Modificarea legii minelor, votată cu viteza luminii de comisiile parlamentare

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 10 decembrie 2013

Comisia de industrii şi cea de administraţie publică din Camera Deputaţilor au aprobat aseară, cu o viteză uluitoare, proiectul de modificare a legii minelor, într-o formă pe care puţini parlamentari au avut timpul necesar să o parcurgă. Şedinţa s-a derulat fără ca mulţi deputaţi prezenţi la lucrările comisiilor reunite să aibă habar ce scrie în forma modificată a legii minelor.

ONG-urile şi deputaţii Opoziţiei au obiectat că este suspect modul rapid în care a fost aprobată la comisii legea minelor şi au reclamat totala lipsă de transparenţă. Ei au mai acuzat parlamentariii USL că anumite prevederi din lege privind exproprierile pentru marile proiecte de interes public naţional favorizează proiectul aurifer de la Roşia Montană.

Iulian Iancu, preşedintele comisiei de industrii din Camera Deputaţilor a declarat că noua lege este revoluţionară şi că asigură condiţii echidistante de exploatare a resurselor minerale pentru toate companiile interesate. Domnia sa susţine că dacă legea va fi aprobată astăzi în plenul Camerei Deputaţilor nicio exploatare nu va putea începe fără ca statul să facă publice toate condiţiile concesiunii şi fără să organizeze o licitaţie transparentă. Deputatul Iancu a mai afirmat că demararea exploatării nu se va putea face fără consultarea şi acceptul populaţiei din zona respectivă.

Noul proiect conţine un capitol distinct privind transparenţa exploatării resurselor minerale, după cum a declarat Iulian Iancu. Domnia sa a precizat: "Acest proiect de lege prinde în premieră obligaţii distincte pentru companiile care exploatează resurse minerale, dar şi pentru autorităţi. Autorităţile sunt obligate să acorde concesiunile şi licenţele în condiţii de maximă transparenţă şi cu informarea opiniei publice pe fiecare etapă de avizare. Companiile care exploatează resursele au obligaţia să informeze publicul şi ONG-urile cu privire la riscurile tehnologiei folosite precum şi cu privire la modalităţile de protecţie a mediului şi de prevenire a acestor riscuri. Ministerul Mediului nu poate da avize pentru începerea lucrărilor fără să ţină cont de poziţia populaţiei din zonă. De asemenea operatorii au obligaţia să publice periodic volumele extrase şi redevenţele plătite".

Deputatul Iancu susţine că acest capitol va elimina toate îngrijorările publice cu privire la riscurile asociate exploatării resurselor minerale şi va asigura un acces nedescriminatoriu şi transparent companiilor private la aceste resurse.

În ciuda acestor prevederi menite să revoluţioneze abordarea exploatării resurselor din ţara noastră au existat voci, din partea ONG-urilor prezente la dezbateri dar şi din partea Opoziţiei că proiectul de lege favorizează exploatarea aurului de la Roşia Montană prin prevederile de la capitolul exproprieri. Astfel există îngrijorarea că acele proiecte de interes public naţional definite conform acestui proiect de lege vor beneficia de exproprieri într-o manieră mult mai facilă decât permite legislaţia actuală.

În replică Iulian Iancu a afirmat că legea introduce un set de criterii stricte în funcţie de care un proiect de exploatare a resurselor poate căpăta statutul de interes naţional. Domnia sa susţine că legea nu facilitează ci introduce restricţii la exproprierea pentru proiecte de interes naţional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ghid practic de a fura resursele naturale ale unei tari

    1. Anunti pe toate canalele de stiri ca nu mai sunt bani si totul merge prost resursele sunt ieftine si nu prea mai sunt si pe deasupra sunt nerentabile in exploatare si trimiti oameni acasa. 

    2.Nu faci nimic pentru inventarierea acestor resurse si stabilirea legilor care sa guverneze regimul acestor resurse publice ale statului. 

    3. Faci o agentie care va inventaria resursele pe baza documentelor secrete si bagi toata activitatea comisiei si documentele la secret si cataloghezi aceste resurse in domeniul public privat al statului. 

    4.Vinzi licentele si de explorare si exploatare la limita legii sau ilegal(invocand vidul legislativ), pe mai nimic stabilesti redevente simbolice si vinzi totul catre off-shoruri ale clientilor politici si alti rechini care dau spaga la cine trebuie . 

    5. Astepti cativa ani sa vezi daca caraie cineva si incepi sa ii promovezi pe cei care au semnat si pus la punct hartiile, iar in locul lor aduci alte slugi care vor primi o lista cu proprietarii ! 

    6.Transferi licentele de pe o firma pe alta pe bani multi pentru a putea cere daune, mai ceri care o hartie de la guvern sau agentii care sa dea o aura legala hotiei iar pe cei care au creat ii pui sa lucreze la continuarea hotiei. 

    7. Anunti ca resursele naturale au fost vandute in acea perioada grea cand nu erau bani, nu mai erau resurse si nu erau rentabile exploatarile iar proprietarii au venit sa inceapa exploatarile pentru ca am avut noroc si mai sunt o gramada de resurse acolo dar redeventele vor fi mici, mediul va fi otravit, dar pentru firimiturile pe care le va primi statul trebuie acum sa faca legi cum vor acei investitori(hoti), sa legalizeze hotia si jaful ca altfel vom plati toti despagubiri enorme ! Anunti ca am ajuns la fundul sacului si fara ajutorul acelor investitori cinstiti(hotul neprins e negustor cinstit) intram in colaps economic social in frunte cu primul ministru si presedinte. 

    8. Exploatarea poate incepe ... 

    si asa cum spune legea va fi transparenta la acordarea licentelor de explorare si exploatare numai ca intre timp aceste licente si resurse au fost instrainate si acum doar se pune apostila pe acele acte.  

    Toate licentele atribuite inainte de aparitia legii trebuiau anulate si reluat totul de la inceput transparent, legal si fara smecherii . 

    Ramane sa ne bem linistiti in fiecare zi ceasca de cafea cu cianura iar daca nu nu vom mai avea bani de cafea cianura vom avea cat pentru 9 vieti si pentru zeci de generatii de acum incolo ....

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb