Preţul produselor de mobilier din România se va scumpi în medie cu 30% până în 2011, ca urmare a creşterii substanţiale pe care o vor înregistra în următorii ani costurile cu forţa de muncă şi materiile prime, au declarat reprezentanţii Mobexpert. "Costurile cu materii prime şi costurile cu forţa de muncă au crescut constant în ultimii ani. Estimările noastre arată că, până în 2011, costurile cu forţa de muncă aproape se vor dubla, iar costul materiei prime va cunoaşte o creştere anuală de aproximativ 10%. Aceste creşteri se vor reflecta obligatoriu în preţul mobilei de pe piaţa româ-nească. Considerăm că, până în 2011, vom asista la o scumpire, în medie, cu 30% a mobilei în România, poate chiar mai mare pentru produsele care implică mai multă manoperă cum ar fi mobilierul din lemn masiv", au adăugat reprezentanţii Mobexpert, citaţi de NewsIn.
Aceştia au mai spus că piaţa românească de mobilier înregistrează un ritm anual de creştere de 10%-15%. Valoarea pieţei interne de mobilă din România va atinge în 2007 valoarea de 1,150 miliarde euro, iar preţurile produselor finite de mobilier vor creşte, potrivit estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
"Este o realitate faptul că piaţa produselor realizate în industria mobilei este liberalizată de mai mulţi ani, iar din ianuarie 2007 România este membră a Uniunii Europene. Ca urmare, piaţa nemaifiind controlată, putem anticipa că se va scumpi mobila. Totuşi oferta şi consumul produselor de mobilă este în creştere de la un an la altul", a declarat pentru NewsIn preşedintele executiv al APMR, Aurel Rizea.
Acesta a adăugat că scumpirea mobilei se va datora modificării elementelor care deţin ponderi importante în structura costurilor. "Salariile personalului din industria mobilei au fost deja majorate cu 20%, iar preţurile materiilor prime şi tarifele utilităţilor (energie electrică, gaze naturale, combustibili, apă, etc.) au crescut simţitor sau sunt în curs de majorare. În aceste condiţii apreciem că şi preţurile produselor finite de mobilier vor înregistra o anumită creştere", a mai spus pre-şedintele APMR
Potrivit lui Rizea, în prezent, operatorii economici depun eforturi considerabile pentru menţinerea forţei de muncă calificată în ţară şi pentru a creşte productivitatea muncii şi calitatea produselor în condiţiile unei competitivităţi din ce în ce mai mari. Totodată sunt necesare investiţii în retehnologizări şi în dez-voltarea fluxului infor-maţional.