Agenţia de evaluare financiară Moody"s a estimat, ieri, că băncile din ţările arabe au fost bine protejate de efectele recentei crize financiare globale şi ale recesiunii, însă se confruntă în continuare cu provocări care variază de la o ţară la alta, informează un comunicat, citat de Agerpres.
Într-un raport dedicat sectorului bancar din ţările arabe, agenţia de rating citează printre motivele care explică această rezistenţă: "expunerea minimală la criza subprime şi sprijinul guvernamental". Unul din factorii care au făcut ca băncile din lumea arabă să aibă o expunere mică la activele de tip subprime este interesul scăzut pentru câştiguri peste hotare în condiţiile în care pieţele domestice oferă perspective mult mai bune.
"Cu toate acestea, există în continuare provocări iar actuala criză nu a făcut decât să scoată în evidenţă profilul de risc diferit al băncilor, contribuind la slăbirea unora şi întărirea altora", a declarat analistul Moody"s, Anouar Hassoune.
Moody"s a subliniat că menţine o perspectivă stabilă pentru majoritatea sistemelor bancare din lumea arabă, în schimb în cazul Bahreinului, Kuweitului şi Emiratelor Arabe Unite, perspectiva este negativă. "Aceste trei sisteme bancare au fost cele mai afectate de lipsa de lichidităţi, de căderea bruscă a preţului activelor şi de impactul negativ suferit de o serie de instituţii specializate ca urmare a strategiei de finanţare şi de creşterea cazurilor de incapacitate de plată", a declarat Anouar Hassoune.
În regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord, Moody"s acordă ratinguri pentru un număr de 69 de bănci, dintre care 49 în ţările membre ale Consiliului de Cooperare a Golfului (CCG: Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Oman), 13 în Africa de Nord şi şapte în Levant.