MOŢIUNE DE CENZURĂ, BAZATĂ PE RAPORTUL CURŢII DE CONTURI PSD acuză PNL de "pande-mită"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 august 2020

PSD acuză PNL de "pande-mită"

Moţiunea de cenzură cu care PSD ameninţă guvernul Orban de mai bine de două luni şi din care preşedintele interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, şi-a făcut o platformă pentru Congresul din 22 august, a fost depusă ieri la Parlament.

Conform unor surse politice din cadrul PSD, calendarul privind citirea în plen, dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură ar urma să fie stabilit astăzi, de Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. O parte dintre sursele citate arată că joi ar urma să fie citită în plen moţiune de cenzură, iar dezbaterea şi votul moţiunii să fie stabilite ulterior de conducerile celor două Camere ale Parlamentului. Unii social-democraţi susţin chiar că votul ar putea avea loc în 7 septembrie, dar, până la închiderea ediţiei, nu a apărut nicio informaţie oficială în acest sens.

"Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată" este titlul moţiunii de cenzură ce arată că reprezentanţii Guvernului ar fi încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

Documentul este structurat pe mai multe capitole. Unul dintre ele este numit "Chermezele PNL în vreme de pandemie", iar autorii moţiunii arată:

"Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe are l-au forţat să respecte reguli şi restricţii pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă!".

Moţiunea se referă şi la episodul petrecut în biroul premierului, cu prilejul aniversării acestuia, când "o naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta mască în spaţii închise", precum şi la petrecerile organizate de liderii liberali Virgil Guran, Rareş Bogdan şi Costel Alexe.

Un alt capitol, care nu are nicio legătură cu Guvernul, îi este dedicat preşedintelui ţării. Semnatarii moţiunii susţin că "o naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască, la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie".

Potrivit moţiunii întocmită de social-democraţi, "a fost greu de înţeles pentru români de ce nu puteau circula în spaţiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spaţii închise în supermarketuri", şi totodată "este greu de înţeles pentru români de ce poţi merge la plajă cu soţul din certificatul de căsătorie, dar nu poţi merge cu propriul copil pe care îl creşti în parteneriat civil".

"Este greu pentru orice cetăţean să înţeleagă de ce, în viziunea Guvernului, este periculos să mergi la teatru, dar eşti în siguranţă când mergi la cazino sau când joci păcănele. Este greu de înţeles pentru cetăţeni de ce în localităţile sub cod roşu este riscant pentru elevi să meargă la şcoală, dar este sigur să se organizeze alegeri în aceleaşi săli de clasă!", se arată în documentul depus la Parlament.

Achiziţiile din pandemie, motiv pentru PSD de demitere a guvernului PNL

Un alt capitol din document se referă la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei".

"Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de-ajuns, raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanţi sub paravanul pandemiei. Raportul Curţii de Conturi, pe care preşedintele Iohannis şi premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca şi cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. În timp ce le spuneau românilor să stea în casă în starea de urgenţă, cei din guvern prăduiau fără nicio jenă bugetul statului, cu măşti neconforme, cumpărate pe şpăgi uriaşe, la suprapreţ, cu plăţi ilegale pentru produse şi servicii nelivrate, cu achiziţii frauduloase prin care s-a drenat banul public către firmele clientelare de partid şi către sediile de campanie ale PNL", arată textul moţiunii de cenzură.

Potrivit documentului, "invocând siguranţa sănătăţii publice, cei din guvern au tranzacţionat vieţile cetăţenilor cu şpăgi şi plăţi ilegale de milioane şi milioane de euro, din bugetul statului".

"Au cumpărat ventilatoare pentru salvarea vieţii pacienţilor la preţuri de 3-4 ori mai mari. Au cumpărat izolete la preţul unui automobil - 17.000 euro bucata! Au cumpărat cu bani publici, de la firmele lor de casă, combinezoane şi echipamente pentru medici cu preţuri de 10 ori mai mari. Şi fără pic de ruşine faţă de temerile românilor în faţa pandemiei au făcut achiziţii de măşti de protecţie la preţuri de 100 de ori mai mari. Aşa s-a distrus iremediabil încrederea românilor în ceea ce spune Guvernul despre pandemie! Nimeni nu mai ştie care este realitatea! Nimeni nu mai ştie dacă o măsură este impusă pentru a combate pandemia sau mai degrabă pentru a umple buzunarele partidului guvernamental înainte de alegeri! Iar, peste toate acestea, constatăm că cele 100 de milioane de măşti nu au ajuns nici până azi la persoanele cu venituri mici, aşa cum prevede legea. Preţul celor 100 de milioane de măşti nelivrate încă s-a înjumătăţit de la momentul semnării contractului", susţin semnatarii moţiunii.

