MIRCEA BOTTA, ALES ÎN CONSILIUL BVB Jocul la "off-side"

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 octombrie 2007

Jocul la "off-side"

Proprietarul majoritar al casei de brokeraj timişorene "Romcapital" Mircea Botta, a ocupat locul vacant din Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în urma alegerilor ţinute vineri seara, de Adunarea generală, la Poiana Braşov.

Mircea Botta a câştigat în faţa altor patru contracandidaţi, într-o competiţie cu semnificaţii mai ample decât simpla completare a echipei de la conducerea Bursei bucureştene, căci drumul BVB a ajuns la o răscruce, când trebuie să decidă dacă rămâne să se dezvolte prin sine (şi atunci trebuie să-şi aleagă partenerii şi aliaţii şi să urmeze o anume strategie), sau dacă să se dezvolte printr-o fuziune cu o bursă străină (ori să fie preluată de aceasta).

Opţiunea în această răscruce, desigur, are o coloratură "politică", dar, pentru că aparţine acţionarilor Bursei - casele de brokeraj -, este puternic marcată de interesele lor băneşti. Iar interesele lor - acelea care nu trec de vârful nasului - sunt foarte, foarte simple: să obţină cât mai mulţi bani, pe acţiunile BVB!

Teoretic, chiar şi această ispită a câştigului bănesc ar trebui să stea în alternativa: îi câştigăm dezvoltându-ne piaţa (pe o piaţă mai dezvoltată, câştigurile din serviciile de brokeraj sunt mai mari); sau îi câştigăm vânzându-ne acţiunile (şi plecăm, după aia, în Bahamas).

Dar, în privinţa primei variante, majoritatea brokerilor este resemnată (unii nici nu o iau în calcul), după doisprezece ani de eforturi cu rezultate modeste. De altfel, prima variantă - dezvoltarea pieţei prin noi înşine - deşi admirabilă, este, în acelaşi timp şi respingătoare, pentru că presupune muncă.

Şi ar fi necesară o trudă inteligentă şi coordonată pe o strategie totodată înţeleaptă, inventivă şi îndrăzneaţă, în aplicarea comunităţii pieţei de capital, acţionând ca o echipă unită.

Haida, de!

Şi care ar fi răsplata de la capăt? Mare scofală! Faptul că poţi munci, ca broker, pe o piaţă mai bună, cu un total mai valoros al comisioanelor...

Fâsss...

De aceea, opţiunea strategică a actualului Consiliu al Bursei pentru dezvoltare "prin sine", (păstrând identitatea BVB şi căutând parteneriate şi alianţe, dar nu eventuali cumpărători), deşi este admirabilă (criticată, ca strategie, doar în detalii, însă nu în general şi nu foarte sever), ei bine!, această opţiune nu este populară printre şefii brokerilor.

Majoritatea patronilor caselor de brokeraj preferă bani mai mulţi, pentru muncă mai puţină, iar nu invers. Natural!

Patronii caselor de brokeraj visează la milioanele de euro care le-ar umfla conturile, dacă şi-ar vinde acţiunile BVB primite gratuit.

Nu-i aşa că sună familiar?

Nu asta-i psihologia de "cuponar" din privatizarea "în masă"?

Dar, da!, aşa-i natural.

Aşa că, în comunitatea caselor de brokeraj, este populară strategia care conduce la vânzarea acţiunilor BVB către o altă bursă. Un proces în care Bursa de la Sibiu a făcut, deja, primul pas anunţând prezenţa Bursei de la Varşovia în structura acţionariatului.

Deşi alternativa în opţiunile strategice nu a aliniat foarte limpede casele de brokeraj pe cele două direcţii (ele mai sunt influenţate şi de interese imediate, de azi pe mâine şi sunt animate şi de pasiuni personalizate), totuşi, ciocnirea de la alegerile de vineri pentru Consiliul Bursei se suprapune peste aceste două cărări divergente.

Ce cărare au preferat vineri, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti?

Mircea Botta a fost ales cu trei sferturi din voturi.

Al doilea plasat (la mare distanţă, cu 17% din voturi) a fost Vasile Epure, preşedintele casei de brokeraj "Estinvest" din Focşani.

Care sunt opţiunile celor doi în raport de strategia BVB?

În programul comunicat ziarului "BURSA" care, vineri, i-a prezentat pe toţi cei cinci candidaţi, Mircea Botta spune: "Strategia macro de dezvoltare a BVB presupune poziţionarea corectă, în timp, a BVB, pe eşichierul mondial al operatorilor de sisteme de tranzacţionare. Aceasta constă în: identificarea cu luciditate şi responsabilitate a poziţiei actuale a BVB; inventarierea şi evaluarea ofertelor existente; definirea scopului final, al obiectivului ultim; identificarea celei mai operaţionale modalităţi de atingere a targetului."

