• "Suntem în avans cu realizarea ţintelor bugetare"
Grecia este în avans cu realizarea ţintelor de reducere a deficitului bugetar şi nu va cere niciun pachet de salvare de la Uniunea Europeană, a declarat, ieri, ministrul finanţelor, George Papaconstantinou. Oficialul elen a afirmat, după reuniunea de la Bruxelles cu miniştrii finanţelor din zona euro: "Nu există o nevoie actuală pentru un pachet de salvare. Grecia nu a cerut un pachet de sprijin".
Săptămâna trecută, guvernul de la Atena a anunţat că deficitul bugetar a scăzut cu 40% în ianuarie 2010, faţă de aceeaşi lună din 2009, datorită noilor taxe şi diminuării cheltuielilor publice.
• Termene de la UE
Miniştrii de Finanţe din zona euro au impus ieri, Greciei, un calendar pentru ajustarea deficitului public şi i-au cerut să întreprindă imediat reforme structurale de proporţii. Finanţiştii din regiune au stabilit un termen şi pentru dezvăluirea detaliilor acordurilor de swap valutar pe care Grecia le-a utilizat ca să facă faţă datoriilor publice.
Autorităţile elene vor trebui să anunţe, până la data de 16 martie, mai multe măsuri de reducere a deficitului decât cele aprobate ieri, în cazul în care procesul de consolidare bugetară se îndepărtează de obiectivul stabilit. Pentru detaliile privind acordurile swap, autorităţile elene au termen numai până la data de 18 februarie.
Finanţiştii europeni şi-au exprimat sprijinul faţă de angajamentul Guvernului grec de a reduce cu patru puncte procentuale deficitul în 2010, de la 12,7% din PIB în 2009, la 8,7% anul acesta, respectiv la sub 3% în 2012.
Finanţiştii europeni insistă ca Executivul elen să elaboreze şi să aplice cât mai repede, în 2010, un pachet global de reforme structurale, cu măsuri specifice în ceea ce priveşte salariile, reforma pensiilor şi a sistemului sanitar, administraţia publică, îmbunătăţirea climatului de afaceri, creşterea productivităţii şi a numărului de locuri de muncă.
Ministrul spaniol al economiei şi finanţelor, Elena Salgado, a anunţat că UE acceptă calendarul inclus în programul de stabilitate prezentat de Atena în luna ianuarie.
Pe de altă parte, autorităţile europene au decis deschiderea procedurii de infrigement contra Greciei pentru manipularea datelor statistice privind finanţele publice.
• Juncker: "Este absurd să vorbim de un ajutor FMI"
Este absurd să vorbim de un ajutor al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Grecia, a declarat şeful grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Aces-ta a afirmat: "FMI nu va întocmi planul bugetar al Greciei. Este vorba de o asistenţă tehnică. Nu cred că există motive întemeiate pentru ca Grecia să ceară sprijin de la FMI".
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=75681.html< link2 >Grecia trebuie să-şi piardă votul în UE, dacă primeşte ajutor< link3 >