Social-democraţi amintesc că "au trecut deja două luni de stare de alertă în care românii cu venituri mici au fost amendaţi că nu şi-au permis să poarte masca de protecţie în spaţiile închise", în timp ce "Protecţia Consumatorului a arătat că 90% din măştile de protecţie importate în guvernarea Orban sunt neconforme şi pun sănătatea oamenilor în pericol".

Politica fiscală, o altă nemulţumire a social-democraţilor

Conform social-democraţilor, actualul Guvern se împrumută cu 1000 euro pe secundă.

"Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul şi viitorul ţării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenţei fără margini a acestui Guvern. În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanţelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020. Guvernul nu a dublat alocaţiile copiilor, dar le-a împovărat viitorul cu de 15 ori mai mult suma necesară creşterii alocaţiilor", se arată în moţiunea de cenzură.

Din cauza acestei situaţii, social-democraţii consideră că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD".

"Salariul mediu net a scăzut cu 161 de lei (4,8%) faţă de decembrie 2019, în timp ce inflaţia este la nivelul de 2,58%. Deci o scădere cu 7,38% a puterii de cumpărare reale în doar 5 luni din anul 2020. Luna mai 2020 a fost a doua lună de scădere a puterii de cumpărare a câştigului salarial mediu, conform INS, ceea ce indică, practic, intrarea în recesiune a nivelului de trai! Ministrul Finanţelor se laudă cu o inflaţie sub 3%. Nu are însă niciun merit pentru asta, pentru că totul se datorează scăderii preţurilor internaţionale la carburanţi şi la energie în contextul pandemiei. (...) Scăderea accelerată a puterii de cumpărare a populaţiei adânceşte inechitatea socială, prăpastia dintre cei care au mai mult decât au nevoie şi cei care abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta şi conduce la falimentul ofertei interne", se mai arată în moţiunea PSD.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 205 parlamentari PSD, inclusiv de foştii senatori şi deputaţi ai ALDE afiliaţi acum grupului social-democrat. Singurul lider marcant al PSD care nu a semnat moţiunea este senatorul Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice.

Celor 205 parlamentari ai PSD, în demersul de demitere a guvernului, li se vor adăuga şi senatorii şi deputaţi controlaţi de Victor Ponta, aproximativ 24 la număr.

UDMR poate fi salvarea actualului Guvern

Pentru adoptarea moţiunii sunt necesare minimum 233 de voturi, majoritate pe care PSD nu o are în acest moment. Totul depinde de UDMR, formaţiune parlamentară ai cărei lideri au anunţat că membrii săi nu vor semna moţiunea, dar care au menţionat că vor decide, după depunerea moţiunii, dacă vor vota sau nu pentru demiterea Guvernului Orban.

Premierul Ludovic Orban a arătat, ieri, că moţiunea de cenzură este "o aventură politicianistă, care riscă să arunce în aer România". "Scopul e să pună mâna pe putere ca să organizeze alegerile locale şi parlamentare, să fure la vot şi să folosească toate instituţiile statului pentru a-şi maximiza scorul electoral. Asta e în capul PSD", a mai afirmat liderul PNL.

Ludovic Orban a precizat: "Moţiunea de cenzură reprezintă încă un act iresponsabil din partea PSD: să încerci să dai jos un guvern care şi-a făcut datoria faţă de ţară, care gestionează cu profesionalism şi eficienţă problemele grave care au apărut din cauza epidemiei, crizei economice, secetei, inundaţiilor este un gest iresponsabil, total lipsit de logică şi împotriva intereselor fundamentale ale României".

Premierul a menţionat că România are nevoie de guvern.

"Să depui acum motiune de cenzură, cu 3 luni inainte de alegerile parlamentare, e un act iresponsabil şi împotriva intereselor României. (...) Vom discuta cu toţi parlamentarii care au o urmă de responsabilitate. Sunt încrezător. Îmi îngădui această încredere, aşa cum am avut-o şi când am depus moţiunea împotriva Guvernului Dăncilă şi când am propus învestirea Guvernului", a spus Orban.

Premierul a subliniat că alegătorii sunt cei care decid, nu "parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea care au aruncat România în haos".

După depunerea moţiunii de cenzură, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a spus: "Am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România. (...) Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor. Guvernarea PNL poate fi rezumată la o singură propoziţie - «Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor». Acesta este şi titlul moţiunii de cenzură".

El a acuzat Guvernul PNL că şi-a pus "toate neamurile pe funcţii" şi a devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei".

"Pentru toate tunurile date la UNIFARM trebuie să răspundă nu numai politic, ci şi penal. Un guvern care îşi fură propriul popor trebuie să plece, un guvern care fraternizează cu interlopii, dar îi cocoşează pe români, trebuie să plece. (...) Fac un apel către toate partidele să dea dovadă de responsabilitate şi să voteze această moţiune de cenzură. PSD are toate soluţiile necesare. Avem un program de măsuri care poate fi implementat direct într-un guvern de tranziţie. PSD a demonstrat întotdeauna că ştie să construiască, să aducă creştere economică şi să consolideze nivelul de trai. La fel ca în 2012, în 2020 dorim să se respecte legea în privinţa măririi alocaţiilor, pensiilor, salariilor profesorilor şi nu să fie tăiate", a afirmat Marcel Ciolacu.

Preşedintele interimar al PSD, care este şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu a prezentat un calendar privind dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură, ci a afirmat doar că îşi doreşte ca aceasta să fie votată cât mai repede.

În ceea ce priveşte depunerea moţiunii în sesiunea extraordinară a Parlamentului, el a precizat că nu este specialist în Constituţie, dar în schimb a citit regulamentul Camerei şi al Senatului şi cel comun al Camerelor.

"Nu am văzut niciun articol care să împiedice o moţiune în timpul sesiunii extraordinare. Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară", a spus Marcel Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. P. S. S. ULE, împreună cu PRO ROMANIA(CHINEZOIULE URITde PONTA ai grija mare cum la aceasta MOȚIUNE DE CENZURA nu te mai GUDURA pe lingă SUGALAUL, BULANGIUL, POPONAR UL, W. C. UL PUBLIC al OCCIDENTALILOR, HITLERIST UL, TRĂDĂTORUL DE TARA IOHANES cum votezi) și tu ALDE(BOLDITUL E, OCHI DE BOU de TARICEANU și tu cum votezi ca ai ce ai făcut acum un an pentru interesul tău personal politic ai vândut votul romanilor la P. N. L. EPRE LE HITLERISTE, la acești CRIMINALI HITLERISTI, NAZIȘTI, FASCIȘTI, BULANGII, POPONARI, HOMOSEXUALI, PEDOFILII. I ar voi BOANGHINE ÎMPUȚITE, SI TRADATOARE(U. D.M.R)nu o mai SUGETI CIND cu ăștia, CIND cu ceilalți ca să va fie vouă bine votați pentru romani nu pentru HITLERISTI, NAZIȘTI, FASCISTI(P. N. L.) Dacă nu la voi în tara. LUAȚI exemplul lui ORBAN al vostru cit ii de naționalist și cit își iubește tara de soia înconjurat tara cu gard ca să nu i vie toate SPURCACIUNE LE MUSULMANE, JIHADISTE, ISLAMISTE aduse de DISTRUGĂTOARE A EUROPEI, PISORCOASA, ZBIRCITA, TREMURAT A, HITLERISTA DE MERKEL. ATENȚIE MARE SUNTEM CU OCHI PE VOI. Și tu CIOLANULUI după ce ii dai jos pe HITLERISTI (P. N. L.) fără nici o secunda întârziere începi procedura de SUSPENDARE a TRĂDĂTORUL UI DE TARA, CAPUL MAFIEI ȘI AL INTERLOPILOR, SUGALAUL, BULANGIUL, POPONAR UL IOHANES judecat și trimis pe viata cu CLICA lui de HITLERISTI, TRĂDĂTORI DE TARA(P. N. L.) la AUSCHWITZ sa nu mai vadă soarele în veci acest ODIOS, CRUD TIRAN. O rugăminte la redacția BURSA sper ca nu primiți ORDIN DE ZI PE UNITATE sa ștergeți acest mesaj sa ajungă la cei care ne conduc și sa ia aminte ca noi romani vrem sa ni se facă dreptate și sa scăpăm de acest JUG HITLERIST. În tara noastră vrem o viata NORMALA pentru FAMILIILE NOASTRE și a COPIILOR NOȘTRI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb