• Guvernul de la Roma nu s-a arătat îngrijorat de această măsură
Agenţia de evaluare Moody"s Investors Service a coborât, marţi seara, cu trei trepte, ratingul de credit al Italiei, avertizând că a remarcat o creştere semnificativă a riscurilor de finanţare pentru ţările puternic îndatorate din zona euro.
Ratingul Italiei a fost coborât de la "Aa2" la "A2", cu pers-pectivă negativă, ceea ce indică posibilitatea unor noi retrogradări. Calificativul actual al Italiei este mai slab decât cel al Estoniei.
Potrivit Moody"s, "pers-pectiva negativă reflectă riscurile economice şi financiare din Italia şi din zona euro. Mediul nesigur din piaţă şi riscul unei deteriorări viitoare a sentimentului inves-titorilor ar putea constrânge accesul ţării la pieţele datoriilor publice".
Agenţia a subliniat că ratingul Italiei ar putea trece la niveluri "substanţial mai reduse" dacă va fi remarcată o incertitudine pe termen lung privind disponibilitatea unor surse externe de lichiditate.
Guvernul italian nu s-a arătat îngrijorat de decizia "Moody"s", conform presei locale. Un comunicat semnat de premierul Silvio Berlusconi arată: "Executivul italian lucrează cu eforturi maxime la realizarea obiectivelor privind datoria publică. Aceleaşi scopuri au fost primite în mod pozitiv de către Comisia Europeană".
Luna trecută, Guvernul de la Roma a aprobat un program de aus-teritate de 60 miliarde euro, în vederea reducerii deficitului bugetar.
Pe de altă parte, Moody"s avertizează că ţările din zona euro care au ratinguri de credit sub nivelul de top "AAA" s-ar putea confrunta cu reducerea calificativelor.
"Cu excepţia celor mai solide ţări din zona euro, toate statele se vor confrunta cu presiuni negative sus-ţinute pe ratinguri. Anticipăm că tot mai puţine ţări cu ratinguri sub nivelul de top AAA îşi vor păstra calificativele", afirmă specialiştii Moody"s.
Moody"s a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, şapte bănci din Ungaria, din cauza unei legi aprobate recent, care permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a creditelor ipotecare în valută.
Cele şapte instituţii sunt: "OTP Bank", "OTP Mortgage Bank", "FHB Mortgage Bank" şi diviziile din Ungaria ale KBC, "Erste Bank", "BayernLB" şi "GE Capital".
•
Conform Moody"s, probabilitatea intrării Italiei în incapacitate de plată este foarte redusă.