Într-o formă neprecizată, aici, Botta propune, totuşi, evaluarea "ofertelor existente", ceea ce include ideea vânzării acţiunilor BVB către o bursă străină. Botta lasă liber acestei opţiuni.

În articolul de vineri publicat de ziarul "BURSA", Vasile Epure îşi comunică opţiunea: "Dezvoltarea colaborării cu Bursa Republicii Moldova, precum şi cu alte burse din regiune (Viena, Atena, Euronext), ceea ce poate aduce elemente şi oportunităţi noi şi poate contribui la o extindere a sferei de interes".

Vasile Epure nu pomeneşte nimic despre vreo eventuală vânzare de acţiuni, ci despre "colaborări". Epure nu deschide opţiunea vânzării.

Preferinţa Adunării generale pentru Botta confirmă că majoritatea şefilor caselor de brokeraj este deschisă ideii vânzării acţiunilor BVB către o bursă străină.

Dar... Capcană!

La ce preţ?!

De fapt, acţiunile BVB pot fi vândute / cumpărate şi acum (legea limitând, la 5%, nivelul maxim al deţinerii, dar se vorbeşte că urmează curând o modificare legislativă care să permită burselor noastre să fie preluate de alte burse). Problema pe care şi-o pun acţionarii BVB este să ia cât mai mulţi bani pe acţiunile BVB. Şi deci îi aşteaptă "chestia aia" de care s-ar fi vrut scăpaţi: munca!

Căci una este să iei 2,5 milioane de euro pe pachetul de acţiuni BVB primit gratuit cu doi ani în urmă şi alta este să iei 17 milioane de euro, cât zice Cristian Sima (demisionarul din Consiliul Bursei care a vacantat locul ocupat acum de Botta) că ar fi posibil dacă ne-am dezvolta piaţa.

Dar, iată ca am ajuns la acelaşi obiectiv propus de direcţia adversă: dezvoltarea pieţei prin noi înşine.

Adică, muncă, trudă, inteligenţă, coordonare.

Fraţilor, oricum aţi da-o, de asta nu scăpaţi!

Ciudat. Ca niciodată, Adunarea generală a acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a ţinut în ziua primei convocări, iar nu a doua zi.

Ca niciodată, cvorumul s-a întrunit, din prima.

Un accident?

Un interes deosebit pentru subiectul Adunării - completarea locului vacant din Consiliul Bursei?

Mister!

În realitate, la originea întâmplării se află un zvon care a circulat printre brokeri, cum că actualul Consiliu ar simţi că opţiunea sa pentru un anume candidat ar fi prea fragil susţinută de acţionarii BVB şi că, de aceea, unii membri ai conducerii au imaginat un scenariu. Să-şi mobilizeze proprii susţinători în aşa fel încât să fie prezenţi la Poiana Braşov (locul unde s-a organizat Adunarea), încă din prima zi. Să întrunească cvorumul cu o majoritate a propriilor simpatizanţi, lăsându-i pe oponenţi ca din tradiţia delăsării, să vină prea târziu. Şi astfel, să-şi impună preferatul.

Un fel de "joc la off - side", din fotbal.

Dar, toţi microbiştii ştiu că "jocul la off - side" este riscant, că are două tăişuri, prilejuind (prin sine) oportunităţile de gol pentru adversari (fără să mai pomenim de riscul ca arbitrii să nu semnaleze "off - side" - ul).

Şi aşa s-a şi petrecut la Poiana Braşov.

Zvonul i-a mobilizat mai tare pe adversari, care, întrunind cvorumul, l-au impus pe Mircea Botta, în dauna lui Vasile Epure.

Să notăm că, vineri, s-a ţinut Adunarea ordinară (al cărei cvorum este asigurat de majoritatea simplă), pe subiectul alegerilor pentru completarea locului din Consiliu, dar că Adunarea generală extraordinară pentru modificarea Statutului BVB s-a ţinut sâmbătă (cvoumul necesită 75% din voturi).

Acţionarii au respins conducerea duală, optând pentru menţinerea actualei forme. De asemenea, a fost respinsă acceptarea de administratori independenţi (aceia care să nu fie implicaţi în piaţa de capital în mod practic).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un articol scris intre doua tuici si-un caltabos. Se poarta, nu-i asa?

    1. Eu nu cred ca individul scrie pentru atata lucru. Poate ne ajuta DNA sa vedem cum si-a facut averea acest santjist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb