MUGUR ISĂRESCU: "Agenţia care nu ne-a ridicat la grad recomandat investitorilor vrea să vadă anul electoral"

V.B.
Macroeconomie / 29 martie 2014

"Agenţia care nu ne-a ridicat la grad recomandat investitorilor vrea să vadă anul electoral"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat ieri că agenţia de rating Standard&Poor's (S&P), care nu a ridicat ratingul ţării noastre la calificativul recomandat investitorilor, "suflă şi în iaurt" şi aşteaptă să vadă cum vor fi implementate reformele în acest an electoral, în ciuda faptului că există un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi un surplus de balanţă, potrivit Mediafax.

Oficialul Băncii Centrale a detaliat: "Cred că agenţia aceea acum suflă şi în iaurt. A avut odată încredere în România şi acum e mult mai prudentă. Citindu-i comunicatul şi prudenţa, sare şi peste faptul că am intrat în zona de surplus a contului curent (...) Sau ne plătim datoriile externe, şi nu cred că este bine, sau devenim (Doamne, fereşte!) exportatori de capital. Sare peste asta. Acum, o să aibă în faţă şi cifrele privind raportul între depozite şi împrumuturi, care consolidează ideea că această reducere semnificativă nu este conjuncturală".

Afirmaţiile au fost făcute ca răspuns la întrebarea cum explică faptul că, în ciuda ajustărilor şi a performanţelor evocate de autorităţi, încă există agenţii de clasificare financiară care nu acordă României calificativul recomandat investitorilor.

"Constaţi că are două preocupări: credibilitatea ţării şi a politicilor (inclusiv stabilitea politică, percepţie de sus până jos) şi reversibilitatea politicilor. Da, aţi făcut progrese, dar să vedem cum le consolidaţi. Şi, mai ales, cum le faceţi în an electoral", a avertizat Isărescu.

Domnia sa a mai spus că, odată cu validarea programului cu FMI, a fost validat bugetul pe 2014, lucru foarte important nu doar pentru credibilitate, ci şi pentru dobânzi reduse pe pieele internaţionale, accesibilitate şi economii la cheltuielile bugetare.

"Acolo, se pot economisi bucată cu bucată, credit cu credit (şi la lei, şi la valută), sume considerabile, de 0,2-0,5% din PIB", a menţionat Isărescu.

Oficialul Băncii Centrale a explicat că, în acest context, trebuie citită şi declaraţia ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, privind pericolul de a nu putea fi plătite pensiile şi salariile fără introducerea accizei la benzină şi la motorină, măsură agreată cu FMI. Fără această măsură, nu ar fi fost aprobat bugetul pe acest an, iar autorităţile ar fi riscat o nouă amânare a evaluării.

Mugur Isărescu a susţinut că ţara noastră nu îşi putea permite să anunţe nişte măsuri şi să le amâne ori să renunţe la ele. Domnia sa a adăugat că estimarea privind impactul introducerii accizei suplimentare (7 eurocenţi pe litru de benzină şi motorină) asupra ratei inflaţiei rămâne neschimbată, de 0,5%, chiar dacă măsurile privind returnarea unei părţi către transportatori ar putea atenua efectele.

S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating (ea, Fitch şi Moody's) care a evaluat România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor.

La sfârşitul lunii noiembrie, S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului ţării noastre de la "stabilă" la "pozitivă", însă a confirmat calificativul de "BB+", pe fondul creşterii semnificative a exporturilor, al consolidării fiscale şi al stabilităţii sectorului financiar. Pe de altă parte, agenţia a dat atenţionări cu privire la gradul redus de absorbţie a fondurilor UE, scăderea investiţiilor străine (din cauza incertitudinilor birocratice şi juridice) şi riscul ca Guvernul să nu îşi respecte angajamentele de reformă înaintea alegerilor din 2014.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb