MINISTRUL ECONOMIEI A SEMNAT PROTOCOLUL CU FNME Termenul de înfiinţare a companiei Electra, comunicat într-o săptămână

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 11 ianuarie 2011

Ion Ariton

Ion Ariton

Ministrul Economiei, Ion Ariton, alături de preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) Marin Condescu, directorul Complexului Craiova, Constantin Bălăşoiu, şi directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Daniel Burlan, au semnat ieri, la Târgu-Jiu, protocolul prin care se aprobă Planul Social propus de FNME pentru evitarea disponibilizărilor în sectoarele minerit şi energie din Oltenia.

Ministrul Ariton a anunţat că părţile semnatare ale protocolului au convenit ca în şapte zile de la semnarea documentului să fie comunicat termenul aproximativ de înfiinţare al companiei "Electra". Domnia sa a ţinut să precizeze că restructurarea producţiei noastre de energie prin înfiinţarea a două mari companii este un proiect susţinut în continuare de Guvern.

Constantin Bălăşoiu, care este şi coordonatorul înfiinţării Electra, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Termenul de înfiinţare al Electra, din care vor face parte complexurile energetice Craiova, Rovinari şi Turceni, alături de SNLO, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica, va fi aproximat în funcţie de procesele pe care le avem şi de discuţiile cu sindicatele şi cu Fondul Proprietatea. Noi vom relua urgent aceste dis-cuţii cu sindicaliştii şi cu Fondul Proprietatea, care se opun înfiinţării Electra, pentru a ajunge la un numitor comun".

În ceea ce priveşte disponibilizările, domnul Bălăşoiu ne-a precizat că problema rezolvată prin protocol este a reducerii cu 22% a fondului de salarii: "Vom internaliza cât mai multe servicii pentru a da de lucru angajaţilor noştri. Până acum contractam cu terţii aceste servicii precum paza şi reparaţiile. Cu toate acestea, va fi nevoie şi de disponibilizări, dar nu de proporţii atât de mari cum s-a vehiculat. Decizia restructurării personalului va fi luată numai după ce vom aplica măsurile de internalizare a unor servicii şi activităţi".

Potrivit Agerpres, protocolul semnat ieri conţine zece puncte, printre care acordarea, în perioada 2011-2012, a 75% din salariu şi a încă 25% sporul de vechime persoanelor care mai au doi ani până la vârsta de pensionare, dar şi reducerea cheltuielilor cu munca vie cu 23% din cadrul fiecărei unităţi miniere prin aplicarea acestei măsuri.

Preşedintele FNME, Marin Condescu, a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că au fost găsite soluţii privind termocentrala de la Severin, care a fost propusă spre închidere din anul 2013, dar şi pentru comportamentul preferenţial pe care liderul FNME acuză că l-ar avea Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) faţă de producătorii de energie din Oltenia.

Marin Condescu a spus: "Protocolul semnat rezolvă, în totalitate, Planul Social propus administraţiei la scurt timp după ce au anunţat că vor să facă disponibilizări de personal necesare într-o restructurare economică, care, din punctul lor de vedere, ducea la reducerea cu 22% a cheltuielilor cu munca vie. În cadrul discuţiilor am găsit şi soluţii la probleme care până ieri nu aveau viitor\". El a mai spus că o alternativă la locurile de muncă va fi realizată prin mandatarea de către Minis-terul Economiei a societăţilor din minerit şi energie să constituie societăţi comerciale în parteneriat cu Consiliile locale cu investitori care produc piese de schimb şi sub-ansamble necesare activităţii de minerit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb