Marile investiţii publice - autostrăzi, drumuri expres, modernizări ale căilor ferate - sunt cheia pentru revenirea economiei şi sunt prioritare pentru actualul guvern, susţine Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
"Unde ele sunt deja în construcţie e nevoie de eficienţă şi profesionalism ca să le finalizăm cât mai rapid, unele chiar anul acesta. (...) Nu pierdem din vedere lansarea proiectelor noi şi ne concentrăm pe eficientizarea procedurilor şi a instituţiilor care le gestionează. Una dintre provocările majore este, pe de altă parte, întreţinerea şi îmbunătăţirea infrastructurii existente.Sunt restanţe enorme şi pe zona rutieră, dar mai ales pe cea feroviară. Am cerut managerilor de companii să vină cu planuri clare pentru 2021 pe zona de întreţinere a drumurilor şi căilor ferate. Evaluăm în aceste zile ministerul, companiile şi instituţiile din subordine. Şi vom face schimbările şi reformele de care e nevoie pentru ca aparatul public din Transporturi să ajungă la profesionalismul aşteptat de oamenii care fac slalom printre gropi", scrie Cătălin Drulă.
Cu toate acestea, se pare că situaţia este mai complicată decât o descrie noul ministru al Transporturilor, având în vedere că angajaţii companiilor de stat din subordine sunt nemulţumiţi de decizia guvernului Cîţu de a îngheţa salariile în acest an la nivelul indemnizaţiilor din 2020.
Într-un document intern, mai multe organizaţii sindicale din cadrul CFR Călători şi CFR SA cheamă la protest, în toată ţara, în 24 ianuarie, pe membrii lor, care vor picheta mai multe instituţii publice.
"Propunem celor afectaţi de îngheţarea salariilor şi pensiilor, respectiv sindicatelor bugetarilor, îndeosebi transportatorilor şi lucrătorilor din sănătate, declanşarea de manifestaţii stradale concomitent în Capitală şi în ţară. În condiţiile legii, cu pichete de până la 100 de participanţi, dar sute de pichete concomitent şi organizat, de ziua obţinerii în 1859, prin revoltă populară a dreptului naţiunii române la întemeierea statală unitară, 24 ianuarie, orele 11:00. Vizăm nu numai Piaţa Victoriei pentru a obliga Guvernul să îşi retragă mizeria legislativă, dar şi sedioul Ambasadei SUA pentru a ne exprima solidaritatea faţă de naţiunea americană în lupta împotriva globalism-comunismului", se arată în chemarea-manifest lansată de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor CFR Călători, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România şi Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR.
Printre revendicările sindicaliştilor se numără anularea ordonanţelor de urgenţă şi a proiectelor de OUG din domeniul fiscal-bugetar şi juridic asumate de guvernul Cîţu, de la învestire şi până în prezent, aplicarea imediată a legilor organice privind salarizarea, pensiile şi indemnizaţiile, stabilirea salariului minim brut pe economie la 2400 lei începând cu 1 ianuarie 2021, achiziţia de trenuri electrice noi, aplicarea legii privind statutul personalului feroviar şi protejarea patronilor şi investitorilor români.