MINISTRUL ENERGIEI: "Pănă când nu vom avea unităţi noi de producţie a energiei electrice va fi o fluctuaţie a preţului"

G.B
Politică / 6 ianuarie 2022

Virgil Popescu

Virgil Popescu

Prioritatea numărul unu este crearea unor unităţi noi de producere a energiei electrice, iar în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacităţi noi de producere, a anunţat, ieri ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Digi24.

"De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie (a preţului, n.r.) pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere", a afirmat ministrul Energiei.

El a vorbit despre Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede finanţări de 1,6 miliarde de euro în energie, însă a subliniat că bani foarte mulţi sunt alocaţi prin Fondul de Modernizare, care înseamnă peste 10 miliarde de euro.

"PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de de euro în energie.

Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard şi ceva, dar banii foarte mulţi sunt în Fondul de Modernizare. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi - concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro. Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producţie de hidrogen, producţie de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiţii în energie regenerabilă, în fotovoltaică şi atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm? Avem foarte mulţi bani şi vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte", a precizat ministrul Energiei.

Virgil Popescu: În următorul an, foarte mulţi români vor deveni prosumatori

Cât priveşte prosumatorii, Virgil Popescu a arătat că a fost majorată, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi, limita până la care cei interesaţi pot deveni prosumatori, subliniind că, în următorul an, foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi juridice, vor deveni prosumatori.

De asemenea, el a explicat că aceştia vor putea beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice.

"Am reuşit la finalul anului trecut, pe Ordonanţa care transpunea Directiva 944 a energiei electrice, să aducem nişte modificări în plus la legea energiei electrice. Prosumatorii să poată beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice. Asta înseamnă că, dacă eu produc de exemplu 10 kilowaţi pe zi în timpul verii şi consum doar cinci kilowaţi în acea zi în timpul verii, diferenţa de 5 kilowaţi nu mi-o plăteşte mie furnizorul la un preţ indiferent la care mă înţeleg eu cu el, până acum se plătea la preţul anului trecut, deci foarte puţin, ci rămâne în contul meu la furnizor. Furnizorul se foloseşte de ea.

Când vine perioada în care eu produc 3 kilowaţi pentru că nu mai e soare afară şi consum 7 kilowaţi, acei 4 kilowaţi se scad din soldul pe care îl am la furnizor. Se va ţine cont pe o perioadă de doi ani de zile, acest sold va rămâne în cont la furnizor, se face regularizare. Înseamnă că practic eu pot să beneficiez de energia mea indiferent de fluctuaţia de preţ în cursul unui an. Aş putea să dimensionez panourile fotovoltaice pe care le pun pe casă în funcţie de consumul pe care îl am în timpul unui an, să îmi fac un calcul în aşa fel încât practic să folosesc sistemul de distribuţie ca pe o baterie imensă şi să pot lua din ea şi să bag în ea.

În următorul an vom avea foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, care vor deveni prosumatori şi am mărit inclusiv limita, conform directivei europene, până la care poţi să devii prosumer, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi. Va fi o plajă foarte foarte mare. Iar beneficiul distribuitorilor este întărirea reţelei şi scăderea pierderilor de reţea", a mai spus ministrul de resort.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Aceasta scumpire masivă are la baza lăcomia corporațiilor și ipocrizia statului, nu lipsa capacităților de producție.

    Aceleași capacități de productie au asigurat gaz ieftin până în 2021. 

    E ipocrizie neomarxistă maxima !!! 

    Virgilache bate câmpii, ca de obicei. 

    1. Ai dreptate. Va amintiti cum declara el ca liberalizarea pietei va conduce la scaderea preturilor la energie? Sa zicem ca habar nu avea despre ce vorbeste si a gresit. Se mai intampla. Dar de ce mai este intr o functie publuca asta este greu de inteles.

      Ar trebui ca profiturile mari pe care le obțin furnizorii producători să se reflecte în veniturile bugetului de stat. Se confirmă?

      Aceasta scumpire masiva are la baza lacomia statului care a decis sa recupereze banii cheltuiti in pandemie cu ajutorul fimelor de utilitati. Asa se explica cota de impozitare pe cifra de afaceri urmata apoi de marirea extrema a preturilor la utilitati, marire aprobata de o agentie a statului, anre.

      In plus, ce se intampla acum nu e consecinta liberalizarii pietei ci fix a interventiei agresive a statului in piata (aproape) libera. 

      si in timpul ala eu am zis ca vor bubui preturile.... si nimeni nu posta pe bursa: “de ce ar creste preturile si nu ar scadea”..

      Anul trecut a fost “razvoi” pe energie in piata globala... 

      China a penalizat Australia tinand vase cu carbuni in larg (chiar daca china era disperata de energie), arabia saudita a dat intentionat (2020-sub pretext cov) de pamant cu pretul inundand piata in timp ce alte tari se certau. 

