Ministrul Sănătăţii nu se aşteaptă ca după sărbători numărul cazurilor să crească

J.P.
Miscellanea / 20 decembrie 2020

Ministrul Sănătăţii nu se aşteaptă ca după sărbători numărul cazurilor să crească

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că pregăteşte o extindere a secţiilor ATI după această perioadă a sărbătorilor. El a cerut managerilor de spitale o evaluare a secţiilor de terapie intensivă şi să raporteze necesarul de paturi. Chiar dacă spitalele sunt sufocate, ministrul se aşteaptă ca după sărbători numărul de cazuri să nu mai crească şi să ne menţinem la un platou, relatează Digi24.

Terapiile intensive sunt cele care dau în acest moment o anumită prognoză pentru viitor, spune ministrul Nelu Tătaru într-un interviu pentru Digi24.

"Dacă avem în jur de 1255 de cazuri în terapie intensivă, din care 439 sunt intubaţi, celelalte paturi sunt paturi pe care putem face o terapie intermediară sau efectiv să pregătim aceste paturi pentru o terapie intensivă. Discuţiile pe care le-am avut cu managerii spitalelor din Bucureşti, cu şefii secţiilor de ATI au fost tocmai în acest context, pentru a pregăti secţiile de ATI cu necesar şi extinderea lor, dacă este nevoie, pentru perioada de sărbători", a declarat Nelu Tătaru.

Managerii trebuie să prezinte o evoluţie a cazurilor de terapie intensivă în ultimele două luni şi o prognoză pe lunile viitoare, având în vedere şi transmiterea în comunităţile respective, a explicat ministrul sănătăţii.

În prezent, sunt în jur de 1.560 de paturi în terapiile intensive COVID, complet dotate, dar fiecare spital trebuie să-şi facă o evaluare şi a patologiei existente în spital, pornind şi de la faptul că din a şaptea până într-a zecea zi şi cazurile medii pot deveni critice.

Pe de altă parte, ministrul spune că în prezent nu există propriu-zis o terapie intermediară şi din această cauză numărul raportat al celor de la ATI este atât de mare. El pledează pentru o evaluare corectă a pacienţilor şi pentru a găsi spaţiul şi resursele pentru o terapie intermediară, care să fie dotată corespunzător.

Sărbătorile sunt perioade care trebuie privite cu precauţie, însă în perioada 15 decembrie - 15 ianuarie intervenţiile elective (patologiile cronice) sunt reduse, ceea ce dă posibilitatea extinderii numărului de paturi în ATI, pentru că sectorul non-COVID este mai puţin solicitat în această perioadă, a arătat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă este de aşteptat ca după sărbători să avem din nou 10.000 de cazuri de COVID pe zi sau chiar mai mult, ministrul a spus: "Nu, ne aşteptăm ca în condiţiile în care respectăm regulile care au fost impuse de la începutul acestei pandemii - mască, distanţare, dezinfectant - şi respectarea pentru fiecare localitate în parte a regulamentelor impuse în funcţie de transmiterea în comunitate, să avem menţinerea acestui platou, chiar cu o scădere a numărului de cazuri în luna ianuarie. Iar în contextul în care va apărea şi vaccinul, va duce la o scădere a numărului de cazuri", a spus ministrul sănătăţii.

La observaţia că multe state din Europa au luat măsuri foarte dure pentru perioada sărbătorilor, ministrul a spus că în România unele deja au fost luate din toamnă - prin închiderea şcolilor, de exemplu -, iar autorităţile române favorizează în continuare ideea de a adapta restricţiile la fiecare localitate în parte, în măsura în care există o transmitere comunitară accentuată. "Sperăm că respectarea unor reguli să ne dea măsura unui platou pe care să îl menţinem", a spus Nelu Tătaru.

"Sunt reguli care ar trebui respectate, după cum sunt şi reguli care ar trebui urmărite că sunt respectate. Aici cred că şi autorităţile locale, şi autorităţile în drept ar trebui să evalueze mai mult sau să fie prezente mai mult pentru a vedea că aceste reguli se respectă", a subliniat ministrul sănătăţii.

Ministrul susţine că situaţia s-a îmbunătăţit şi la DSP-uri, inclusiv la Bucureşti, prin afluenţa de voluntari, studenţi, rezidenţi, iar anchetele se desfăşoară la zi.

"Să păstrăm aceleaşi precauţii pentru a spera ca la anul să avem sărbători normale, depinde numai de noi" este mesajul ministrului sănătăţii pentru perioada următoare. Nelu Tătaru atrage atenţia că restricţiile pentru restaurante şi evenimentele private se menţin, iar cei care organizează acasă petreceri trebuie să ţină cont că orice persoană care nu face parte din familie poate fi un potenţial infectată.

"Sărbătorile sunt nişte momente intime ale fiecăruia dintre noi, ale fiecărei familii. Haideţi să păstrăm aceste momente, dar cu anumite restricţii - avem invitaţi de afară, păstrarea unei măşti, o distanţare, un dezinfectant care trebuie să existe. Acest an va fi diferit, sunt şi nişte sărbători diferite", a subliniat ministrul.

Belgia, de pildă, a făcut nişte recomandări - să poată fi invitată o singură persoană de sărbători. "Noi nu suntem în această sintagmă, dar cred că ar trebui să înţelegem că păstrarea unor recomandări înseamnă şi scăderea riscului de infecţie", spune ministrul Tătaru, care recomandă ca reuniunile cu persoane cu care nu ne-am mai întâlnit de mult sau cu cele cu care nu am avut contact şi nu ştim din ce medii vin, din ce zone de focar vin să fie cât mai puţine.

"De noi depinde şi cum vor fi sărbătorile şi ce va urma după sărbători şi cum vom avea anul viitor", a punctat Nelu Tătaru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb