Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că desfiinţarea Secţiei speciale rămâne un obiectiv al ministerului, iar "pasul decisiv" va fi făcut "când vom fi siguri că acest proiect va trece de Parlament", conform Agerpres."La ora la care discutăm, capacitatea operaţională a Ministerului Public de a face anti-corupţie în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit în DNA şi a creat o vulnerabilitate Ministerului Public", consideră Predoiu.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii comunităţii Declic, care i-au înmânat o petiţie semnată de peste 18.000 de cetăţeni prin care este cerută desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.
Predoiu a prezentat stadiul proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei şi a reiterat faptul că desfiinţarea Secţiei Speciale este o prioritate atât pentru Guvernul Orban, inclusă în programul de guvernare, cât şi pentru el personal.
"Desfiinţarea SIIJ rămâne un obiectiv al Ministerului. Am făcut paşi în această direcţie. Vom face pasul decisiv când vom fi siguri că acest proiect va trece de Parlament. Voi intensifica discuţiile cu parlamentari din toate partidele pe acest subiect. De asemenea, am discutat şi o voi face din nou, cu Primul Ministru, care sprijină fără rezerve toate obiectivele MCV. La ora la care discutăm, capacitatea operaţională a Ministerului Public de a face anti-corupţie în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit în DNA şi a creat o vulnerabilitate Ministerului Public. Nu procurorii sunt de vină pentru această situaţie, nici măcar cei din SIIJ, ci politicienii care nu înţeleg mecanismul judiciar sau care, şi mai grav, doresc dezorganizarea acestuia şi a luptei anti-corupţie. Dar, ceea ce au stricat un număr de politicieni vor repara alţi politicieni, care sprijină Justiţia. Guvernul PNL va rezolva acest lucru, imediat ce condiţiile din Parlament o vor permite", a subliniat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.
Ministrul Justiţiei a clarificat mai multe elemente procedurale legate de dezbaterea publică a proiectului şi a anunţat că va programa o întâlnire cu părţile interesate, la sediul Ministerului Justiţie, în 24 iunie.
1. SIIJ
(mesaj trimis de Lucovid în data de 17.06.2020, 23:48)
Ce frica au borfashii de SIIJ!
1.1. Corect (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2020, 23:59)
Începând cu TATA borfașilor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2020, 08:07)
Si, domnule cu relatii la Plescoi, cui foloseste desfiintarea acestei sectii. Foloseste poporului roman, dreptatii pe care o asteapta fiecare cetatean si pe care o trambitati ? Va fi justitia mai eficienta, mai corecta. Vor dispare eliberarile criminalilor pe cumetrii, vor fi mai putini judecatori si procurori nelegiuiti? Desfiintarea SIIJ foloseste doar celor ce vor ca acest popor sa traiasca intr-o tara a "FARADELEGII"
LASATI SECTIA IN PACE, NU ACEASTA STA IN CALEA PROGRESULUI SI PROSPERITATII ROMANIEI pe care va laudati ca le infaptuiti.
SIIJ este o garantie a infaptuirii justitiei in Romania. Este singura institutie ce poate lupta cu nedreptatea din justitie. Fara SIIJ justitiarii si nu numai, sunt stapani si liberi sa faca ce vor cu viata si libertatea romanilor. Aceasta vreti stimate domn cu relatii la Plescoi.
3. SIIJ -ul???
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2020, 12:57)
Dacă se īnfința în 1990 : banii erau la buget,justitia era justiție nu o scamatorie .....