Mircea Vescan, Armax Gaz: "Ne dorim politici guvernamentale de lobby în străinătate"

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2013

"Privim cu interes ţările din zona golfului Persic, nordul Africii, ţările a căror economie emergentă poate fi considerată un fenomen ca de exemplu India şi aşa cum spuneam anterior, ţări din spaţiul CSI. O prioritate deosebită este pentru noi Azerbaidjan".

"Privim cu interes ţările din zona golfului Persic, nordul Africii, ţările a căror economie emergentă poate fi considerată un fenomen ca de exemplu India şi aşa cum spuneam anterior, ţări din spaţiul CSI. O prioritate deosebită este pentru noi Azerbaidjan".

Este momentul ca politicienii să accepte sprijinul oamenilor cu adevărat pricepuţi şi care au experienţa economiei reale, consideră Mircea Vescan, preşedinte-director general al Armax Gaz. Domnia sa apreciază că numai prin colaborare poate fi elaborat un plan pe termen mediu şi lung, eficient, care să permită exploatarea uriaşului potenţial energetic românesc, contribuind decisiv la relansarea celorlalte ramuri ale economiei şi în special a agriculturii.

Proiecte mari, care înseamnă inclusiv absorbţie de fonduri financiare externe precum modernizarea şi mărirea capacităţilor de transport a energiei Transgaz - Transelectrica, mărirea capacităţilor de depozitare a gazelor la un nivel de cel puţin 10 miliarde metri cubi pe an, construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă şi foarte important, obiectivul Tarniţa, ar fi doar câteva dintre cele care ar trans-forma România într-o forţă economică şi într-un important nod energetic zonal, a subliniat Mircea Vescan, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA.

"Armax Gaz" este liderul naţional în producerea de aparatură şi echipamente destinate indus-triei gazeifere şi petroliere.

Compania are capital integral privat, cu o tradiţie de peste 85 ani în domeniul tratării, reglării şi măsurării gazelor naturale.

Reporter: Cum a evoluat societatea în 2012? Care au fost principalele segmente de business care au susţinut activitatea?

Mircea Vescan: Aşa cum spun şi cifrele, societatea a raportat o stagnare, chiar un regres, deoarece activitatea principalilor noştri clienţi, cum ar fi Romgaz, Trans-gaz şi chiar OMV Petrom, a fost puternic influenţată de situaţia politică şi economică din România anului 2012. Acest lucru a generat, de fapt, lipsa unor proiecte importante, cu consistenţă, în care Armax Gaz se putea exprima la întreaga sa capacitate. De asemenea aceasta se datorează şi faptului că activitaţile de penetrare ale pieţelor externe, cum ar fi Federaţia Rusă, ţările din spaţiul CSI, din Golful Persic sau Africa de Nord, nu s-au transformat încă în contracte ferme. Am investit mult în această direcţie şi privim cu încredere spre anul 2013, bazându-ne totodată pe experienţa, deschiderea şi profesionalismul pe care le punem la dispoziţia partenerilor noştri.

Reporter: Ce proiecte aveţi în vedere pentru acest an?

Mircea Vescan: Ţinând cont că şi 2013 va fi un an de regres pentru România, ţelurile noastre sunt mai rezervate, obiectivul principal fiind conservarea capitalului şi a personalului, cu alte cuvinte, menţinerea societăţii la un nivel decent.

Reporter: Anul trecut aţi declarat pentru ziarul "BURSA" că Armax Gaz întreprinde activităţi susţinute pentru a pătrunde pe piaţa rusească, însă, până în luna aprilie, aceste activităţi nu s-au concretizat în contracte ferme pentru companie. Aţi făcut progrese până în momentul de faţă? Cât de greu/uşor este să faci afaceri în Rusia?

Mircea Vescan: Este foarte greu să recâştigi o piaţă pe care noi ca ţară, am pierdut-o. Nivelul exporturilor pe care companiile româneşti le-ar putea avea este cu mult sub ceea ce ar trebui sa fie. Am făcut progrese din punctul de vedere al sistemului relaţional, iar asta ne motivează să mergem mai departe. Ne dorim să fim mult mai puternic sprijiniţi de autorităţile statului prin politici guvernamentale de lobby în străinătate, politici clare, pragmatice dezvoltate împreună cu şi în interesul producătorilor români.

Reporter: În afară de Rusia, ce alte ţări aveţi în vedere?

Mircea Vescan: Privim cu interes ţările din zona golfului Persic, nordul Africii, ţările a căror economie emergentă poate fi considerată un fenomen ca de exemplu India şi aşa cum spuneam anterior, ţări din spaţiul CSI. O prioritate deosebită este pentru noi Azerbaidjan, nu doar prin prisma rezervelor de resurse naturale pe care le posedă, ci şi prin rolul pe care această ţară şi-l asumă în proiecte internaţionale cum ar fi Nabucco, dând astfel dovadă de viziune în asumarea rolului de actor politic şi economic la nivel mondial.

Reporter: Ca preşedinte al FedePEG în 2012 aţi vizitat Libia pentru identificarea oportunităţilor de afaceri existente pe aceasta piaţă. Cum a evoluat această iniţiativă în 2012?

Mircea Vescan: Condiţiile de pericol încă existente în Libia, ne-au determinat să reevaluăm oportunitatea acestui proiect. Scopul Federaţiei şi a mea ca preşedinte este de a identifica şi de a oferi membrilor condiţii optime de a-şi dezvolta afacerile, fie că discutăm de piaţa internă sau de cea externă.

Reporter: Aţi primit sprijinul oficialităţilor române pentru acest demers?

Mircea Vescan: Autorităţile române şi-au manifestat interesul şi am sesizat un oarecare progres faţă de situaţia din 2009-2011. Acest parteneriat poate fi în continuare dezvoltat şi în acest sens dis-ponibilitatea noastră este neschimbată.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre oportunităţile de business în ţara noastră şi despre proiectele pe care le aveţi aici?

Mircea Vescan: Oportunităţile sunt uriaşe dat fiind faptul că sistemul naţional are nevoie de importante investiţii pentru a intra în standardele europene. Din păcate, depinde mult de competenţa şi de determinarea guvernanţilor de a acţiona în interesul sistemului naţional. În condiţiile în care statul ar efectua investiţiile normale şi necesare, o companie ca Armax Gaz ar putea opera la capacităţile pentru care a fost creată prin inves-tiţiile pe care le-am făcut şi ar putea cu siguranţă să creeze foarte, foarte multe locuri de muncă.

Repet, este nevoie de competenţă şi patriotism.

Reporter: Având în vedere că Armax Gaz este listată pe piaţa Ras-daq, cum vedeţi proiectul de restructurare a acestui segment anunţat de CNVM că va fi transmis la Ministerul Finanţelor?

Mircea Vescan: Aştept ca piaţa Rasdaq să fie înglobată în piaţa principală, şi astfel BVB să devină mult mai puternică. Pentru Armax Gaz ar fi o soluţie binevenită.

Reporter: Vă mulţumesc!

"Şi 2013 va fi un an de regres pentru România".

"Este nevoie de competenţă şi patriotism".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce s-a intamplat cu exploatarea depetrol de la Jimbolia ??? Nu mai vorbeste Mireca nimic ?

    da si mai doresc majorari de capital de 50mil ro dupa care sa ma inervez ca ma agaseaza actionarii ca imi dau miie si familiei actiuni gratuite din patriotism

    Un escroc !

    Nu mai luati interviuri la cei care iau banii actionarilor si ii baga in propriul buzunar prin interpusi si actiuni catre propriul buzunar . 

    Domnul Vescan este unul dintre cei care nu pot sa isi permita sa ne dea sfaturi. Insa noi cred ca puyem sa ii dam un sfat: Ramanie=ti Dle Vescan "la cutie". Sa nu care cumva sa o deschudeti. Stiti ca pot iesi de acolo lucruri care nu va avantajeaza.Cititi mai bine printre rinduri, scrisoare Dlui Popa....

    1. vescan un tip mediocru

    In hot ordinar

    Fura tot , nu plateste pe nimeni

    In libidionos ordinar 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb