Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice a afirmat, ieri, cu prilejul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului că este necesară limitarea dreptului de muncă în Uniunea Europeană, prin introducerea unui permis de muncă pentru o perioadă de 5 ani. Ministrul de finanţe a spus: "Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă din fel de fel de condiţii, în afară. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă".
Afirmaţiile lui Eugen Teodorovici sunt grave pentru că ele încalcă Tratatul de la Lisabona, dispoziţiile privind libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană şi Directiva 38/2004 a Comisiei Europene. Conform tuturor acestor texte legislative europene, libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Legislaţia secundară a UE şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie au dezvoltat acest principiu, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul: să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă, să locuiască în ţara respectivă în acest scop, să rămână în ţara respectivă după expirarea perioadei de angajare, să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale. Conform celor de mai sus, cetăţenii europeni nu au nevoie de un permis de muncă pentru a exercita o activitate pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Mai mult, prin afirmaţiile sale, ministrul de finanţe doreşte o migraţie permanentă, din cinci în cinci ani, a forţei de muncă, neţinând cont de faptul că o parte dintre persoanele stabilite în ţările Uniunii Europene şi-au adus familiile sau şi-au întemeiat acolo familii, şi-au construit case şi şi-au înscris copiii în sistemul educaţional din ţara respectivă.
Afirmaţia ministrului Teodorovici este o încălcare gravă a dreptului la liberă circulaţie a lucrătorilor, la dreptul la liberă circulaţie a persoanei, o încălcare a art. 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.