Moscova anunţă astăzi că a respins o cerere de vizită consulară la jurnalistul american Evan Gershkovich, încarcerat de o lună în Rusia, ca măsură de retorsiune faţă de refuzul Statelor Unite de a emite vize unor jurnalişti ruşi care să-l însoţească pe Serghei Lavrov la sediul ONU la New York, relatează news.ro.
Ca "răspuns", într-un comunicat Ministerul rus de Externe anunţă: "Ambasada Statelor Unite a fost informată că cererea sa de vizită consulară, la 11 mai, (pentru a-l vedea pe) Evan Gershkovich, un cetăţean american deţinut cu privire la spionaj, este respinsă".
Moscova avertizează: "Alte măsuri posibile de retorsiune, cu privire la care partea americană va fi informată în mod corespunzător, sunt în curs de elaborare", avertizează Moscova.
Ministerul rus de Externe a anunţat că l-a convocat astăzi pe un "diplomat de rang înalt" american şi i-a transmis "protestul" Moscovei faţă de "acţiunile provocatoare" ale Washingtonului.
Duminică, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a deplâns refuzul Statelor Unite de a acorda viza jurnaliştilor ruşi care urmau să-l însoţească luni şi marţi la sediul ONU, la New York, unde Rusia asigură, luna aceasta, preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.
Denunţând o decizie americană "laşă", Serghei Lavrov a ameninţat: "Nu vom uita şi nu vom ierta".
Aceste noi tensiuni între Moscova şi Washington intervin la câteva săptămâni după arestarea lui Evan Gershkovich, suspectat de "spionaj" de către autorităţile ruse, acuzaţii pe care Statele Unite şi jurnalistul le resping.
Ambasadoarea americană în Rusia Lynne Tracy l-a vizitat pentru prima oară pe jurnalistul american la 17 aprilie, în centrul de detenţie de la Moscova în care este reţinut.
Numeroşi observatori cred că el ar putea fi folosit de Moscova în cadrul unei eventual viitor schimb de deţinuţi cu Washingtonul.