Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vrea să realizeze 10-20 de listări, în acest an, pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, care urmează să fie lansat pe 25 februarie, ne-a declarat, vineri, Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB.
Domnia sa ne-a precizat: "În acest moment, mi-e greu să spun câte companii vor trece de pe Rasdaq pe AeRO, pentru că Adunările Generale ale Acţionarilor sunt încă în curs de organizare. Însă, până acum, zece companii şi-au manifestat dorinţa să vină spre AeRO. Ne-am propus să avem 10-20 de listări ale companiilor private în 2015, ca să demonstrăm că AeRO funcţionează. Acest lucru ne-a lipsit până acum, un mecanism prin care companiile private să obţină bani de pe Bursă".
Bogdan Mugescu ne-a arătat că ţinta departamentului de dezvoltare este să obţină o listare pe săptămână a companiilor private sau "măcar trei listări pe lună", începând de anul viitor. În opinia domniei sale, primele companii care vor veni pe AeRO sunt din domeniul IT sau al serviciilor, iar acestea pot atrage câteva sute de mii de euro prin plasamente private.
Reprezentantul BVB ne-a spus că Bursa îşi rezervă dreptul să selecteze companiile care vin de pe Rasdaq pe AeRO: "Trebuie să fie societăţi solide din punct de vedere financiar, să aibă un business plan pentru dezvoltare şi să-şi dorească să folosească piaţa de capital în interesul lor".
Bogdan Mugescu susţine că BVB verifică istoricul companiilor, pentru ca acestea să nu fi fost implicate în acte de evaziune fiscală, corupţie, spălare de bani, fraude etc.
"Experienţa Rasdaq nu înseamnă şi experienţa comportării ca o companie publică, iar consultanţii autorizaţi vor veghea ca toate companiile care vin de pe Rasdaq pe AeRO să se comporte ca nişte companii publice, în special pe partea de raportare", ne-a explicat domnul Mugescu.
În opinia domniei sale, normele de pe AeRO privind raportările sunt mult mai stricte decât pe Rasdaq, pentru că societăţile trebuie să raporteze rezultate anuale auditate. De asemenea, acestea trebuie să raporteze rezultate financiare semestriale. "Noi încurajăm şi raportările trimestriale, deşi acestea nu sunt obligatorii, dar pot fi folosite ca instrumente de marketing, plus toate raportările curente dintr-o companie", a menţionat reprezentantul BVB, subliniind: "Rolul unui consultant autorizat este, în special, să se asigure că societăţile listate pe AeRO îşi respectă statutul de companie publică".
Totodată, Bogdan Mugescu arată că AeRO are criterii mai relaxate de listare comparativ cu piaţa reglementată. Astfel, valoarea minimă predictibilă a unei companii trebuie să fie de minimum 250.000 de euro faţă de un milion de euro pe piaţa reglementată, free-float-ul (cota de acţiuni care se tranzacţionează liber pe piaţă - n. r.) trebuie să fie 10%, listarea se poate face prin plasament privat şi nu neapărat prin ofertă publică iniţială, iar costul listării este de ordinul sutelor de lei.
Consultantul autorizat este o persoană juridică care îşi asumă rolul de a oferi sprijin pentru emitenţi înainte de debutul lor şi în timpul procesului de listare, dar şi cu privire la cerinţele de raportare şi transparenţă de după debutul emitentului. Consultantul va fi, de asemenea, responsabil pentru consilierea companiilor cu privire la orice probleme juridice şi administrative care apar, şi va contribui la pregătirea documentaţiei relevante, solicitată de către participanţii la piaţă.
1. AeRO
(mesaj trimis de Investor în data de 26.01.2015, 07:44)
OK ! Foarte bine; aceasta piata va fi un exemplu si va atragetoate companiile mici si mijlocii din actuala piatza Rasdaq care au investitori principali seriosi si responsabili, care pricep ca se pot finanta pentru extindere-dezvoltare la costuri ZERO,respectand conditiile
fundamentale;corec titudine si transparenta.
,
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2015, 19:19)
Sper sa nu devina "piata" FR AeRO !!!Un fel de Ras dacii si rromani !