Nano Energies îşi lansează serviciile pe piaţa românească

F.D.
Companii / 22 ianuarie 2024

Vaclav Tìhle, CEO al Nano Energies

Vaclav Tìhle, CEO al Nano Energies

Nano Energies a primit în decembrie 2023 licenţa pentru a furniza servicii ca agregator independent de energie electrică în România prin intermediul filialei sale locale Digital Energy Services România. Licenţa reprezintă o oportunitate pentru multiple firme, care pot în acest fel să economisească sau să obţină surse suplimentare de venit prin conectarea la aşa-numita "centrală electrică virtuală" şi, de asemenea, să-şi maximizeze potenţialul dispozitivelor energetice. Intrarea pe piaţă a unui agregator precum Nano Energies oferă reţelei româneşti un impuls semnificativ şi contribuie la prevenirea penelor de curent din sistem, conform unui comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, în termeni simpli, Nano Energies poate opera de la distanţă echipamentele clienţilor săi, fără a fi furnizorul lor de energie electrică. Compania utilizează tehnologii avansate de gestionare a consumului şi a producţiei, ceea ce le permite clienţilor nu doar să economisească bani, ci să obţină şi profituri suplimentare. În acelaşi timp, intrarea pe piaţă a unui agregator de flexibilitate oferă coloanei vertebrale a reţelei - sistemul de transport - un sprijin semnificativ pentru a ajuta la prevenirea întreruperilor.

"Foarte multe companii se pot alătura centralei noastre energetice. Sistemul de flexibilitate oferă venituri suplimentare pentru foarte mulţi parteneri din sectoare precum cogenerare, biogaz, biomasă, generatoare diesel, boilere electrice, compresoare, baterii de stocare şi altele. Aceste oportunităţi există aproape peste tot unde se generează, se stochează sau se consumă energie electrică. Organizaţiile pot, oferindu-şi flexibilitatea energetică, să acceseze surse suplimentare de venituri, contribuind în acelaşi timp la stabilizarea reţelei", explică Vaclav Tìhle, CEO al Nano Energies.

Tehnologia Nano Energies îi ajută pe clienţi să îşi gestioneze în mod optim consumul sau producţia, fără a-şi limita capacitatea de operare. Pentru majoritatea clienţilor, veniturile sunt obţinute prin reglarea pe termen scurt a producţiei lor de energie, garantând în acelaşi timp o anumită flexibilitate faţă de reţea. Exemple relevante pot fi serele sau generatoarele diesel. Dacă o seră îşi reduce iluminatul sau încălzirea timp de câteva minute, poate câştiga câteva zeci de mii de euro pe an, fără niciun impact negativ asupra activităţii. Un generator diesel, utilizat pentru flexibilitate în regim de rezervă, poate asigura un venit suplimentar de aproximativ 30 - 40.000 de euro pe an pentru 1 MW, contribuind la o amortizare inteligentă a echipamentelor.

În plus, în toate aceste cazuri, Nano Energies ajută reţeaua să rămână echilibrată şi să prevină crizele de alimentare cu energie electrică.

Actualmente, sistemele energetice sunt supuse unor schimbări tehnologice semnificative la nivel mondial, cu o sursă de energie fluctuantă şi preţuri în creştere. În acest context, flexibilitatea energetică devine o parte importantă a soluţiei.

România s-a angajat să atingă o cotă de aproximativ 30,7% din sursele de energie regenerabilă până în 2030, prin Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice 2021-2030, din care capacitatea netă instalată de energie solară +3,7GWh (cu o ţintă de 5,1 GWh) şi eoliană +3,2GWh (ajungând la 5,3 GWh).

În sens larg, flexibilitatea energetică se referă la gestionarea continuă a consumului şi producţiei de energie electrică. Deoarece energia electrică nu poate fi stocată în cantităţi mari şi într-un mod rentabil, controlul inteligent al producţiei de energie din surse regenerabile este o soluţie eficientă pentru stabilitatea aprovizionării cu energie.

"În calitate de agregator independent de energie electrică, furnizăm servicii auxiliare pentru sistemul energetic. Acest lucru este extrem de important odată cu răspândirea surselor de energie regenerabilă, care sunt variabile în mod natural. Mai ales vara, odată cu creşterea numărului de parcuri solare, există un risc semnificativ de evenimente de dezechilibru pentru sistemul energetic. Putem preveni acest lucru şi chiar să deschidem calea pentru mai multe surse regenerabile, contribuind în acelaşi timp la decarbonizarea reţelei şi la accelerarea şi reducerea costurilor transformării energetice pe care o trăim în România. Obiectivele imediate sunt de a depăşi un prag de 35 MW în anul 2024", conchide Vaclav Tìhle.

În Marea Britanie, de exemplu, agregatorii de flexibilitate au reprezentat 50% din echilibrarea reţelei în 2020, iar, acum, restul Europei urmează acest model.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb