MINISTRUL APĂRĂRII FACE JOCUL MOSCOVEI? Gafă de proporţii a lui Mihai Fifor

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii / 2 august 2018

Gafă de proporţii a lui Mihai Fifor

Mihai Fifor, Ministrul Apărării Naţionale, a dat cu bâta în baltă. Ministrul Apărării a declarat într-o emisiune tv că în sistemul de la Deveselu se află rachete balistice, deşi în realitate acestea sunt interceptoare, defensive.

Mihai Fifor a spus: "Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?"

Spre ştiinţa Ministrului Apărării Naţionale, rachetele interceptoare de la Deveselu acţionează în baza energiei kinetice şi, spre deosebire de cele balistice, nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice. Rachetele interceptoare din sistemul defensiv de la Deveselu fac parte din scutul antibalistic al NATO.

Afirmaţia lui Fifor poate alimenta semnele de întrebare din partea Federaţiei Ruse care, prin oficialităţile de la Kremlin, s-a declarat în multe rânduri sceptică în privinţa sistemului defensiv de la Deveselu. El a plusat spunând că în speţă ar fi vorba despre rachete ofensive.

În legătură cu baza de la Deveselu, ministrul Mihai Fifor a mai spus că în luna septembrie guvernul va efectua plata pentru al doilea sistem Patriot.

Ministrul Apărării a menţionat: "Suntem pregătiţi să plătim al doilea sistem. Probabil la începutul lunii septembrie, de îndată ce scrisoarea de acceptare va veni din Statele Unite, vom face plata pentru al doilea sistem. În februarie am plătit primul sistem de rachete HIMARS. (...) Nu e chiar un miliard. Avem banii, da. Este o sumă importantă. Este obligaţia noastră să asigurăm o capabilitate extrem de importantă în România".

Mihai Fifor a menţionat că în aceas­tă perioadă ţara noastră continuă programul de modernizare a aeronavei de tip şcoală Şoim.

Mihai Fifor: "Marea Neagră nu este un lac rusesc"

Apărarea aeriană a României a fost asigurată, în perioada în care toate aparatele de tip MIG 21 LanceR au fost consemnate la sol în urma tragicului accident de la Baza Borcea, de avioane militare britanice şi americane. Aliaţii au declarat că au interceptat în mai multe rânduri aparate militare de zbor aparţinând Federaţiei Ruse care survolau spaţiul aerian al României din zona Mării Negre.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că nu îl impresionează aceste manevre ale Armatei Ruse şi ţara noastră va continua să efectueze programele de exerciţii cu aliaţii NATO stabilite pentru zona Mării Negre.

Mihai Fifor a declarat la un post de televiziune: "După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, în 2014, aceste activităţi la Marea Neagră s-au înteţit. România şi aliaţii demonstrează că Marea Neagră nu este un lac rusesc. Este o mare deschisă, în care se circulă în perfectă siguranţă. (...) Ori de câte ori ieşim la exerciţiu, există un răspuns din partea Rusiei, pentru că încearcă să demonstreze că Marea Neagră este zona pe care o controlează. Ori de câte ori apare o astfel de provocare, aeronavele se ridică, de câte ori avem nave străine NATO care intră în Marea Neagră, se intensifică aceste operaţiuni de recunoaştere, de descurajare".

Ministrul Apărării Naţionale a menţionat că ţara noastră este pregătită să facă faţă oricărei provocări la Marea Neagră.

Avioane Typhoon aparţinând Forţelor aeriene britanice au decolat, în urmă cu o săptămână, de la baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, după ce au interceptat o aeronavă de bombardament tip Suhoi Su-24 în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra Mării Negre.

Gafa ministrului Mihai Fifor a fost taxată imediat de Partidul Naţional Liberal. Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat:

"Ministrul Fifor ar trebui să ştie că, la acest nivel, din această func­ţie, nu te joci cu vorbele. Diferenţa dintre o bază cu rachete interceptoare şi una cu rachete balistice este fundamentală şi are implicaţii majore. Ţara noastră găzduieşte un sistem defensiv, nu unul cu caracter ofensiv. Declaraţia ministrului Fifor răstălmăceşte grav această realitate şi nu face decât să alimenteze propaganda Moscovei, care încearcă să acrediteze tocmai caracterul ofensiv al unităţii de la Deveselu. (...) Iată că şi Armata Română este afectată de amatorismul şi habarnismul oamenilor promovaţi de PSD în funcţii de răspundere".

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor a revenit, ieri, cu privire la declaraţia privind rachetele balistice de la Deveselu. Ministrul Fifor a precizat la un post de ştiri că "niciodată nu aş putea afirma că la baza de la Deveselu se află rachete balistice" şi că afirmaţia sa iniţială de la alt post tv a fost "o greşeală de înţelegere, de interpretare".

"A fost în cel mai rău caz o eroare de interpretare", a declarat Mihai Fifor.

Fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu, senator PMP, este de părere că ministrul Apărării, Mihai Fifor, ar trebui să plece din Guvern. Traian Băsescu a postat pe pagina sa oficială de facebook: "N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea. Şi totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor, ministrul Apărării, reuşeşte să facă cea mai (...) greşită declaraţie post decembristă. El confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoigu şi mulţi alţi demnitari ruşi. (...) Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă care încearcă să găseas­că justificări pentru încălcarea acordurilor cu SUA şi NATO în vederea amplasării de armament în Crimeea. Mai mult, afirmaţia lui Fifor are darul de a decredibiliza România şi SUA în faţa propriilor aliaţi, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalaţiilor de la Deveselu. Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA şi NATO. (...) Afară din Guvern, Mihai Fifor!".

Liderul USR Dan Barna a spus: "O declaraţie suficientă cât să confirme, cu iresponsabilitate, toată retorica războinică a Rusiei împotriva României şi a NATO. Mihai Fifor trebuie să demisioneze urgent! Îi cer demisia!".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Omul e o nulitate,

    A terminat o pseudo facultate de fozofie la Craiova. 

    Marea lui experiență a fost de director de muzeu ,unde a tocat bani europeni. 

    Apoi om de casa al căror stăpâni l-au vrut în politică. 

    Omul e zero, zero , zero. 

    1. Ieri, pe platforma escrocului Sima, hoțniuz, postacii securiști au băgat câteva sute de scripturi pe teme balistice.

      Gafa lui Fifor și scăparea crudului adevăr pe gură a provocat deranj mare la Securitate. 

      S-au găsit securiștii trepanați, cu 5 fiare vechi de survol și cu mii de eroi înfipți în țărână să amenințe Rusia.

      Oricum în caz de ceva, rușii pe voi vă schimbă cu alți țărani la fel ca voi, dar alții. :) 

    Lasati-o mai moale cu gafele! Dubii vechi privesc sursa principala a retributiilor lui Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, dar de ce tineti cu tot dinadinsul sa credem ca ceea ce a facut Mihai Fifor chiar a fost o gafa?! Ganditi-va cate "gafe" ale actualei guvernari au facut deja din Romania un personaj dubios in UE si NATO.

    1. Atunci, daca a fost cu intentie, e mult mai naspa si ar merita sa i se zboare capul la propriu, dupa modelul arabesc. Ar insemna ca a dorit cu premeditata intentie sa-si bage tara in kkt si sa saboteze alianta care ne ofera o bruma de siguranta. In orice varianta trebuia sa demisioneze in secunda 2. E o gafa care nubse face.... iar daca o faci ti-o asumi.

    Problema nu sunt rachetele ci petardele :) Avem muuuulte petarde in cele mai ciudate locuri :) Rusii deja ne ia la misto :) Pristina, Pogorica , Deveselu , circuitul petardelor in natura :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb