Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, au vorbit, în această seară, despre modernizarea instituţie respective.
Tema constituie unul dintre principalele subiecte de dezbatere a reuniunii informale a miniştrilor de Comerţ din statele membre UE, care are loc, la Bucureşti, în aceste zile.
Ştefan-Radu Oprea a declarat: "Trăim vremuri cu provocări noi în domeniul comerţului. Noi credem în comerţul multilateral, bazat pe reguli, pe reglementare, pe suport şi pe un organism de apel puternic în cadrul OMC. Luna trecută, 76 de state au decis, la Forumul Economic de la Davos, să înceapă discuţiile privind comerţul electronic. Eu nu uit că 99% dintre companiile din UE sunt întreprinderi mici şi mijlocii, iar revoluţia tehnologică la care asistăm poate transforma orice mică întreprindere într-o micro companie multinaţională, printr-un singur click. De aceea, pe 16 mai, vom avea, la Geneva, un seminar în care se va discuta pe tema comerţului electronic şi dorim să se aducă şi perspectiva companiilor din UE asupra comerţului online. De asemenea, nu vom uita preocupările cetăţenilor europeni privind protecţia datelor şi protecţia tranzacţiilor comerciale online."
Directorul general al OMC a susţinut: "Ne confruntăm cu provocări importante, în aceste momente sunt tensiuni între partenerii comerciali, ceea ce poate duce la un impact economic adevărat, care se poate produce în orice moment. Noi, la OMC, am activat beculeţele roşii pentru că ne confruntăm cu o încetinire a creşterii balanţei comerciale pe primul trimestru al anului 2019, ceea ce va duce la o încetinere a indicatorilor din sectorul auto şi din alte domenii de activitate. Dorim să discutăm dspre modalitatea în care putem îmbunătăţi sistemul folosit de OMC, şi vom face tot ceea ce putem pentru a diminua tensiunile existente şi pentru a ajuta statele membre să îşi soluţioneze diferendele, deoarece, anul trecut, am avut cel mai mare număr de diferende comerciale din ultimii 20 de ani. De asemenea, dorim să profităm de fereastra politică de oportunitate din acest moment şi să realizăm modificările necesare pentru îmbunătăţirea activităţii la OMC."
Domnia sa a menţionat că una dintre probleme se referă la organismul de apel din cadrul organizaţiei, UE şi OMC, având sugestii diferite pentru funcţionarea acestuia, mai ales că, în ultima vreme, în urma reacţiei SUA, 20 de membri au plecat din cadrul OMC.
"Ceasul biologic a început să sune. Până la sfârşitul anului nu vom avea membri suficienţi în acest organism pentru a rezolva toate dosarele, ceea ce va încetini activitatea organismului de apel. SUA şi-au spus îngrijorările pe care le au, o parte dintre ele se regăsesc şi în temerile UE, dar există o perspectivă pentru realizarea unui consens în rezolvarea actualei situaţii. Deocamdată, nu am vazut luminiţa de la capătul tunelului.", a afirmat Roberto Azevedo.
Toate problemele privind OMC vor fi discutate, în această seară, la un dineu de lucru.
1. reformarea OMC
(mesaj trimis de Salomeea Romanescu în data de 21.02.2019, 23:14)
Vor sa introduca:
- subventiile,
- dezvoltare,
- securitate alimentara si
- imputernicirea femeilor
a declarat directorul general OMC