Monica Macovei: Contractul cu "Daewoo" are clauze ilegale

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2006

Pachetul majoritar de 51% din capitalul social al companiei "Daewoo Automobile" România (DWAR) a fost răscumpărat în această săptămână de statul român de la Daewoo Motor Co. Ltd (DWMC) Coreea. Contravaloarea tranzacţiei a fost de 60 milioane de dolari, sumă achitată din bugetul firmei craiovene. Suma de 50 de milioane de dolari a fost plătită pentru acţiunile răscumpărate şi 10 milioane de dolari reprezintă valoarea achitată pentru datoriile pe care societatea din Craiova le avea către diverse firme ale grupului "Daewoo", fiind astfel reglementată problema creanţelor dintre cele două companii. Totalul creanţelor acumulate de societăţile aparţinătoare grupului "Daewoo" depăşeşte 530 milioane de dolari. Finalizarea tranzacţiei este estimată pentru jumătatea lunii octombrie, până atunci urmând să mai aibă loc o serie de aprobări. De asemenea, reprezentantul MEC a subliniat că, în luna decembrie, vor fi demarate procedurile pentru privatizarea uzinei craiovene cu un investitor strategic.

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, nu a avizat contractul semnat miercuri de companiile "Daewoo Automobile" România (DWAR) şi "Daewoo Motors Co Ltd. (DWMC) Coreea, privind răscumpărarea, de către prima dintre acestea, a pachetului de acţiuni de 51% deţinut DWMC, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de domnia sa, cu ocazia conferinţei de presă prilejuită de inaugurarea Palatului de Justiţie. Ministrul afirmase şi anterior, pentru un post de televiziune, că respectivul contract conţine anumite clauze care contravin legii române. "De pildă, se prevăd termene de prescripţie a dreptului de a cere despăgubiri de doi ani sau de nouă luni. O astfel de clauză este nulă de drept, pentru că, potrivit legii române, prescripţia este de trei ani. O altă clauză care e contrară legii române se referă la des-cărcarea de răspundere a administratorilor societăţii faţă de societate", a conchis Monica Macovei.

În aceste condiţii, ne-au precizat surse oficiale din cadrul Ministerului de Justiţie, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) trebuie să modifice clauzele menţionate, astfel încât acestea să intre în legalitate.

În perioada care urmează, contractul va fi discutat în Guvern. În ultimul timp, ne-au menţionat sursele citate, au avut loc o serie de discuţii, pe această temă, între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului Economiei şi Comerţului.

Surse oficiale din cadrul MEC ne-au spus că, pentru a identifica o soluţie optimă, ministerul de resort va aştepta până săptămâna viitoare, când membrii Executivului vor dezbate această problemă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb