Moţiunea simplă "Reforma sanitară - marea păcăleală", va fi dezbătută azi, în plenul Senatului

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2006

Astăzi va fi dezbătută de plenul Senatului moţiunea simplă intitulată "Sistemul sanitar în viziunea sistemului de dreapta. Reforma sanitară - marea păcăleală", iniţiată de 54 de senatori ai Partidului Social Democrat (PSD) şi Partidului România Mare (PRM), informea-ză Rompres. Prin aceasta se solicită demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Semnatarii moţiunii consideră că, pe fondul subfinanţării cronice, managementul sistemului şi unităţilor sanitare este de slabă calitate, cu efecte dramatice asupra eficienţei cu care contribuţiile pentru sănătate ale populaţiei sunt cheltuite.

Senatorul PSD, dr. Sorin Oprescu, a afirmat, după depunerea moţiunii şi anunţarea acesteia în plenul Senatului, că aceasta se intitulează marea păcăleală pentru că este o păcăleală generală faţă de tot ceea ce a promis actualul Guvern. "Acesta nu a făcut altceva decât să creeze haos în aceste structuri care şi aşa erau subfinanţate şi funcţionau ca vai mama lor", a adăugat domnia sa.

În opinia semnatarilor, principalele cauze ale deficienţelor sistemului de sănătate sunt politica fiscală a Guvernului Tăriceanu, care "diminuează inacceptabil" fondurile şi aşa insuficiente ale sănătăţii şi politica "iresponsabilă, lipsită de orice coerenţă" a Ministerului Sănătăţii, condus de Eugen Nicolăescu. Aceştia atrag atenţia asupra "haosului şi minciunii din noul sistem de compensare al medicamentelor", a "nefastei gestionare a Programelor Naţionale de tratament în diabet, cancer, SIDA", în privinţa "hărţuirii medicilor" şi a "favorizării laboratoarelor private de analize medicale în detrimentul celor de stat".

Senatorii PSD şi PRM îl acuză de abuzuri grave pe ministrul Eugen Nicolăescu, de încălcări repetate ale legilor la demiterea unor directori de spitale. În opinia lor, acesta "recidivează în decizii nelegale şi abuzive" şi cer ca organele abilitate să se sesizeze în legătură cu aceasta.

Potrivit textului moţiunii, efectele guvernării Alianţei portocalii asupra reţelei de sănătate sunt "exodul medicilor în străinătate din cauza sărăciei şi şomajului, subfinanţarea cronică şi disperarea unor categorii speciale de bolnavi, spitale judeţene în pragul colapsului şi discriminarea unităţilor medicale din cauza algoritmului politic în alocarea de fonduri". De asemenea, în text se mai specifică: "Ministerul Sănătăţii ar trebui să privească în propria ogradă şi să recunoas-că faptul că amatorismul, impostura şi nepăsarea din acest minister au adus sistemul sanitar românesc în cea mai gravă criză din ultimii 15 ani, criză care se va agrava, punând în pericol viaţa a sute de mii de români".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb