Mona Muscă rămâne cu verdictul CNSAS de poliţie politică

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2009

În 2006, CNSAS a decis că Mona Muscă, fost ministru al Culturii, a colaborat cu Securitatea, iar în martie 2007, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au confirmat hotărârea CNSAS.

În 2006, CNSAS a decis că Mona Muscă, fost ministru al Culturii, a colaborat cu Securitatea, iar în martie 2007, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au confirmat hotărârea CNSAS.

Magistraţii Secţiei a III-a civilă a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis, ieri, să respingă cererea fostului deputat Mona Muscă de revizuire a verdictului de colaborator al Securităţii, primit de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi menţinut de CAB. Decizia judecătorilor nu mai poate fi atacată de apărătorul Monei Muscă.

Reprezentantul CNSAS a ridicat, lunea trecută, în faţa judecătorilor, excepţia de inadmisibilitate a acţiunii formulată de avocatul Monei Muscă, pe motiv că nu poate fi atacată cu revizuire decât o hotărâre definitivă, pronunţată în recurs. Consilierul juridic al CNSAS a spus că instanţa CAB, care a judecat contestaţia Monei Muscă, a luat în discuţie fondul cauzei, fiind administrate atât probe cu înscrisuri, cât şi probe cu martori. Prin urmare, a adăugat acesta, formularea unei revizuiri la o decizie pe fond nu poate fi admisibilă.

De cealaltă parte, Valeriu Stoica, avocatul Monei Muscă, a spus că acţiunea lui este perfect legală, întrucât completul care a judecat contestaţia clientei sale a fost format din trei judecători, prin urmare un complet de recurs. "Un argument mult mai important, însă, este acela prevăzut în articolul 322, alin. 1 din Codul de procedură civilă, care prevede asimilarea acestei căi de atac recursului", a spus Valeriu Stoica, referindu-se la atacarea deciziei CNSAS.

Mona Muscă a depus la CAB o cerere, solicitând revizuirea deciziei instanţei prin care a primit verdict de colaborator al Securităţii. Ea doreşte să beneficieze de efectele deciziei nr. 51/2008 a Curţii Constituţionale, prin care Legea 187/1999 privind organizarea şi funcţionarea CNSAS a fost declarată neconstituţională. În 2006, CNSAS a decis că Mona Muscă, fost ministru al Culturii, a colaborat cu Securitatea, iar în martie 2007, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au confirmat hotărârea CNSAS. Biroul Permanent Central al PNL i-a retras atunci sprijinul politic, apoi Delegaţia Permanentă a PNL a votat excluderea Monei Muscă din partid. Ea a demisionat din parlament pe 7 martie 2007, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia CNSAS. Pe 16 august 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală pe numele Monei Muscă, sub acuzaţia de fals în declaraţii. Mona Muscă este urmărită penal pentru că, în calitate de deputat, la data de 23 martie 2006, a completat o declaraţie în care susţinea că nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb