Mobila din România se va scumpi cu circa 30% până în 2011

NI
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 9 ianuarie 2008

Preţul produselor de mobilier din România se va scumpi în medie cu 30% până în 2011, ca urmare a creşterii substanţiale pe care o vor înregistra în următorii ani costurile cu forţa de muncă şi materiile prime, au declarat reprezentanţii Mobexpert. "Costurile cu materii prime şi costurile cu forţa de muncă au crescut constant în ultimii ani. Estimările noastre arată că, până în 2011, costurile cu forţa de muncă aproape se vor dubla, iar costul materiei prime va cunoaşte o creştere anuală de aproximativ 10%. Aceste creşteri se vor reflecta obligatoriu în preţul mobilei de pe piaţa româ-nească. Considerăm că, până în 2011, vom asista la o scumpire, în medie, cu 30% a mobilei în România, poate chiar mai mare pentru produsele care implică mai multă manoperă cum ar fi mobilierul din lemn masiv", au adăugat reprezentanţii Mobexpert, citaţi de NewsIn.

Aceştia au mai spus că piaţa românească de mobilier înregistrează un ritm anual de creştere de 10%-15%. Valoarea pieţei interne de mobilă din România va atinge în 2007 valoarea de 1,150 miliarde euro, iar preţurile produselor finite de mobilier vor creşte, potrivit estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

"Este o realitate faptul că piaţa produselor realizate în industria mobilei este liberalizată de mai mulţi ani, iar din ianuarie 2007 România este membră a Uniunii Europene. Ca urmare, piaţa nemaifiind controlată, putem anticipa că se va scumpi mobila. Totuşi oferta şi consumul produselor de mobilă este în creştere de la un an la altul", a declarat pentru NewsIn preşedintele executiv al APMR, Aurel Rizea.

Acesta a adăugat că scumpirea mobilei se va datora modificării elementelor care deţin ponderi importante în structura costurilor. "Salariile personalului din industria mobilei au fost deja majorate cu 20%, iar preţurile materiilor prime şi tarifele utilităţilor (energie electrică, gaze naturale, combustibili, apă, etc.) au crescut simţitor sau sunt în curs de majorare. În aceste condiţii apreciem că şi preţurile produselor finite de mobilier vor înregistra o anumită creştere", a mai spus pre-şedintele APMR

Potrivit lui Rizea, în prezent, operatorii economici depun eforturi considerabile pentru menţinerea forţei de muncă calificată în ţară şi pentru a creşte productivitatea muncii şi calitatea produselor în condiţiile unei competitivităţi din ce în ce mai mari. Totodată sunt necesare investiţii în retehnologizări şi în dez-voltarea fluxului infor-maţional.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb