Motorina va conţine 4% biodiesel de la 1 iulie, cu impact nesemnificativ asupra preţului

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 iunie 2008

Motorina va conţine 4% biodiesel de la 1 iulie, cu impact nesemnificativ asupra preţului

Companiile petroliere sunt obligate să introducă pe piaţă, începând cu 1 iulie 2008, motorină cu un conţinut de biocarburant în proporţie de minimum 4% în volum, potrivit unei decizii a Guvernului adoptată anul trecut, măsură care va avea un impact nesemnificativ asupra preţului final la pompă. Potrivit datelor funizate de companiile petroliere care activează pe piaţa din România, acestea sunt pregătite pentru a se conforma noii prevederi şi estimează că preţul final al motorinei va rămâne acelaşi sau nu va suferi decât modificări nesemnificative.

Astfel, la nivelul companiei Rompetrol Rafinare, singurul furnizor de carburanţi pentru reţeaua de benzinării a grupului Rompetrol, necesarul de biodiesel se va ridica de la 1 iulie la aproximativ 4.000 de tone, în funcţie de nivelul livrărilor de motorină în România. Această cantitate va fi asigurată în proporţie de 40 procente de pe piaţa internă, restul fiind importat, au arătat reprezentanţii companiei.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului, a fost prima companie de profil care a introdus încă din iunie 2007 noul tip de motorină cu 2% biodiesel.

În prezent, Rompetrol comercializează pe piaţa din România două tipuri de motorină, cea cu trei la sută biodiesel, cu un conţinut de sulf de 50 ppm (parts per million), şi motorina Euro 5 cu doi la sută biodiesel, cu un conţinut de sulf de 10 ppm.

"În funcţie de cerinţele pieţei, grupul Rompetrol, prin companiile sale, poate produce şi comercializa şi motorina Euro 5 cu doi la sută biodiesel, măsură obligatorie în România din 2009", au mai precizat reprezentanţii companiei. Potrivit estimărilor Rompetrol, majorarea la patru la sută a ponderii biodieselului în motorine nu se va resimţi în preţurile finale ale carburanţilor.

La rândul lor, reprezentanţii MOL România au arătat că se aprovizionează atât cu carburanţi din import, de la rafinăria grupului MOL din Ungaria, cât şi din surse interne, de la producători locali.

"De peste un an, carburanţii din import de tipul Tempo Plus EuroDiesel au mai mult de patru la sută componentă bio. Cât despre furnizorii locali de carburant, aceştia se vor conforma la rândul lor prevederilor UE, astfel încât motorina de tipul Tempo Plus EuroDiesel furnizată de MOL şi provenind din România să aibă patru la sută componentă bio", potrivit datelor transmise agenţiei Rompres.

Reprezentanţii MOL România au mai spus că această măsură nu va avea niciun impact asupra preţului final al motorinelor în privinţa motorinei importate, care avea deja patru procente de componentă bio.

"În cazul carburanţilor provenind din România, modificarea componentei bio la patru procente nu va duce la un impact semnificativ", au adăugat reprezentanţii companiei petroliere.

De asemenea, directorul general adjunct al LukOil România, Andrei Chirilescu, a declarat că societatea pe care o reprezintă va avea nevoie de circa 2.500 tone de biodiesel lunar pe piaţa din România pentru a se conforma acestei reglementări. Potrivit acestuia, biodieselul utilizat de LukOil România provine atât din producţia autohtonă, cât şi din import, printr-un contract semnat de companie cu firma Rombio, care importă biocarburanţi în special din Polonia. Chirilescu a menţionat că impactul acestei măsuri asupra preţului final al motorinei comercializate în staţiile LukOil România va fi nesemnificativ.

Anul trecut, Petrom anunţa că a semnat un contract cu pentru furnizarea de biodiesel cu Prio Biocombustibil, o companie a grupului portughez Martifer. În baza acestui contract, Prio Biocombustibil a livrat către Petrom o cantitate de 20.000 tone de biodiesel în 2007, urmând să crească la 50.000 tone în 2008.

Rafinăriile Arpechim şi Petrobrazi, deţinute de Petrom, au avut nevoie de investiţii de peste opt milioane euro, pentru preluarea biodieselului în amestec, potrivit reprezentanţilor companiei. OMV România, divizia locală de retail a grupului austriac, se aprovizionează cu biodiesel tot de la rafinăriile Petrom. Hotărârea de Guvern 456 din 16 mai 2007 prevede ca, începând cu 1 iulie 2007, motorina trebuie să aibă un conţinut de biocarburant de cel puţin doi la sută în volum, urmând ca acestă pondere să crească la trei procente la 1 ianuarie 2008 şi la patru la sută la mijlocul anului acesta. De asemenea, începând cu 1 iulie 2009, benzina introdusă pe piaţă va conţine biocarburant în proporţie de minimum patru la sută în volum. Companiile care nu se conformează acestei obligaţii vor fi sancţionate cu amendă între 7.500 lei şi 15.000 de lei. Determinarea conţinutului de biocarburanţi în amestec se face, în cadrul sistemului de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei, de către organis-mele recunoscute de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru activitatea de eşantionare a benzinei şi motorinei, se arată în textul actului normativ. Reprezentanţii Ministerului Economiei explicau, cu ocazia promovării proiectului de act normativ care urma să introducă această obligativitate, că nu se cunosc însă efectele amestecului motorinei cu mai mult de cinci la sută biocarburant asupra motorului, pentru vechiculele nemodificate în acest sens. stfel, Executivul a introdus obligativitatea atenţionării, la pompă, prin etichetare, în cazul în care ponderea biodieselului este mai mare de cinci la sută în volum. Operatorii economici care introduc pe piata şi comercializează biocarburanţi şi alţi carburanţi regenerabili au obligaţia de a transmite trimestrial Ministerului Economiei şi Finanţelor informaţii privind cantităţile respective, în caz contrar fiind sancţionaţi cu amendă între 5.000 şi 7.500 de lei, mai stabileşte Hotărârea de Guvern. Biodieselul este un combustibil alternativ, produs din ulei de rapiţă, floarea-soarelui şi soia, în special, dar şi din sfeclă de zahăr sau cereale. Biodieselul este un produs biodegradabil, non toxic şi care nu conţine sulf. Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate să amestece treptat combustibilul tradiţional utilizat în transport cu biocombustibil, astfel încât, până în 2010, biodieselul să reprezinte 5,75 la sută din motorina de pe piaţă, urmând ca, în 2020, ponderea să crească la 20 procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb