Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu, iar această regulă ar trebui introdusă "poate de către cei care pregătesc acest moment", afirmă ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, conform Hotnews.
"Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem", a spus Tătaru, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.
El a adăugat că cele trei scenarii pentru începerea noului an şcolar vor fi aplicate în funcţie de localitate, judeţ şi particularitatea şcolii.
"Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia", a explicat ministrul.
În ceea ce priveşte învăţământul superior, Tătaru a menţionat că sunt în pregătire la minister norme pentru "desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti", norme care vor fi gata "cam într-o săptămână".
Noul an şcolar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, când majoritatea elevilor vor merge la şcoală, anunţa preşedintele Klaus Iohannis, care preciza că au fost stabilite trei scenarii în funcţie de care şcolile ar putea fi închise total sau parţial, pe baza numărului de noi infecţii cu Covid-19 la mia de locuitori din fiecare localitate.
Care sunt cele trei scenarii:
Scenariul verde, când într-o localitate se înregistrează mai puţin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile
Scenariul galben - între 1 şi 3 persoane detectate în medie zilnică
Scenariul roşu - peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă
Pentru fiecare şcoală în parte, comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde - toţi elevii merg la şcoală - sau scenariul 3, roşu, când nimeni nu merge la şcoală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activităţi se ţin în şcoală, o parte în online, explica şeful statului.
1. din pacate, presa pare sa fie complice
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2020, 11:22)
Inteleg necesitatea purtarii mastii ca masura preventiva pentru limitarea raspandirii COVID-19. Chiar daca epidemiologii olandezi afirma ca nu exista dovezi concludente in acest sens, inteleg ca in Romania, aceste dovezi exista.
Dar, la noi in Romania, ANPC a descoperit in iulie 2020 ca 8 din 10 masti testate erau neconforme. Aceasta informatie este publica.
Nu inteleg de ce presa preia ca atare afirmatiile unor oficiali precum Orban, Turcan sau Tataru fara sa-i intrebe care masti sa fie purtate, din moment ce vasta lor majoritate sunt neconforme.
Cum putem fi siguri ca aceste masti NECONFORME nu elibereaza fibre sau particule care inspirate le provoaca in timp celor mici afectiuni respiratorii potential ireversibile?
Acesta nu este un exercitiu de imaginatie. Din pacate, jucarii toxice (contaminate cu ioni Pb 2+) au fost depistate in mod repetat si in Romania si in alte tari.
Mi-am exprimat in trecut admiratia pentru investigatiile conduse de ziarul Bursa. Consider ca intrebarile de mai sus merita puse celor care ne dicteaza fara sa argumenteze.
Va multumesc