Moody's a retrogradat Cipru la "junk"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 martie 2012

Trei bănci cipriote au o expunere deosebită pe Grecia: "Bank of Cyprus", "Marfin Popular Bank" şi "Hellenic Bank".

Trei bănci cipriote au o expunere deosebită pe Grecia: "Bank of Cyprus", "Marfin Popular Bank" şi "Hellenic Bank".

Moody's Investors Service a revizuit în scădere, cu o treaptă, de la "Baa3" la "Ba1", ratingul pentru obligaţiunile pe termen lung emise de guvernul cipriot, devenind astfel a doua mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează Cipru în categoria "junk" (nerecomandată investiţiilor), după decizia similară anunţată de Standard & Poor's în ianuarie.

Moody's a retrogradat şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută ale Ciprului, de la "Prime-3" la "Not-Prime".

Calificativele au perspectivă negativă, fiind posibilă o nouă retrogradare a acestora. Decizia Moody's reflectă riscul crescut ca executivul cipriot să furnizeze sprijin financiar băncilor locale din cauza expunerii lor la Grecia, ceea ce ar afecta finanţele publice.

De asemenea, agenţia a adus în atenţie impactul temerilor privind sectorul bancar din Cipru asupra încrederii pieţelor. Moody's a subliniat că, pe ansamblu, încrederea investitorilor în Cipru va continua, probabil, să fie fragilă.

Pe de altă parte, Moody's apreciază programul amplu de consolidare fiscală adoptat de guvernul cipriot, care va duce la o reducere a deficitului în acest an.

Dificultăţile cu care se confruntă băncile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci şi de presiunile ridicate pe calitatea activelor, din cauza deţinerilor de obligaţiuni suverane elene şi a dificultăţilor macroeconomice interne, conform Moody's.

Pentru ca să ajungă la un nivel adecvat al capitalului, Moody's apreciază că băncile cipriote trebuie să-şi majoreze capitalul cu echivalentul a peste 20% din PIB. Unele din necesităţile de capital sunt incluse în actualele planuri de recapitalizare ale băncilor. Conform agenţiei, există riscul ca sectorul privat să nu poată furniza întregul capital necesar, care va trebui probabil finanţat printr-o majorare a datoriei guvernamentale. Moody's consideră că executivul din Cipru ar putea fi nevoit să contribuie la majorarea capitalului băncilor cu echivalentul a 5-10% din PIB.

Decizia Moody's de a atribui o perspectivă negativă ratingurilor Ciprului reflectă riscurile semnificative care continuă să apară din cauza crizei datoriilor suverane din Grecia.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb