Ministrul Fifor s-a întâlnit cu adjunctul consilierului pe securitate naţională al lui Donald Trump

Andrei Stan
Politică #Apărare / 19 septembrie 2017

Mihai Fifor şi Ricky Waddell (Sursa foto: Facebook/ Mihai Fifor)

Mihai Fifor şi Ricky Waddell (Sursa foto: Facebook/ Mihai Fifor)

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, s-a întâlnit astăzi, la Casa Albă, cu adjunctul consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, Ricky Waddell, context în care oficialul român a reiterat agajamentul ţării noastre de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, trimis Redacţiei.

La întâlnire au mai participat şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, şi şeful Direcţiei Informaţii Militare, generalul-maior Marian Sima.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la situaţia de securitate internaţională şi principalele provocări cu care se confruntă Alianţa şi cooperarea în domeniul apărării, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

În comunicat se mai arată: "Ministrul Fifor a apreciat nivelul excelent de cooperare la nivel bilateral şi în cadrul Alianţei, subliniind importanţa consolidării parteneriatului strategic cu SUA ca un pilon fundamental pentru apărarea şi securitatea României. În context, oficialul american a evidenţiat că agenda de cooperare dintre România şi SUA este deosebit de pozitivă pentru următorii ani".

Potrivit sursei citate, partea română a reiterat agajamentul ţării noastre de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017, evidenţiind că la nivel guvernamental există sprijin politic pentru menţinerea acestui prag pentru următorii zece ani. "Acest demers vine să asigure predictibilitate, coerenţă şi continuitate în derularea programelor de înzestrare, ţinând cont că aceste investiţii vor putea contribui la dezvoltarea altor sectoare din economie", susţine MApN.

"Un stimulent important al cooperării, pe dimensiunea achiziţiilor şi înzestrării militare, îl reprezintă acordarea statutului dependable undertaking pentru România, ceea ce va reprezenta un real multiplicator de forţă al valorilor noastre comune cuprinse în parteneriatul strategic", a spus ministrul. Totodată, el a apreciat că această abordare va permite ţării noastre sincronizarea dezvoltării capabilităţilor şi iniţierea simultană a contractelor multianuale şi multiple de achiziţii militare, în valoare de peste şase miliarde de dolari doar pentru următorii trei ani. Acest aspect a fost receptat pozitiv de către oficialul american, se precizează în comunicat.

"Partea americană a exprimat interes pentru susţinerea eforturilor NATO în asigurarea flancului Estic în întregime, subliniind că SUA vor continua angajamentul în Europa, prin contibuţii substanţiale în comandamentele militare europene", adaugă MApN. De asemenea, în cadrul discuţiilor a fost menţionată nevoia creşterii interoperabilităţii în cadrul Alianţei, evidenţiind importanţa exerciţiului Saber Guardian, desfăşurat anul acesta pe teritoriul României, Bulgariei şi Ungariei, cu o participare de peste 30.000 de militari, din peste 20 state aliate şi partenere.

"Ministrul apărării naţionale a concluzionat că România este un partener de încredere al SUA şi că ţara noastră doreşte să dezvolte capabilităţi proprii pentru menţinerea securităţii naţionale şi pentru a contribui substanţial la stabilitatea regională şi internaţională", conchide sursa citată.

Mâine, programul delegaţiei române va include întâlniri cu reprezentanţi ai Congresului SUA şi American-Romanian Business Council (AMRO).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb