MIRCEA COŞEA, TRANSELECTRICA: "Exploatarea gazelor din Marea Neagră are o importanţă capitală"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 noiembrie 2019

"Guvernul gândeşte de o manieră cu 60-70 de ani în urmă, aplicând nişte reminiscenţe de creare a bugetelor de tip sovietic"

Industria energetică este rentabilă şi fezabilă din punct de vedere economic, iar exploatarea gazelor din Marea Neagră are o importanţă capitală, conform domnului Mircea Coşea, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

În acest context, domnia sa a atras atenţia ieri, în cadrul conferinţei "Modelul economic românesc: România - orizont 2040; Rolul resurselor naturale": "Modelul economic românesc este gândit în contextul modelului european. Acesta este globalistic, dar şi integrator, care funcţionează prin dezechilibre. Adică unii câştigă mai mult, alţii mai puţin. Înseamnă că UE lucrează prin exploatarea diferenţelor de decalaj în dezvoltare. Schimbări de ierarhie au avut loc doar în primele şapte state".

În opinia domnului Coşea, pentru ca să fie depăşite aceste decalaje, România trebuie să realizeze un salt din punct de vedere economic. "Modelul românesc se poate baza pe o creştere economică importantă, dar nu depăşeşte limita la care decalajul devine periculos", a declarat Mircea Coşea, amintind că vechiul Guvern (PSD) a luat anumite măsuri menite să susţină saltul economic, numai că ele au fost afectate de erori grave.

"Vom trăi tot mai bine, dar menţinem un decalaj faţă de ţările mai dezvoltate. Am făcut un salt prin creşterea veniturilor, dar această măsură a fost completată de numeroase greşeli, precum OUG 114/2018", a atras atenţia domnul Coşea, precizând: "OUG 114 afectează grav Transelectrica, o companie de o mare importanţă strategică, care are mari dificultăţi astăzi. Dacă se menţine această ordonanţă, nu putem vorbi despre o creştere sau o valorificare a producţiei de gaze în România".

În opinia sa, ţara noastră poate face un salt economic în baza resurselor naturale: "Este gura noastră de oxigen, şansa de a evolua. Exploatarea gazelor naturale şi a pământurilor preţioase, a resurselor agricole, toate acestea trebuie să intre într-un complex de gândire. Guvernul gândeşte de o manieră cu 60-70 de ani în urmă. Aplică nişte reminiscenţe de creare a bugetelor de tip sovietic. Această reminiscenţă contabilă este încă prezentă şi a fost viziunea care a stat la baza Legii offshore".

Conform domnului Coşea, trebuie să trecem de la un buget "de tip contabil" la unul "de tip instrument de politică economică".

Gabriel Biriş, Partener la casa de avocatură Biriş Goran, afirmă că dificultatea majoră a investitorilor din domeniul exploatării resurselor energetice este lipsa predictibilităţii şi stabilităţii. Domnia sa spune: "În acest sector, investitorii au nevoie de stabilitate şi predictibilitate mai mult decât în alte domenii. Ei vor să ştie că acele calcule pe care le fac când investesc rezistă pe termen lung, din cauza perioadei lungi de recuperare a investiţiilor".

Gabriel Biriş atrage atenţia că lipsa interesului investitorilor în dezvoltarea exploatării resurselor naturale este generată de imposibilitatea de a face planuri pe termen lung, în contextul în care "se fac schimbări peste noapte fără studii şi consultări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb