Teodor Mihăescu nu respinge învinuirile, recunoscînd că a semnat contractele cu cele trei firme, dar susţine că a făcut-o de bună credinţă, fără să ştie că nu sînt reale.
"Am fost, cum vreţi să spuneţi - superficial, neatent, încrezător - aceasta este greşeala mea", recunoaşte domnul Mihăescu.
Domnia sa ne-a declarat că Ulm Spineanu, ştia perfect ce se întîmplă în cadrul SAI "Muntenia Invest".
"Într-adevăr, Ulm Spineanu nu văzuse contractele, dar de firme trebuia să audă deoarece în balanţele analitice predate lunar Grupului, erau trecute plăţile către societăţi", afirmă Teodor Mihăescu, completînd, "iar plăţile erau suficient de semnificative încît să-i atragă atenţia".
"Protecţia informaţională a fost una din preocupările mele cît am fost la conducerea < Munteniei Invest >, deoarece doream să elimin preluările ostile de acţiuni de la SIF", declară Teodor Mihăescu, justificînd, astfel, raţiunea contractelor.
Domnul Mihăescu recunoaşte că au fost făcute plăţi de circa 4 miliarde de lei anual, în perioada 2000-2004, semnînd în decursul unui an şase-şapte contacte de prestări servicii IT, cu Valentin Georgescu, dar afirmă că nu avea cum să ştie că Georgescu nu trecea banii prin contabilitatea societăţilor (motiv suplimentar pentru care contractele cu ele sînt considerate "false"). Motivul a fost unul simplu, subliniază Teodor Mihăescu: "Georgescu venea cu contractele semnate şi ştampilate de firmă, iar eu semnam, nu aveam de unde să ştiu că nu lucrează în numele acelor firme atît timp cît facturile erau reale".
Mihăescu continuă: "Am aflat în luna septembrie 2004, că plăţile către acele firme s-au făcut prin casierie şi nu prin ordine de plată şi din acel moment l-am înştiinţat pe domnul Georgescu că dacă vrea să mai colaborăm, atunci plăţile vor fi făcute doar în cont bancar". Din acel moment a mai existat un contract de acelaşi gen cu o a patra societate, iar plata s-a făcut prin cont bancar.
Garda Financiară a fost sesizată de Procuratură şi a venit în control la "Muntenia Invest", solicitînd contractele respective. Domnul Mihăescu a rămas cu impresia că Ulm Spineanu ştia deja de contracte şi de controlul Gărzii Financiare. "Atunci am aflat că acele contracte erau false, nefiind înregistrate la firmele respective", declară Teodor Mihăescu, care consideră că a fost înşelat. Domnul Mihăescu a constatat că, drept urmare a invalidităţii contractelor, cheltuielile de 16 miliarde devin nedeductibile şi generează o penalizare fiscală de circa 4 miliarde de lei, constituindu-se în pagubă a SAI "Muntenia Invest".
ïn urma raportului ANAF, SAI "Muntenia Invest" a plătit cele 4 miliarde de lei, sesizînd cele trei societăţi şi pe Valentin Georgescu că trebuie să compenseze paguba suferită de "Muntenia Invest". Dacă nu vor ajunge la un acord comun, SAI "Muntenia Invest" va intenta proces civil sau penal pentru recuperarea sumei, considerîndu-se parte prejudiciată.
Georgescu a recunoscut veniturile obţinute de la SAI şi a declarat că nu a făcut nici un serviciu personal lui Mihăescu contra cost, afirmă acesta din urmă.
Teodor Mihăescu susţine că serviciile înscrise în contracte au fost realmente prestate, existînd în acest sens procesele verbale de predare-recepţie, contrar spuselor lui Ulm Spineanu. La întrebarea noastră, Teodor Mihăescu recunoaşte că procesele verbale de recepţie a lucrărilor poartă numai semnătura sa.
"Dacă se constată că am greşit, atunci voi plăti, însă investiţiile au fost făcute pe baza Bugetului de Venituri şi Cheltuieli stabilit în AGA", ne-a declarat Teodor Mihăescu.
Teodor Mihăescu constată: "Am greşit, dar nu fur, am nişte principii, am greşit pentru că am semnat fără să verific".
Evenimentele s-au precipitat, în SAI "Muntenia Invest", din momentul în care au existat interese ca SIF "Muntenia" să se autoadministreze şi s-au făcut presiuni în acest sens, spune fostul preşedinte. "Situaţia este extrem de gravă: dacă trece la autoadministrare, atunci, SIF < Muntenia > va dispărea", prognozează domnul Mihăescu.
La acuzaţiile care i se aduc, legate de schimbarea din funcţie a lui Ulm Spineanu, domnul Mihăescu susţine: "Nu m-am ocupat în nici un fel ca Spineanu să fie dat afară, ba, chiar, am recomandat tututor să ţină seama că Spineanu urmează să se pensioneze curînd; nu vreau să mă răzbun, nu am făcut lobby să fiu reales".
Teodor Mihăescu conchide: "Am partea mea de vină la ceea ce se întîmplă la "Muntenia Invest" întrucît nu am fost suficient de ferm. Nu m-am simţit nedreptăţit că am fost dat afară. Problema din cadrul SAI şi GFM a fost scoasă de Spineanu în public în loc să fie rezolvată în cadrul Grupului. Nu am făcut nimic ilegal şi incorect, tot ce am făcut este legal şi corect".
Domnia sa a ţinut să precizeze că nu doreşte să mai lucreze în zona pieţelor financiare şi că se va retrage complet din domeniu în două-trei luni.