţă de duce la falimentul multor producători români, spun fermierii, citaţi de Agrointel.ro: "Situaţia în fapt la nivelul relaţiei dintre producători şi marile magazine este însă neschimbată. Marile magazine au ales să schimbe denumirea acestor taxe, acum se numesc risturnă, remiză, discount, etc, însă cuantumul acestora este identic cu cuantumul nivelului de taxe şi servicii practicat până la data de 18.07.2016, cuprins între 20% - 60% din preţul produselor. Suplimentar, se solicită un procent (aproximativ 1%) care reprezintă impactul financiar al noului termen de plată de 7 zile, termen de plată care nu se respectă.
De asemenea, marile magazine nu respectă niciuna dintre prevederile favorabile producătorilor, fie că ne referim la obligaţia de a efectua recepţia produselor alimentare proaspete la momentul livrării, fie că ne referim la nivelul penalităţilor al căror cuantum trebuie stabilit în oglindă pentru întarzierea la livrare sau pentru întârzierea la plată".
Pro Agro a cerut începerea controalelor şi sancţionarea celor care nu respectă condiţiile legii.
Presa a mai relatat cazuri în care producătorii autohtoni aveau tone de produse stricate, din cauză că supermarketurile refuzau să le primească.
• Retailerii susţin revizuirea cât mai rapidă a legii privind comercializarea produselor alimentare
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţine revizuirea cât mai rapidă a Legii 150/ 2016 deoarece "nu a adus nimic bun nimănui" şi, pe lângă riscul de infringement şi apariţia altor vulnerabilităţi legale, a produs şi "masive bulversări în piaţă".
George Bădescu, directorul executiv AMRCR, a declarat: "Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a luat notă de declaraţiile Ministrului Agriculturii referitoare la atenţionarea Comisiei Europene privind riscul de infringement în cazul Legii 150/ 2016. În legătură cu opţiunile enunţate de domnul ministru privind continuarea procesului legislativ, considerăm că esenţială este respectarea legalităţii şi nu tertipuri tactice fără finalitate. În timpul dezbaterilor proiectului de modificare a Legii 321/2009 am semnalat autorităţilor competente problemele pe care le poate genera adoptarea unor amendamente vădit nefundamentate, menite să creeze, cu orice preţ, doar false aşteptări. Credem că întreaga Lege 150/2016 trebuie revizuită cât mai repede pentru că, aşa cum am anticipat, nu a adus nimic bun nimănui şi, pe lângă riscul de infringement şi apariţia altor vulnerabilităţi legale, a produs şi masive bulversări în piaţă".
Acesta a afirmat că AMRCR este gata să colaboreze cu instituţiile statului şi cu organizaţiile profesionale pentru elaborarea unei legi corecte în domeniul comercializării produselor alimentare, în beneficiul general al operatorilor economici, având ca obiective susţinerea şi promovarea producătorilor locali şi a produselor româneşti, în condiţiile economiei libere de piaţă şi, mai ales, în folosul consumatorilor.
Potrivit articolului din Legea 150/2016, "comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare".
Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, potrivit Agerpres, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.