MIRCEA BOZGA, PARTENER PWC ROMÂNIA: Securitatea cibernetică este esenţială pentru a beneficia de avantajele tehnologiei 5G

Companii / 16 iunie 2020

Securitatea cibernetică este esenţială pentru a beneficia de avantajele tehnologiei 5G

Următorul salt în evoluţia comunicaţiilor mobile şi wireless este reprezentat de tehnologia 5G, o tehnologie care oferă viteză, capacitate şi capabilităţi fără precedent. În lumea 5G reţelele vor deservi trilioane de dispozitive conectate şi fiecare persoană la randul ei, va folosi în activităţile zilnice zeci sau sute de dispozitive interconectate. Deşi 5G include şi echipamente hardware noi, este în primul rând o reţea virtuală, transformând în sfârşit convergenţa reţelelor şi comunicaţiilor wireless în realitate. Dincolo însă de oportunităţi, folosirea acestei tehnologii vine cu noi ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi, pentru că are în mod semnificativ mai multe puncte finale ale reţelei care pot fi expuse atacatorilor cibernetici, iar virtualizarea 5G înseamnă că întreaga conexiune se bazează pe software, care poate fi în mod inerent atacat.

De asemenea, integritatea, confidenţialitatea şi disponibilitatea telecomunicaţiilor vor constitui probleme importante de securitate naţională, deoarece reţelele 5G vor susţine multiple aplicaţii IT&C implementate inclusiv la nivelul infrastructurilor critice. În acest sens asigurarea securităţii protecţiei infrastructurilor de comunicaţii prin reţelele 5G este inclusă şi în Strategia Naţională de Apărare a României, deoarece, în lipsa unor măsuri de securizare cibernetică, posibile breşe pot genera probleme importante de securitate naţională. Astfel, revizuirea modului în care este abordată securitatea cibernetică pentru a păstra în siguranţă reţele 5G va fi esenţială pentru a deschide calea către toate beneficiile potenţiale pentru consumatori, companii şi societate, precum şi pentru siguranţa utilizatorilor finali.

Totuşi, această necesitate nu ar trebui să distragă organizaţiile, guvernele, oraşele şi industriile care planifică revoluţia 5G de oportunităţile semnificative pe care aceasta le oferă. De fapt, prin înţelegerea şi combaterea riscurilor specifice 5G, companiile pot construi o rezilienţă mai mare şi pot folosi 5G ca o sursă de venituri şi profit atât pentru ele, cât şi pentru societate. Acest lucru a devenit cu atât mai important azi, în contextul în care pandemia cu noul coronavirusul a schimbat modul în care oamenii lucrează şi interacţionează.

De exemplu, cu personalul care lucrează de acasă, sistemele de infrastructură IT ale companiilor sunt solicitate la maxim, creând o vulnerabilitate accentuată la atacurile de securitate cibernetică. De asemenea, în utilizarea telemedicinei, pe măsură ce pacienţii se conectează cu medicii prin intermediul tabletelor, laptopurilor sau telefoanele mobile, informaţiile sensibile vor trebui să rămână în siguranţă. Un prim pas esenţial către protejarea oricărei reţele împotriva ameninţărilor cibernetice - inclusiv 5G - este de a înţelege unde pot apărea vulnerabilităţi. Aceste vulnerabilităţi se găsesc în primul rând în punctele de interconexiune, unde există riscul trecerii de la un element al reţelei la altul.

Este important însă de menţionat că multe dintre vulnerabilităţile de securitate care se găsesc de obicei la 5G nu sunt de fapt specifice tehnologiei în sine. Dacă dispozitivele, algoritmii de criptare sau motoarele AI conectate la reţele 5G sunt penetrate sau compromise, este o problemă pentru operatorii şi utilizatorii 5G. Securitatea eficientă într-o lume 5G necesită ca fiecare participant din lanţul valoric să-şi joace rolul. Acesta este motivul pentru care propunem o abordare de încredere zero susţinută de "rezistenţa prin proiectare" - punând securitatea cibernetică în centrul fiecărei implementări 5G.

Pentru a face acest lucru, liderii companiilor vor trebui să se axeze pe trei piloni fundamentali ai securităţii: încrederea, pentru a conduce adoptarea măsurilor de securitate cibernetică; rezilienţă, pentru a preveni, ieşi şi reveni din atacuri disruptive; şi activare, pentru a depăşi rapid ameninţările noi şi existente. Aceşti piloni stau la baza unei strategii cibernetice solide şi se vor asigura că organizaţiile pot implementa 5G rapid şi în siguranţă, permiţând persoanelor fizice, întreprinderilor şi societăţii în ansamblu să se bucure de potenţialul acestui nou instrument cu încredere şi în siguranţă.

5G, AI şi smart cities

Pe măsură ce operatorii de telecomunicaţii se angajează în implementările 5G, trebuie să facă faţă unei complexităţi de reţea fără precedent, dar şi necesităţii dezvoltării de soluţii având la bază Internet of Things (IoT) şi alte sisteme inteligente. AI şi 5G vor oferi utilizatorilor finali o personalizare mai mare a soluţiilor folosite atât acasă, cât şi la muncă, deoarece datele transmise prin 5G încurajează produsele şi serviciile tot mai automatizate şi personalizate. Un alt aspect important va fi cel al experienţelor digitale mai umane, întrucât AI îmbunătăţeşte capacităţile umane şi creează relaţii mai strânse între oameni şi sisteme. Împreună, impactul acestor elemente vor duce la o creştere a productivităţii, a calităţii muncii dar şi la mai mult timp liber.

În condiţiile în care populaţiile urbane continuă să crească rapid, punând eforturi crescânde pe infrastructura tradiţională, provocarea cea mai mare va fi transformarea oraşelor existente din întreaga lume în oraşe inteligente. În acest sens, digitalizarea poate îmbunătăţi o gamă vastă de sisteme urbane pentru a răspunde mai eficient nevoilor cetăţenilor mai ales în domenii precum transportul şi gestionarea facilităţilor în clădiri, dar şi în sisteme precum cele de energie, apă, siguranţă publică, gestionarea deşeurilor şi controlul poluării. Există, de asemenea, potenţialul de a ajuta la gestionarea urgenţelor de sănătate publică, cum ar fi pandemia coronavirusului, permiţând modelarea, detectarea şi predicţia şi oferind guvernelor date în timp real pentru a informa procesul decizional. Tehnologia 5G va ajuta la realizarea întregului potenţial al conceptului de oraş inteligent, prin furnizarea unei platforme de mare viteză, care să sprijine aceste servicii. Păstrarea în siguranţă a sistemelor inteligente ale oraşelor va fi în mod evident vitală, atât în ​​ceea ce priveşte infrastructura de operare, cât şi confidenţialitatea datelor personale ale cetăţenilor. Acest lucru poate fi obţinut prin asigurarea că toate sistemele smart city şi conectivitatea sunt proiectate folosind o abordare de încredere zero.

AI are un rol important în securitatea cibernetică a lumii 5G. Acest lucru se datorează faptului că AI şi ML (Machine Learning) oferă organizaţiilor instrumente noi şi puternice pentru a-şi proteja sistemele împotriva criminalilor cibernetici care lansează atacuri din ce în ce mai complexe şi sofisticate. În acest context, securitatea cibernetică în ecosistemul 5G nu este negociabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb