Nedovedit!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 5 februarie 2008

Cătălin Avramescu

Că Justiţia e folosită acum ca o maşină de spălat nu mai e un secret pentru nimeni. Ascunşi după avocaţi bine plătiţi, marii rechini ai economiei dau, veseli, interviuri pe treptele Parchetului, acuzând "lipsa de procedură". Dar lipsa de dreptate? Asta nu se mai pune, desigur. Suntem în drum spre o democraţie pur formală, unde votul este organizat doar pentru a se respecta anumite "proceduri", unde indolenţa din administraţie se baricadea­ză în spatele altor "proceduri", iar contractele grase ale capitaliştilor oficiali sunt acordate tot pe criterii "procedurale".

Ultima găselniţă în domeniu este "prezumţia de nevinovăţie". Are un efect garantat, precum detergenţii din reclame. Presari puţin peste orice acuzaţie şi iese alb. Ai un bandit care a dat în cap, ziua în amiaza-mare? Sau un ministru care cară caltaboşi şi plicuri cu bani în transmisie directă? Spui că se aplică "prezumţia de nevinovăţie" şi ceri să înceteze orice discuţie, pentru a le lăsa timpul de a ne exaspera cu explicaţii absurde pe la toate talk-show-urile. Totul e o diversiune, fireşte, a aceloraşi avocaţi, pe cât de cinici, pe atât de incompetenţi. În fond, "prezumţia de nevinovăţie" nu e decât o cerinţă aplicabilă, într-un tribunal, unui judecător sau juriu, nicidecum ceva care se poate cere opiniei private, prin natura sa liberă să presupună orice. Mai mult, teoria evidenţei juridice mai are o parte pe care avocaţii uită să o menţioneze: probabilitatea. În natura lor, majoritatea pronunţărilor juridice sunt, cu necesitate, probabile. Aceasta e teoria evidenţei "dincolo de orice îndoială rezonabilă" (beyond reasonable doubt). Cu alte cuvinte, niciun tribunal normal nu poate cere o dovadă absolută, ultimă şi totală, gravată în granitul etern al Raţiunii, ci doar probe care să-l indice cu maximă probabilitate, dar nu mai mult, pe vinovat.

Într-o ţară cu judecători care joacă în filme porno sau au dosar de turnător, poate că s-ar impune şi o folosire mai reţinută a cuvântului "nevinovat". Iar pentru aceasta, am şi o modestă propunere.

Să trecem la sistemul scoţian. În materie de verdicte, Scoţia are o procedură aparte. În loc să aibă două verdicte posibile: "vinovat" şi "nevinovat", scoţienii mai au şi un al treilea: "nedovedit". În esenţă, un juriu declară cazul "nedovedit" atunci când nu e convins că acuzarea a produs dovezi concludente pentru a stabili vinovăţia acuzatului, dar, pe de altă parte, există o probabilitate ca unele din faptele imputate să fie adevărate. În practica juridică nu există diferenţe între "nedovedit" şi "nevinovat": în ambele situaţii, acuzatul e liber. Diferenţa este în natura percepţiei publice.

Jurisprudenţa scoţiană este, la origine, un amestec venerabil între dreptul comun (ius commune) şi o parte a dreptului roman (ius civile), dar verdictul "nedovedit" este o invenţie a epocii moderne, apărută pe fondul disensiunilor religioase din Marea Britanie a secolului al XVIII-lea. El nu e cu mult mai vechi, aşadar, decât Codul Civil francez pe baza căruia se presupune că e derivat sistemul de drept românesc.

O reformă a Justiţiei din România ar trebui să includă o reformă a regulilor verdictului judiciar. Verdictele standard ar trebui să fie "vinovat" şi "nedovedit", urmând ca pentru "nevinovat" să existe cerinţa ca apărarea să dovedească ea însăşi nevinovăţia, cu probe temeinice, la rândul lor dincolo de orice îndoială rezonabilă. Astfel putem preveni ca aparatul Justiţiei să funcţioneze ca o spălătorie publică.

Moralmente însă, ar fi aceas­ta o poziţie sustenabilă? Oare acuzatul nu are totuşi dreptul de a fi presupus nevinovat, în toate înţelesurile termenului, până în clipa în care, eventual, acuzarea produce, în fine, dovezile cerute?

Eu cred că nu. Nu e o întâmplare că acest tip de verdict, "nedovedit", a apărut în Scoţia, o ţară a cărei confesiune e o formă austeră de protes­tantism, prezbiterianismul. Teologia calvinistă, cu accentul pus pe predeterminare şi pe perversitatea naturii omeneşti, este eminamente compatibilă cu pesimismul moral presupus de verdictul "nedovedit". Noi, în această ţară, tot vorbim despre "reforma morală". Dar ea nu poate însemna nicidecum, cred, o staţionare în apele călduţe ale optimis­mului mioritic. Realitatea este că, în natura sa, individul nu e deloc inocent prin definiţie. Nici colectiv nu suntem o societate de îngeri. Aşa cum ştiau şi moraliştii clasici, inocenţa e o stare la care se ajunge după un efort considerabil. Nu e o stare pe care să o reclamăm ca pe un drept divin.

Şi mai e un motiv pentru care ar trebui să schimbăm sis­temul verdictelor judiciare. Adevărul e că suntem, cu toţii, vinovaţi pentru ce se petrece cu această ţară. Prea mult am aşteptat de la politicieni care şi-au dat, cu vârf şi îndesat, măsura răutăţii. Prea mulţi am stat acasă sau ne-am mulţumit doar să introducem o hârtie într-o cutie, o dată la patru ani, crezând că totul ar trebui să se învârtă, automat, în jurul acestui reper. În ce ne priveşte, noi încă nu am dovedit nimic.

O reformă a Justiţei din România ar trebui să includă o reformă a regulilor verdictului judiciar. Verdictele standard ar trebui să fie "vinovat" şi "nedovedit", urmând ca pentru "nevinovat" s2 existe cerinţa ca apărarea să dovedească ea însăşi nevinovăţia, cu probe temeinice, la rândul lor dincolo de orice îndoială rezonabilă. Astfel putem preveni ca aparatul Justiţiei să funcţioneze ca o spălătorie publică.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Esti un dobitoc. Se vede ca n-ai inteles nimic din scoala. Ceea ce spui exista doar in mintea ta bolnava de pupincurist dedicat. La unul ca tine, prostia dovedita, faptul ca habar nu ai despre justitie nu te impiedica sa publici, dimpotriva te bagi de parca ai fi Cicero. Cum ai dovedi tu, pupinule, ca nu ai comis o fapta? Stii ca o astfel de dovada este, logic, imposibil de facut. O astfel de ipoteza se rastoarna numai dovedind faptul contrar... si anume: ca ai facut ceva concret. Nu se poate dovedi, bolnavule ca n-ai comis o fapta... Pentru asta ar trebui sa ai dovezi continue despre ceea ce faci ar trebui sa fii supravegheat continuu si ziua si noaptea de cineva, inclusiv la toilete, handy... Poate de un bolnav... special care vrea sa introduca prezumtia de vinovatie pentru unii si de sanatate pentru el. Nimic mai grav decat asta... mai si scrii la gazete, somnul ratiunii, spaima natiunii...

    1. si mie mi-e sila de ceea ce reprezinti. celorlalti cititori pot sa le spun ca mie mi s-a cerut de catre o judecatoare sa aduc un martor care sa confirme ca nu am produs un accident in care a fost avariata masina unui avocat fiu de procuror, desi politia nu a putut furniza nici o proba intrucat autoturismul meu era absolut intact. dupa 10 luni in care respectiva nu a catadicsit sa dea o sentinta, am renuntat la plangere, intrucat pierdeam 4-5 zile lucratoare in fiecare luna pentru a-mi prelungi dreptul de a sofa.

      Inseamna ca a facut bine judecatoarea, potrivit opiniei din articol. Trebuia sa-ti dovedesti nevinovatia, nu? Uite ca avem si judecatori la nivelul filozofului de Mizil

    Analfabetul de la punctul 1 de la opinia cititorului este un psihopat care isi exprima mintea bonlava in excremente ale acestei patolgii. numai un nebun poate incepe opinia sa despre un punct de vedere exprimat de domnul Avramescu cu apelative care i se cuvin lui cu prisosinta. Acest individ sau individa sau transsexual isi exercita talentul de scriitor la opnia cititorului de mai multa vreme atacindu-l in permanenta pe domnul avramescu, folosond expresia ca autorul articolului sa fie supravegheat continuu. Cred ca acest animal hidos ar trebui interzis in a mai isi da cu parerea, chiar identificat si trimis la balaceanca pentru a-si scrie opera de dezaxat mintal.

    Am simtit nevoia sa scriu aceste rinduri in speranta ca acest individ plin de venin, nu este exclus sa fie o unealta de serviciu pentru a-l ponegri pe domnul Avramescu in permanenta, sa primeasca o replica pe masura din partea cititorului de buna credinta. 

    Recomand acestei dejectii umane sa fie dus imediat la cel mai sigur sanatoriu de nebuni si pazit cu strasnicie pentru a -si scrie aberatiile mintale. 

    Sa auzim numai de bine, nu de la Balaceanca.

    Redactia ziarului ar trebui sa respecte regulamentul cu privire la opiniile acestor bolnavi si anume ca injuriile nu sunt permise. Dar aceasta opinie a acestui psihopata ce reprezita? 

    1. Ce faci furioso? Te apelezi singur cu "domnul" ca in bancul cu tigancile? Eu nu vad cine a spus sa fii supravegheat... daca asa simti tu ca trebuie... dar asta e altceva...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb