MINISTRUL ENERGIEI: "Avem o capacitate mai mare de extracţie de gaze naturale"

G.B
Macroeconomie / 7 decembrie 2021

"Avem o capacitate mai mare de extracţie de gaze naturale"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, astăzi, că ţara noastră nu este în pericol să rămână fără necesarul de gaze naturale când temperaturile vor atinge cele mai scăzute valori în această iarnă, deoarece extracţia de gaze naturale din depozite este mai mare ca anul trecut. Totodată, premierul Nicolae Ciucă a afirmat nu există semnale că alţi mari producători s-a afla în situaţia Azomureş, care a anunţat că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze şi energie electrică, potrivit Digi24.

Întrebat dacă poate fi asigurată aprovizionarea cu gaze naturale a marilor consumatori în februarie, lună în care anul trecut consumul a fost mare, având în vedere că nu se mai importă din Ucraina, ministrul Energiei a răspuns:

"Iarna aceasta va fi ca şi iarna trecută, ca şi acum două ierni, ca şi acum trei ierni, pentru că aceeaşi capacitate de extracţie, ba din contră, mai mare o avem acuma de gaze naturale din depozite decât iarna trecută.

Singura diferenţă e că nu se mai rezervă anticipat capacităţi de interconectare, de intrare, iar după părerea noastră şi a altor colegi de-ai mei din statele membre (UE) este că este o modalitate de a sensibiliza piaţa şi a ţine preţul sus".

Virgil Popescu spune că ţara noastră nu importa gaze prin Isaccea, ci prin Negru Vodă şi prin Ungaria. "Nu vorbim de Ucraina. Negru Vodă are suficientă capacitate".

"Cu toţii ştim motivul creşterii gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţa gazelor naturale făcută de către Federaţia Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina. Se presează operaţionalizarea conductei Nord Stream 2.

Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu probabil pornirea conductei Nord Stream 2 preţurile vor scădea. Aşa se vede şi pe piaţa Futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene. Preţurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară şi chiar iarna anului viitor", a mai declarat Popescu.

Ciucă: Nu există semnale că alţi mari producători s-a afla în situaţia Azomureş

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu există semnale în momentul de faţă că alţi mari producători s-a afla în situaţia Azomureş, care a anunţat, luni, că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

"Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, cu ministrul Agriculturii, pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli.

Ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi, desigur, împreună vom găsi soluţii.

Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează şi cred că ministrul Energiei poate să dea mai multe detalii tehnice legate de modul în care vom găsi soluţii împreună cu Azomureş să reporneaască producţia", a spus Ciucă într-o conferinţă de presă susţinută la Bilciureşti, în judeţul Dâmboviţa.

Întrebat dacă şi alţi producători s-ar afla într-o situaţie similară celor de la Azomureş, premierul a spus că, până în momentul de faţă, nu există astfel de semnale, conform Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la prezentarea proiectului şi recepţia Staţiei de uscare gaze naturale - Grup 145 la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa. La eveniment au fost prezenţi şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat luni că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică şi avertizează că se aşteaptă ca situaţia să devină "critică" în primele luni ale anului viitor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. PREȚURILE CONFIRMĂ ???????????

    1. Pai da,îs monopoluri deținute de securiști și politicieni, da da vina pe ruși, același ministru

    Care gaze?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb