Muntenegru a solicitat Uniunii Europene (UE) şi Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să trimită personal medical care să ajute serviciile de sănătate din această mică ţară riverană Mării Adriatice în combaterea pandemiei de COVID-19, a raportat miercuri principalul cotidian muntenegrean, informează Reuters, citat Agerpres.
Până la ora actuală, această fostă republică iugoslavă a înregistrat 80.803 contaminări cu noul coronavirus şi 1.902 decese cauzate de COVID-19, la o populaţie de numai 620.000 de locuitori. Marţi, ţara a raportat 612 de noi infectări.
Muntenegru, membră a NATO şi candidată pentru aderarea la UE, a început să-şi imunizeze populaţia cu vaccinul rusesc Sputnik V pe 20 februarie, dar face eforturi pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus.
Într-o scrisoare dată publicităţii de cotidianul Podjeda, ministrul afacerilor externe muntenegrean le-a solicitat omologilor săi din NATO şi UE să trimită personal medical care să ajute serviciile medicale copleşite din Muntenegru. "Ajutorul vostru, în limita posibilului, va fi extrem de important", a afirmat ministrul Djordje Radulovic, citat de publicaţia respectivă.
Ţară a cărei economie depinde majoritar de veniturile provenite din turismul la Marea Adriatică, Muntenegru şi-a înăsprit interdicţia de circulaţie între orele 21:00 şi 05:00 şi a cerut populaţiei din majoritatea oraşelor să nu părăsească localitatea, pentru a ajuta la scăderea numărului de infectări, notează sursa citată.
Luni, preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic i-a cerut guvernului să introducă un lockdown mai strict şi să închidă frontierele naţionale, ca măsuri suplimentare în lupta împotriva pandemiei.
Alte foste republice iugoslave au înregistrat de asemenea o creştere a numărului de contaminări şi de decese cauzate de COVID-19, în pofida faptului că au demarat campanii de vaccinare. Macedonia de Nord a anunţat că introduce începând de miercuri o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, pentru o perioadă de două săptămâni.