• Ministrul justiţiei nu este de acord cu modificările aduse declaraţiilor de avere
Ministrul justiţiei, Monica Macovei, susţine că modificările aduse în Senat reglementărilor privind formularele de declarare a averilor reflectă intenţia parlamentarilor de a-şi ascunde agoniselile acumulate în timpul unei legislaturi.
Proiectul de lege promovat de Guvern a fost votat în plenul Senatului cu unele amendamente propuse de parlamentarii PPRM şi PSD. Astfel, ministrul justiţiei consideră că formularele nu mai pot servi luptei împotriva corupţiei: "Parlamentarii au dat un vot împotriva integrării europene şi a opiniei publice", arată ministrul.
Eşecul înregistrat de proiectul guvernului în Senat este cu atît mai surprinzător cu cît amendamentele propuse de senatorii Opoziţiei au fost votate şi de parlamentarii coaliţiei aflate la putere. Senatorii Radu Berceanu, Marius Marinescu, Radu Cîmpeanu şi Valeriu Stoica s-au împotrivit, alături de senatorii PSD şi PPRM, proiectului de lege amintit.
Proiectul de act normativ privind declaraţiile de avere ale parlamentarilor, magistraţilor şi ale funcţionarilor publici a fost adoptat într-o formă care, în opinia ministrului, a anulat practic patru puncte fundamentale prevăzute iniţial de Executiv. Astfel, senatorii nu mai sînt nevoiţi să specifice valoarea bunurilor mobile pe care le deţin, cum ar fi obiectele de artă sau bijuteriile, dar nici valoarea imobilelor care se află în proprietatea lor. De asemenea, în forma votată de Senat, formularele nu mai conţin unele rubrici care obligau parlamentarii să indice, în cazul în care îşi înstrăinează averea, numele beneficiarului.
Senatorii nu mai trebuie să dea socoteală, conform amendamentelor, nici de averea acumulată de urmaşii lor în timpul mandatului parlamentar. Monica Macovei este contrariată de faptul că amendamentele au fost respinse în comisiile de specialitate, acolo unde a participat domnia sa, şi reluate mai apoi în plenul Senatului. În această situaţie, ministrul le transmite senatorilor "care au ceva de ascuns", că declaraţiile de avere rămîn documente publice, şi îi avertizează că, în cazul în care intenţionează să înscrie date false în formulare, vor fi cercetaţi penal.
Mai mult decît atît, reprezentantul Guvernului subliniază că nu va mai tolera astfel de proceduri şi în Camera Deputaţilor. "Singurele corecţii pe care le voi accepta în Camera Deputaţilor sînt de înăsprire şi eventual de modificare a unor formulări pentru lizibilitatea formularelor."