Mister asupra societăţilor care ar putea administra două companii ale lui Cătălin Chelu

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2010

Mister asupra societăţilor care ar putea administra două companii ale lui Cătălin Chelu

Lista cu societăţile propuse ca să preia administrarea "Altur" şi "Galfinband" nu este de găsit

Convocări aproape trase la indigo cheamă acţionarii companiilor "Altur" Slatina (simbol ALT) şi "Galfinband" Galaţi (simbol GALF) să decidă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unei societăţi de administare.

În ambele convocatoare se menţionează că listele cuprinzând informaţiile despre societăţile de administrare propuse pentru conducerea celor două companii se află la dispoziţia acţionarilor interesaţi, putând fi consultate şi completate de aceştia la sediile celor două companii.

Toate bune şi frumoase până în momentul în care cineva încearcă să consulte aceste două liste, presupunând că ele există. Contactaţi de ziarul BURSA, nici reprezentanţii "Altur", nici cei ai "Galfinband" nu au putut să dea un răspuns clar privind existenţa acestor două liste şi momentul în care ele vor fi puse la dispoziţia acţionarilor, ridicând semne de întrebare asupra motivelor pentru care ele sunt, deocamdată, secrete. Cu atât mai mult cu cât aceste liste trebuiau să fie deja pe site-urile celor două companii pentru informarea corectă a acţionarilor.

"Am avut nişte probleme cu site-ul, nu ştiu cine are această listă ca să o posteze", a spus un reprezentant al "Altur" Slatina pentru ziarul BURSA.

În acelaşi timp, un reprezentant al "Galfinband" Galaţi ne-a spus că pe lista în cauză s-ar afla până acum o singură societate, dar că nu poate să o numească şi nici să ne spună când va fi disponibilă pe site-ul companiei.

"Deocamdată, nu avem toate datele... ştiu că este o singură societate trecută pe listă, dar nu mai ţin minte cum se numeşte... Urmează să fie publicată pe site, dar nu pot să vă spun când", a spus reprezentantul "Galfinband".

Nici măcar conducerea "Celule Electrice" Băileşti, compania care a convocat AGA la "Altur", nu ne-a putut da mai multe indicii despre societatea de administrare care ar putea prelua conducerea "Altur". Cătălin Munteanu, directorul general de la "Celule Electrice", ne-a spus că solicitarea AGA a fost transmisă companiei sale de unul dintre acţionarii semnificativi. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, "Celule Electrice" este controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu, cu o deţinere de 49,72% şi de "Groval Trade" Galaţi, care are o participaţie de 24,78%.

"Celule Electrice" are o participaţie de 14,81% din "Altur"Slatina, iar "Mecanica Roteş" are o deţinere de 28,15%. Fondul de investiţii "Eastern Eagle Fund" a fost raportat, la începutul acestei săptămâni, cu o deţinere de 9,61% din acţiunile ALT. "Altur" Slatina are 5,89% din "Galfinband", potrivit ultimelor informaţii disponibile.

La "Galfinband", convocarea AGA a fost făcută la solicitarea acţionarului Dan-Manole Dumitrescu, la circa două săptămâni distanţă de convocarea de la "Altur".

Narcisa Oprea, "Schoenherr" : "Varianta administratorului unic în cazul unei societati listate anihilează posibilitatea utilizării metodei votului cumulativ"

Un alt punct asupra căruia acţionarii "Altur" şi "Galfinband" se vor pronunţa este modificarea Actului Constitutiv al societăţii, astfel încât "Societatea să poată fi administrată de un Consiliu de Administraţie, Administrator Unic, sau de o societate de administrare (persoană juridică)".

Narcisa Oprea, partener la casa de avocatură "Schoenherr", a explicat, pentru ziarul BURSA: "Legea 31/1990 recunoaşte, la nivel de principiu, posibilitatea acţionarilor de a decide între varianta administrării companiei de către un consiliu de administraţie sau de către un administrator unic. Deopotrivă aceeaşi lege statuează că o persoană juridică poate deţine calitatea de administrator. Însă, rolul actului constitutiv al societăţii pe acţiuni este tocmai de a consacra opţiunile strict determinate ale acţionarilor cu privire la forma de administrare, respectiv consiliu de administraţie sau administrator unic; prin urmare, considerăm că includerea în actul constitutiv a tuturor variantelor permise de legea generală i.e. consiliu de administraţie sau administrator unic, la care se adaugă o ipoteză inovatoare, respectiv administrarea de către o persoană juridică, deşi aceasta din urmă se circumscrie tot administrării prin consiliu de administratie sau administrator unic, nu răspunde finalităţii unui act constitutiv, respectiv aceea de a particulariza opţiunile legale la o anumită societate comercială".

Avocatul Narcisa Oprea consideră că varianta administratorului unic în cazul unei societăţi listate anihilează posibilitatea utilizării metodei votului cumulativ.

Domnia sa a spus: "Deşi, atunci când consacră regula potrivit căreia administrarea unei societăţi la care se aplică metoda votului cumulativ se va realiza de către un consiliu de administraţie format din cel puţin 5 membri, Legea privind piaţa de capital nu răspunde rigorilor de tehnică legislativă privind stabilirea normelor derogatorii, credem că spiritul acestui text este tocmai acela de a stabili că în cazul unei societăţi listate este obligatorie administrarea de către un consiliu de administraţie, respectiv este exclusă administrarea de către un administrator unic".

NOTĂ

Ulterior solicitărilor noastre, conducerea "Altur" Slatina a postat, aseară, un comunicat pe site-ul societăţii, în care precizează că lista cuprinzând informaţiile referitoare la societăţile de administrare propuse pentru această calitate nu este definitivă, aceasta putând fi consultată începând cu data de 28 iulie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta si Dinel sunt cei mai shmecheri din piata noastra de capital.

    Acum, ca vrea sa puna administrator o firma nu e niciun bai, ca oricum si prin vot cumulativ minoritarii nu prea aveau ce sa faca. Mama lor de hoti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb