Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a contribui la bugetul Uniunii Europene după ieşirea din aceasta, pentru a-şi asigura cel mai bun acces la piaţa unică, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, citat de Bloomberg.
Informaţia a dus la aprecierea lirei sterline faţă de dolar cel mai mult în ultimele două săptămâni.
Ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem a afirmat, la rândul său, pentru publicaţia Times of Malta, că Marea Britanie va putea să participe la piaţa internă, dar cu un cost.
Lira sterlină a urcat, joi, cu 1% faţă de dolarul american, limitând declinul declanşat după referendumul pro-Brexit din iunie la 15%.
Aprecierea lirei arată cât de sensibilă este moneda la declaraţiile oficialilor legate de natura relaţiilor Marii Britanii cu UE după retragerea din blocul comunitar, scrie News.ro.
"Dacă Marea Britanie va rămâne în piaţa unică, este foarte probabil ca lira să se aprecieze", a spus Neil Jones, director de vânzări la Mizuho Bank în Londra.
Comentariile îndepărtează balanţa de la un Brexit dur la unul lin, a adăugat acesta.
Indicele FTSE 100, dominat de companii care îşi vând produsele în străinătate şi care beneficiază de o monedă mai slabă, se îndreapta joi spre cea mai mare scădere din ultimele trei săptămâni, fiind în declin (la ora 18.00, ora României) cu 1,3%.
"Este pentru prima oară după votul pentru Brexit când un oficial UE recunoaşte posibilitatea ca Marea Britanie să aibă acces la piaţa internăŢ, a arătat Derek Halpenny, director european pentru cercetări pe pieţe globale la Mitsubishi în Tokyo, referindu-se la comentariile lui Dijsselbloem, care este şi preşedinte al Eurogroup.