      Aramco este monopol global de titei / energie ... este cea mai bogata companie din lume... peste fb, amz, tesla, appl... combinate la un loc. 

      In timp ce la tv se vb de mizerii verzi in realitate s-a permis in umbra formarea celui mai mare monopol global. 

      Monopol care fara ajutorul USA nu ar fi devenit... (caci stim: energia se tranzactioneaza in dolari; cerere energie = cerere dolari). 

      Aramco nu a listat toate actiunile pentru ca nu trantii pretul energiei la nivel global. 

      O sa spuneti ce treaba are una cu alta? 

      Daca listezi tot trebuie sa faci divulgarea stocurilor / resurselor. 

      Aramco are resurse sa mai arda “gazul” pe inca 300 de ani... 

      Povestea de adormit “copii/investitori” cu inca 30-50 ani de titei la nivel global = una dintre cele mai mari minciuni globale din partea institutiilor financiare pentr a incetinii competitivitatea si a putea greste guvernele indatorate taxele si accizele peste titei/gaze la consumatorul final. 

      50 de litri costa 150 de lei!!! in uea 

      in timp ce la noi (tara producatoare de petrol inca de prin 1800 si cv) cacacitatile sunt stranse real cu usa de politici gov fara a permite accelerarea in alte domenii. 

      s e m n at c o m en t cre tin  

    Aveti unitati energetice care sunt in executie de secole - centrala de la Iernut si multe microhidrocentrale.

    De ce nu le terminati, ca voi, politicienii, conduceti Romgazul si Hidroelectrica? 

    Pentru ca nu sunteti in stare. Numiti acolo numai oameni de paie, iar apoi deplangeti lipsa capacitatilor noi. 

    Voi sunteti principala cauza pentru care romanii se chinuie de 30 de ani. 

    Nu ati realizat nimic (infrastructura rutiera si feroviara, capacitati energetice, fabrici, sisteme de irigatii, de apa, canal, canalizari, incalzire, gaze, dar ne-ati indatorat peste masura.

    Ce ati facut cu banii? 

    1. Nu zi de doua ori ca poate le vine ideea.Adeca sa termine obiectivele energetice mentionate de tine pe banii nostri.Apoi curentul produs sa ne fie vandut noua de" baietii destepti".Adica noi vom lua eterna "puie" !!!

    Acest individ, fost sofer al lui Bucsaru ( daca va mai aduceti aminte de el) minte cu nerusinare. E singurul lucru pe care stie sa l faca. Nu se putea mai rau . Sa ai un asemenea" ministru" in acesye timpuri!!!!.

    Exista o carte "Confesiunile unui asasin economic" de John Perkins.

    Nu spun ca asa ceva se intampla si la noi dar nu m-ar mira deloc sa citesc o autobiografie similara a domnului Popescu peste 40 de ani. 

    Nu e interesant ca pana in 2019 nu aveati aceasta problema, mai incompetentule?!! Adica pana atunci cand nu intraserati cu bocancii in mizeria cheltuielilor absurde pandemice si erati cat de cat sfiosi in a impune o agenda comunista eco?

    Din ,,beție" te trezești : din prostie niciodată , DEMISIA rezolvă ....

    .....de 31 de ani. De ce nu ați construit reactorul 3 și 4 la Cernavodă ?

    De ce nu ați construit o hidrocentrală nouă ? 

    De ce Bărăganul nu e plin de eoliene ?

    Pentru că sunteți proști și hoți. Capisci ?! 

    Acest mitoman pe post de ministru ne vinde povesti.

    Tara este in situatie de criza datorita lipsei fizice la productia de energie electrica si inchiderii accelerate a unor capacitati existente. Himera cu hidrogenul care va circula prin conducte in Oltenia este tragic-comica. Pana si tarile mai avansate sunt la faza de experimentare si recunosc ca tehnologiile actuale conduc la un pret aberant. Cred ca singura solutie fezabila ar fi construirea rapida a unor centrale in cogenerare precum cea de la Brazi a OMW si cea de la Romgaz (proiect care din pacate a fost prost manageriat) 

    Alternativa o reprezinta oprirea majoriatii fabricilor mari din Romania pe model Alro si ingrasaminte Targu Mures. Ar urma Galati, industria materialelor de constructii si o degringolada economia totala.

    Un semn bun: A aparut pe Reuters o stire ca Rusia a reluat livrarea de gaze catre Romania via Ucraina 

    Demisia! Cel mai slab ministru din toate timpurile si culmea este tinut in functie, inca nu si-a terminat numarul. Asteptam blackout poate atunci ne trezim si numai punem nulitati sa conduca Ministerul Energiei. Sa inghetati in case asa ne transmite Ministrul Energiei. Multumim PNL, PSD si vesnicului UDMR.Sper ca PNL va disparea, ceea ce ii doresc si PSD-ului si bineinteles vesnicului UDMR.

    Când vă veți vedea ,, CEAFA " fără SMARTPHON .....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb