Proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de noua conducere a Ministerului Dezvoltării pentru îmbunătăţirea programului naţional de reabilitare termică mai rămâne în dezbatere publică până pe 23 februarie. Proiectul îşi propune să scurteze semnificativ timpul de implementare a reabilitării unui bloc, care este, potrivit legislaţiei actuale, de trei ani. Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă arată că aplicarea actualelor prevederi legislative a condus la reabilitarea, până la sfârşitul anului 2008, a numai 89 de blocuri de locuinţe, cu aproximativ 1.900 de apartamente.
Printre măsurile care vor fi analizate de noul Guvern sunt sprijinirea financiară a familiilor în dificultate şi a asociaţiilor de proprietari cu resurse insuficiente, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare. Astfel, primăriile pot achita şi partea lor de lucrări, urmând să-şi recupereze banii în timp. Noul sistem de finanţare propus este: 50% din alocaţii de la bugetul de stat, 30% din fondurile primăriilor şi 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
Întreaga documentaţie de proiectare va fi elaborată printr-un singur contract de servicii, atribuit printr-o procedură unică de achiziţii publice, pentru pachete de blocuri de locuinţe cu caracteristici similare ale anvelopei. Pentru adoptarea unor soluţii tehnice unitare de realizare a lucrărilor specifice de izolare termică a blocurilor de locuinţe şi scurtarea perioadelor de elaborare a documentaţiilor, coordonatorii locali vor putea grupa, în vederea contractării lucrărilor, blocurile de locuinţe în funcţie de perioade de proiectare/construire, sisteme similare de realizare constructivă a anvelopei, regim de înălţime.